Facebook Twitter Instagram
    Aktuellt
    • Övervikt vid 20 ökar risken för åderförkalkning
    • Våldsutsatta kvinnor får tidigare hjälp i Skåne
    • Jasmines dubbelliv gav PTSD – posttraumatiskt stressyndrom
    • Är så kallad ofarlig fetma en myt?
    • 82 av 88 operationsköer borta på Karolinska
    • Vegokött visar bristande upptag av viktiga näringsämnen
    • Cellterapi kan bevara insulinproduktionen vid typ 1-diabetes
    • Alzheimers kan diagnostiseras innan symtom uppstår
    Hälsorapporten
    • Hem
    • Senaste nytt
    • Kategorier
      • Vården
      • Kost och näring
      • Forskning
      • Psykologi
      • Fysioterapi
      • Träning & Fysiologi
      • Debatt
      • Krönikan
    • Om Hälsorapporten
    • Experterna
    • Föreläsare
    • Kontakt
    Hälsorapporten
    You are at:Home»Forskning»Efter WHO:s köttlarm: Antioxidanter från bär ska mota cancer
    Foto: www.fotoakuten.se

    Efter WHO:s köttlarm: Antioxidanter från bär ska mota cancer

    0
    By Hälsorapporten on 11 november, 2015 Forskning, Kost och näring

    Efter att världshälsoorganisationen WHO nyligen klassat rökta och processade köttprodukter som grupp 1-carcinogener, dvs. samma grupp som bland annat tobak och alkohol, står det högt på livsmedelsforskares önskelista att göra förädlade köttprodukter hälsosammare. Ett EU-finansierat forskningsprojekt ska göra detta möjligt.

    Det är Lunds Tekniska Högskola, Sveriges lantbruksuniversitet och ytterligare fyra europeiska forskningsinstitutioner som har startat ett gemensamt projekt som ska minska risken för tjocktarmscancer, som är Sveriges vanligaste cancerform i mag-tarmkanalen.

    ”Borde ha avvaktat med köttlarmet”

    Grupp 1-klassificeringen innebär att WHO nu anser att det finns lika mycket bevis för att processat kött är cancerframkallande som det finns för att tobak och alkohol är det. WHO gör dock inte tolkningen att produkterna är lika farliga. Eva Tornberg, professor i livsmedelsteknik vid LTH, tycker dock att WHO borde ha avvaktat med köttlarmet då det är ännu inte klarlagt vad som förorsakar tjocktarmscancer då det endast är epidemiologiska studier som ligger till grund för uttalandet.

    – Kött är ett näringsrikt och icke-allergent livsmedel, där proteinet är högvärdigt samt halterna av nödvändiga mineraler och B-vitaminer är höga. Att göra ett så allvarligt uttalande om ett livsmedel som är så basalt gör kanske att folk inte lyssnar längre till larmrapporterna, konstaterar Eva Tornberg.

    Antioxidanter från växter och bär

    Projektet går alltså ut på att minimera oxidationen i förädlade köttprodukter, vilket enligt forskarnas hypotes ska leda till minskning av tjocktarmscancer som drabbar mer än 5000 nya patienter årligen. Konkret extraherar man antioxidanter ur växter och bär, och sedan prepareras köttprodukter med antioxidanterna.

    Tanken är att djurförsök sedan ska visa om detta minskar förekomsten av cancer eller inte.

    – Om denna hypotes visar sig riktig indikerar det att risken för tjocktarmscancer kan minska om man äter en balanserad kost. Det handlar alltså om att tillsammans med köttprodukter äta mycket grönsaker och annat som innehåller antioxidanter. Kort sagt kan den gamla tallriksmodellen åter visa sig vara bra.

    – Antioxidantpreparerade korvar skulle kunna vara ett alternativ som ska minska risken för de som, trots alla råd, ändå inte får i sig tillräckligt med antioxidanter, säger Eva Tornberg.

    Källa: Nyhet från Lunds Tekniska Högskola

    • Facebook
    • Twitter
    • Google+
    • LinkedIn
    mm
    Hälsorapporten
    • Website

    Hälsorapporten är ett forum för hälsointresserade. Vi belyser vården och hälsofrågor ur alla synvinklar och lyfter fram starka personligheter som kan göra skillnad. Kontakta oss gärna på [email protected] om du har frågor eller vill tipsa oss om något.

    Related Posts

    Övervikt vid 20 ökar risken för åderförkalkning

    Är så kallad ofarlig fetma en myt?

    Vegokött visar bristande upptag av viktiga näringsämnen

    Våra samarbetspartners:
    Våra samarbetspartners:
    • Aktuellt
    11 mars, 2023

    Våldsutsatta kvinnor får tidigare hjälp i Skåne

    Senaste inläggen
    • Övervikt vid 20 ökar risken för åderförkalkning
    • Våldsutsatta kvinnor får tidigare hjälp i Skåne
    • Jasmines dubbelliv gav PTSD – posttraumatiskt stressyndrom
    • Är så kallad ofarlig fetma en myt?
    • 82 av 88 operationsköer borta på Karolinska
    Följ oss på Facebook
    • Facebook
    • Forskning
    13 mars, 2023

    Övervikt vid 20 ökar risken för åderförkalkning

    24 januari, 2023

    Är så kallad ofarlig fetma en myt?

    22 november, 2022

    Alzheimers kan diagnostiseras innan symtom uppstår

    18 september, 2022

    ADHD ger högre risk för hjärt-kärlsjukdomar

    Om oss

    Hälsorapporten är ett forum för alla hälsointresserade och ska ta upp ämnet ur alla dess synvinklar. Eftersom alla är intresserade av sin egen och/eller någon annans hälsa på ett eller annat sätt så riktar sig Hälsorapporten till alla läsarkategorier och åldersgrupper vilket gör att vi skiljer oss från andra publikationer inom hälsoområdet som ofta har en specifik målgrupp och läsarkrets. Välkommen!

    Senaste inläggen
    • Övervikt vid 20 ökar risken för åderförkalkning
    • Våldsutsatta kvinnor får tidigare hjälp i Skåne
    • Jasmines dubbelliv gav PTSD – posttraumatiskt stressyndrom
    • Är så kallad ofarlig fetma en myt?
    • 82 av 88 operationsköer borta på Karolinska
    Kontakta Hälsorapporten

    För att kontakta redaktör Mats Holmström, övriga skribenter, gästskribenter eller experter, maila: [email protected]

    Vid frågor direkt till experterna, maila redaktionen med expertens namn i ärenderutan. Redaktionen vidarebefordrar frågan till respektive expert som återkommer med svar så fort denne har möjlighet.

    Copyright &copy Hälsorapporten
    • Tipsa redaktionen
    • Samarbeta

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.