Efter att världshälsoorganisationen WHO nyligen klassat rökta och processade köttprodukter som grupp 1-carcinogener, dvs. samma grupp som bland annat tobak och alkohol, står det högt på livsmedelsforskares önskelista att göra förädlade köttprodukter hälsosammare. Ett EU-finansierat forskningsprojekt ska göra detta möjligt.
Det är Lunds Tekniska Högskola, Sveriges lantbruksuniversitet och ytterligare fyra europeiska forskningsinstitutioner som har startat ett gemensamt projekt som ska minska risken för tjocktarmscancer, som är Sveriges vanligaste cancerform i mag-tarmkanalen.
”Borde ha avvaktat med köttlarmet”
Grupp 1-klassificeringen innebär att WHO nu anser att det finns lika mycket bevis för att processat kött är cancerframkallande som det finns för att tobak och alkohol är det. WHO gör dock inte tolkningen att produkterna är lika farliga. Eva Tornberg, professor i livsmedelsteknik vid LTH, tycker dock att WHO borde ha avvaktat med köttlarmet då det är ännu inte klarlagt vad som förorsakar tjocktarmscancer då det endast är epidemiologiska studier som ligger till grund för uttalandet.
– Kött är ett näringsrikt och icke-allergent livsmedel, där proteinet är högvärdigt samt halterna av nödvändiga mineraler och B-vitaminer är höga. Att göra ett så allvarligt uttalande om ett livsmedel som är så basalt gör kanske att folk inte lyssnar längre till larmrapporterna, konstaterar Eva Tornberg.
Antioxidanter från växter och bär
Projektet går alltså ut på att minimera oxidationen i förädlade köttprodukter, vilket enligt forskarnas hypotes ska leda till minskning av tjocktarmscancer som drabbar mer än 5000 nya patienter årligen. Konkret extraherar man antioxidanter ur växter och bär, och sedan prepareras köttprodukter med antioxidanterna.
Tanken är att djurförsök sedan ska visa om detta minskar förekomsten av cancer eller inte.
– Om denna hypotes visar sig riktig indikerar det att risken för tjocktarmscancer kan minska om man äter en balanserad kost. Det handlar alltså om att tillsammans med köttprodukter äta mycket grönsaker och annat som innehåller antioxidanter. Kort sagt kan den gamla tallriksmodellen åter visa sig vara bra.
– Antioxidantpreparerade korvar skulle kunna vara ett alternativ som ska minska risken för de som, trots alla råd, ändå inte får i sig tillräckligt med antioxidanter, säger Eva Tornberg.
Källa: Nyhet från Lunds Tekniska Högskola