Close Menu
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Aktuellt
    • Anpassning till döds – en banbrytande bok om narcissism
    • Skräddarsydd fysisk aktivitet mot kroniska sjukdomar
    • Kraftig underanvändning av blodfettssänkande behandling
    • Näring och nutrition – viktig del av behandlingen för psykiater Bo
    • Forskning: Hjärtstimulator injiceras vid risk för akut arytmi
    • Oxalater – växtgiftet som finns i hälsosamma livsmedel
    • Felbehandlad hypotyreos?  Rätt hjälp finns att få
    • Bukfetma och svaga muskler debuterar i tidig ålder
    Hälsorapporten
    • Hem
    • Senaste nytt
    • Kategorier
      • Vården
      • Kost och näring
      • Forskning
      • Psykologi
      • Fysioterapi
      • Träning & Fysiologi
      • Debatt
      • Krönikan
    • Om Hälsorapporten
    • Experterna
    • Föreläsare
    • Kontakt
    Hälsorapporten
    You are at:Home»Vården»Effektiv hjälp mot smärta och utmattning
    smärta och utmattning
    Björn Bragée, smärtläkare och grundare av Bragée Kliniker. Foto: Bragée/Medect.

    Effektiv hjälp mot smärta och utmattning

    0
    By Hälsorapporten on 6 februari, 2024 Vården

    Smärtläkaren Björn Bragée, även känd som ”arga doktorn”, startade Bragée Kliniker i Stockholm 2014. Här erbjuder man rehabiliteringsprogram för patienter med långvarig smärta och utmattning. Nyligen sjösattes även kliniken Medect, där specialister med moderna och i Sverige unika metoder diagnostiserar och behandlar patienter med samma problematik.

    Många känner igen Björn från den populära TV-serien ”Arga doktorn” som sändes för drygt 10 år sedan. I serien hjälpte han patienter med långvariga besvär som inte hade lyckats få hjälp av vården. Björn ledsagade deltagarna genom vårdkedjan och såg till att de fick rätt diagnos och behandling.

    – Det visade sig finnas ett stort intresse för detta. När vi började söka deltagare var det så många som hörde av sig så vi fick ”stänga av” efter bara någon dag. Vi kunde ju bara ta emot sex patienter, en per avsnitt. Vi lyckades dock hjälpa alla. De fick den vård de behövde, vilket kändes skönt, berättar Björn..

    Inte accepterat att jobba med smärtlindring

    Björns karriär startade under 70-talet som narkos- och intensivvårdsläkare. Han berättar att det på den tiden ännu inte riktigt var accepterat att jobba med smärtlindring, och att det som narkosläkare därför var vanligt att man även fick ta hand om smärttillstånd.

    Den allra första smärtmottagningen Björn startade var faktiskt i en nedlagd handikapptoalett.

    – Jag var narkosläkare på Östersunds sjukhus och hade smärtpatienter redan som det var. På sjukhuset hade jag en kollega som skulle gå jour men som fått väldigt ont i ryggen. ”Det där botar jag med akupunktur”, sa jag och han blev mycket riktigt bra igen.

    – Det fanns dock inga lokaler för smärtbehandling, men på akutmottagningen fanns en handikapptoalett som inte användes. Vi tog helt sonika bort handfatet och startade en mottagning där. Folk kom sedan från hela Jämtland för smärtbehandling hos oss och så har det varit sedan dess.

    Efter detta har Björn sedan 80-talet drivit olika typer av smärtkliniker. Bland annat Kronan i Stockholm, som hade en stor tillströmning av patienter och där Björn och hans kollegor även bedrev forskning. Efter en tid stod teamet för hela sju procent av all klinisk läkemedelsforskning i Sverige.

    Öppnade klinik för rehabilitering av smärta och utmattning

    År 2014, när Björn precis hade börjat planera för sin pension, fick han information från landstinget om att det s.k. vårdvalet, som instiftades 2008 och innebär att patienter själva kan bestämma vilken enhet de remitteras till, skulle komma att omfatta även området rehabilitering av smärta och utmattning.

    Då lade Björn pensionsplanerna åt sidan och startade Bragée Kliniker tillsammans med sin fru. Han berättar att det tidigare inte funnits särskilt mycket intresse för området från regionens håll, men att det i och med att vårdvalet trädde i kraft blev ändring på detta.

    – Efter några år hade vi blivit riktigt stora och plötsligt började fler liknande enheter öppnas. Vi står idag för en tredjedel av dessa och är landets största privat drivna rehabiliteringsklinik inom området. Till oss kommer patienter som haft en smärtproblematik i mer än 6 månader, eller som drabbats av utmattning och remitterats hit av läkare. Man kan också komma till oss på egenremiss.

    – Patienten kommer hit, träffar psykolog, specialistläkare, fysioterapeut, samt ibland socionom eller kurator. Man får en genomgång av programmet, fyller i enkäter och sedan är man inne i programmet som varar i 10 veckor och sker i grupp. Under dessa veckor får patienten en verktygslåda och lär sig förstå sitt tillstånd. Det viktigaste är nämligen just att förstå. Det blir bättre bara av att man är informerad!

    – Vi kan tydligt se att patienterna blir bättre när de genomgått programmet, och att exempelvis sjukskrivningar minskar. Efter ett år blir de dock ännu bättre! Detta beror på att det efter ett år inte handlar om behandling längre, utan istället om en verktygslåda som man tar med sig och fortsätter att använda. Våra resultat ökar därför med tiden, konstaterar Björn.

    Medect – diagnos och behandling med unika metoder

    Vårdvalet innebär att rehabiliteringen hos Bragée Kliniker är offentligt finansierad, ett avtal som dock kommer att upphöra under 2025. För att skilja denna verksamhet från den privata, som erbjuder diagnos och behandling av smärta och utmattning, startade Björn under förra året kliniken Medect.

    – Medect finns för de med sjukvårdsförsäkring och för privatbetalande personer. Vi erbjuder kompetent specialistvård utan väntetider. Det är dålig tanke att ha köer och därför har jag alltid jobbat köfritt. Får man vänta länge hinner man ju bli sämre och så vill varken jag eller patienten ha det.

    Björn berättar att Medect bland mycket annat använder en effektiv och minimalt invasiv behandlingsmetod mot smärttillstånd som tidigare inte etablerats i Sverige. Det handlar om blockering och radiovågsbehandling av den smärta som uppstår vid vanliga diagnoser som exempelvis knäartros.

    – Har man problem i det området är ju det vanligaste att det är just artros. Vissa har dock fått alla behandlingar som finns för tillståndet innan de kommer till oss, men upplever att ingenting har hjälpt.

    – Då börjar vi med att blockera smärtan, som oavsett var det gör ont uppstår via nerver. Lägger man en blockad i nerven försvinner smärtan nästan oavsett var den sitter. Inför detta kan vi också också med avancerat ultraljud se exakt var nerven befinner sig. Denna lindring sitter sedan i så länge det antiinflammatoriska kortisonet verkar, vilket brukar innebära 1-2 månader.

    Läs mer om den avancerade ultraljudsundersökningen hos Medect här (länk)

    – Tycker vi då att det fungerat bra så bränner/värmebehandlar vi samma nerv för en mer varaktig effekt. Här används en tunn nål med en radiosändare i spetsen. Vi leder in radiovågor i nerven genom spetsen och efter några minuter är den värmebehandlad och har slutat leda smärtan.

    – Denna smärtlindring kan hålla i sig i upp till 2 år, förklarar Björn.

    ”Vi tar bort smärtan genom att stoppa nervinflödet”

    Förutom vid exemplet artros använder Björn och hans kollegor den här metoden vid en rad andra smärttillstånd, av vilka han nämner migrän och bältrossmärtor som två av många exempel.

    – Det spelar ingen roll var smärtan sitter bara det finns en åtkomlig nerv som leder till området. Det som sker är att vi tar bort smärtan genom att stoppa nervinflödet, så att hjärnan inte ser ”hotet”. Har man t.ex. migrän varje dag så kan det definitivt vara värt pengarna att göra en sådan behandling.

    Efter den smärtfria perioden kan man eventuellt behöva göra om behandlingen, men det är inte alls säkert att det behövs, menar Björn, och förklarar varför:

    – Många har hög smärttröskel och väljer att stå ut med smärtan i hopp om att kroppen ska vänja sig. Bekymret är att kroppen då uppfattar smärtan som ett hot och gör du ingenting åt det så blir det bara värre. Istället bör man bryta den onda cirkeln tidigare, exempelvis med en sådan här behandling.

    – Har man varit smärtfri i två år är det alltså inte säkert att problemet kommer tillbaka. Under den smärtfria perioden är det också lättare att röra på sig, vilket är bra. Man kanske även kan börja jobba igen vilket ger såväl ekonomi som trygghet. Att slippa smärta ger många positiva effekter.

    Trodd och trygg

    Björn berättar att en rad stora kliniker i exempelvis USA erbjuder den här typen av behandling men att den i Sverige fortfarande så gott som okänd. En del av problemet tror han är att det än idag finns väldigt få praktiserande smärtläkare i Sverige.

    – Jag uppskattar att det finns upp emot 70 praktiserande smärtläkare, medan andra jobbar inom exempelvis forskning. Faktum är att cirka 15 procent av de praktiserande finns hos oss.

    Björn, som under hela sin karriär brunnit för patienter och deras rätt att bli lyssnade på, ser nu fram emot att fler patienter ska upptäcka möjligheten till effektiv hjälp vid alla typer av smärta och utmattning.

    – Medect har redan efter ett halvår en god tillströmning av patienter. Genom att erbjuda professionell vård under mottot ”trygg och trodd” vill vi dock göra skillnad för fler. Det gör vi genom fokus på kvalitet, obefintliga köer och nöjda patienter, avslutar Björn Bragée.

    Läs mer om Medect här

    Text: Mats Holmström

    • Facebook
    • Twitter
    • Google+
    • LinkedIn
    mm
    Hälsorapporten
    • Website

    Hälsorapporten är ett forum för hälsointresserade. Vi belyser vården och hälsofrågor ur alla synvinklar och lyfter fram starka personligheter som kan göra skillnad. Kontakta oss gärna på redaktionen@halsorapporten.nu om du har frågor eller vill tipsa oss om något.

    Related Posts

    Felbehandlad hypotyreos?  Rätt hjälp finns att få

    Hudmelanom upptäcks med AI-baserad app

    Kroniska sjukdomar behandlas med helheten i fokus

    Våra samarbetspartners:
    Våra samarbetspartners:
    • Aktuellt
    7 juni, 2024

    Felbehandlad hypotyreos?  Rätt hjälp finns att få

    Senaste inläggen
    • Anpassning till döds – en banbrytande bok om narcissism
    • Skräddarsydd fysisk aktivitet mot kroniska sjukdomar
    • Kraftig underanvändning av blodfettssänkande behandling
    • Näring och nutrition – viktig del av behandlingen för psykiater Bo
    • Forskning: Hjärtstimulator injiceras vid risk för akut arytmi
    Följ oss på Facebook
    • Facebook
    • Forskning
    12 november, 2024

    Skräddarsydd fysisk aktivitet mot kroniska sjukdomar

    24 oktober, 2024

    Kraftig underanvändning av blodfettssänkande behandling

    5 september, 2024

    Forskning: Hjärtstimulator injiceras vid risk för akut arytmi

    28 maj, 2024

    Bukfetma och svaga muskler debuterar i tidig ålder

    Om oss

    Hälsorapporten är ett forum för alla hälsointresserade och ska ta upp ämnet ur alla dess synvinklar. Eftersom alla är intresserade av sin egen och/eller någon annans hälsa på ett eller annat sätt så riktar sig Hälsorapporten till alla läsarkategorier och åldersgrupper vilket gör att vi skiljer oss från andra publikationer inom hälsoområdet som ofta har en specifik målgrupp och läsarkrets. Välkommen!

    Senaste inläggen
    • Anpassning till döds – en banbrytande bok om narcissism
    • Skräddarsydd fysisk aktivitet mot kroniska sjukdomar
    • Kraftig underanvändning av blodfettssänkande behandling
    • Näring och nutrition – viktig del av behandlingen för psykiater Bo
    • Forskning: Hjärtstimulator injiceras vid risk för akut arytmi
    Kontakta Hälsorapporten

    För att kontakta redaktör Mats Holmström, övriga skribenter, gästskribenter eller experter, maila: redaktionen@halsorapporten.nu

    Vid frågor direkt till experterna, maila redaktionen med expertens namn i ärenderutan. Redaktionen vidarebefordrar frågan till respektive expert som återkommer med svar så fort denne har möjlighet.

    Copyright &copy Hälsorapporten
    • Tipsa redaktionen
    • Samarbeta

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.