Drabbar Hashimotos bara sköldkörteln?

0

Är det bara en underfunktion av sköldkörteln vi får på grund av angreppet som kallas Hashimotos, sjukdomen som förstör sköldkörteln och där man helt enkelt ersätter de sedan allt mer saknade hormonerna med Levaxin? Eller innebär autoimmuniteten i tillståndet något mer?

De allra flesta med Hashimotos och hypotyreos har problem med vikten, förstoppning, sura uppstötningar, näringsbrister, anemi, permeabel tarm, födoämnesallergier och binjurebarksvikt. Problem med att smälta maten och att absorbera näring kan ses, ångestkänslor kan uppstå utan orsak, men även kronisk trötthet och miljöallergier kan uppkomma.

Men ändå behandlas man inom primärvården där sambanden inte alls kan ses, och man ser endast på varje kroppssystem helt separat. Därför missar man att nämnda symtom kan orsakas av den allt mindre, eller ojämna produktionen av sköldkörtelhormoner.

Många patienter med symtom på hypotyreos och Hashimotos söker vård för flera åkommor och kostar samhället mycket pengar under flera år innan man till sist upptäcker att personen har Hashimotos. Då har det ofta gått 8-10 år och sköldkörteln har börjat ta stor skada av antikropparna, vilket resulterar i att kroppen får hormonbrist i sina energicentrum som ger smygande symtom som stor trötthet, värk, minnessvårigheter, förstoppning, oregelbundna slag på hjärtat med mera.

Samtidigt får man ofta bilden av att hypotyreos är ett ”litet problem” med ämnesomsättningen, vilket jag kan tänka mig att många förknippar med hur snabbt man blir av med maten man ätit. Men vad är då låg ämnesomsättning som man kallar det? Absorberar man bara maten lite långsammare?

Nej, Hashimotos och hypotyreos är så mycket mer än bara låg ämnesomsättning där vi blir feta och även kallade lata av våra läkare. Dessutom anser många att vi klagar och gnäller lite för mycket. Det är inte så roligt att veta att denna syn finns om denna sjukdom.
Jag själv är smal och vältränad, det har förvånat många som undrar om jag verkligen är sjuk.

När kroppen inte har tillräckligt med sköldkörtelhormoner i varje cell så kan man ha ett hjärta som slår oregelbundet eller långsammare, man kan drabbas av nedsatt hörsel, sämre syn, sämre minne, sämre sömn, kroniskt trötthet, värk i muskler och leder, hudproblem, andra autoimmuna sjukdomar. Och ja även stora viktproblem.

Tyvärr har inte vården kunskaper på detta område och ofta får vi bekosta prover själva för att upptäcka att vi lider av allergier, näringsbrister, candida, binjuresvaghet, permeabel tarm med mera. När vården inte har dessa kunskaper om sambandet vill de sällan undersöka vidare, och jag har hört så ofta att mina egna näringsbrister och hjärtproblem inte hade några som helst samband med min Hashimotos/hypotyreos. Idag vet jag bättre.

Det har kostat många tusenlappar som jag helst hade sparat. Men idag har jag även återfått hälsan och fantastiska kunskaper. Det är ett detektivarbete att ta reda på just din orsak till varför du har olika symtom. Vi är alla olika och kan absolut ta råd från varandra, men utgå alltid från dig själv. Grundläggande är orsaken av gemensamma drag, men du kommer ha din alldeles egna orsak som kan vara mer än en av alla grundorsaker. Grundorsaken består av gener, miljö och triggers.

Var ska man då börja?

Du börjar med de enklaste ändringarna; genom att ta bort triggers följt av att reparera de andra trasiga systemen för att återställa jämnvikten, vilket gör att kroppen kan återuppbygga sig själv. Hashimotos handlar om ett överaktivt immunförsvar och då är det viktigt att leta vidare varför ditt immunförsvar överreagerar. Kanske är det födoämnen du reagerar på, tex gluten eller mjölkproteiner. Eller är det obalans i tarmfloran?

bokNadja

Boken som kan hjälpa dig hitta roten till problemet hypotyreos eller Hashimotos.

Börja med att titta i backspegeln

Titta på din historia så långt bakåt du kan minnas. Leta efter infektioner, perioder av stress, användning av läkemedel (särskilt antibiotika och p-piller), olyckor och exponering av gifter. Det kan vara händelser som fick Hashimotos att bryta ut från att legat vilande i dina gener. Alla som har autoimmun sjukdom i generna behöver inte få dem, det beror även på miljö och omständigheter.

När du gjort en liten kartläggning av vad som hänt i ditt liv kan du börja leta efter de rätta åtgärderna. Till exempel ändra kosten och göra livsstilsförändringar. Allas resor är olika och jag önskar dig all lycka i resan mot att minska angreppen på din sköldkörtel. De finns de som inte längre har Hashimotos och jag är en av dem. Men jag äter fortfarande medicin på grund av hormonbristen. Kanske är du en av dem som även slipper medicineringen!

Vill du ha hjälp med ditt sökande av orsaken till din sköldkörtelsjukdom så kan jag varmt rekommendera boken The Root Cause. Den är på engelska men mycket informativ. Se länk nedan. God jul!

Hashimotos Thyroiditis: Lifestyle interventions for finding and treating the root cause

Om författaren

mm

Nadja Öström är f.d. ordförande i Sköldkörtelförbundet och fick själv diagnoserna Hashimotos sjukdom och hypotyreos 2010. Idag kämpar hon för att andra ska slippa uppleva hennes långa kamp och kom 2018 ut med biografin Sköldkörtelsjuk & Frisk - Ett inre kaos.