Hypotyreos är en folksjukdom i Sverige och det är fler som har underfunktion i sköldkörteln än de med diagnosen åldersdiabetes. Kunskaperna kring sjukdomen är idag mycket varierande och medvetandet är lågt om hur allvarlig sjukdomen faktiskt är. Många anser sjukdomen lättbehandlad men man missar flertalet faktorer som kan påverka sköldkörtelsjukas välmående och hälsa.
Att endast förse kroppen med mediciner som T4-behandling får långt ifrån alla med hypotyreos att återfå sin hälsa. Sambandet med näringsbrister och kostkänslighet förbises troligen allt för ofta. Så när medicineringen för hypotyreos inte fungerar kan man ha missat näringsbrister som även kan vara orsaken till diagnosen. Med rätt näring kan kroppen reglera systemet för sin produktion av köldkörtelhormon.
I hjärnan finns hypofysen som skickar ut sitt hormon TSH för att sköldkörteln ska producera sina hormoner T4 och en liten del T3. T4 ska sedan i kroppen omvandlas till det aktiva T3 som ska ta sig in i cellen med hjälp av ett flertal faktorer i kroppen. Inne i cellen finns vårt DNA. På cellkärnans yta har vi receptorer som ska ta emot T3 hormonet och det är nu metabolismen får fart!
Att ha för liten tillgång på dessa viktiga aktiva hormoner kan ge symtom som till exempel trötthet, viktökning, håravfall, torr hud, förhöjt kolesterol och förstoppning. Med kunskaperna kring hur näringen fungerar så kommer ni förstå vad som krävs för att sköldkörtelfunktionen ska fungera optimalt.
TSH-hormonet från hypofysen som får sin order från hypotalamus måste ha byggstenar. Hypotalamus är vår ”chef” i kroppen och känner av allt vad som händer och sker för att skicka vidare informationen till hypofysen som sedan skickar vidare signaler till vår sköldkörtel, binjurar och könsorgan så vi kan reagera tex vid stress, svält eller tex rädsla. För att kunna tillverka TSH måste kosten innehålla tillräckligt med rätt proteiner. Magnesium, vitamin B12 och zink behövs även för tillverkningen. Utan dessa viktiga ämnen kan kroppen inte tillverka TSH som är signalen till sköldkörteln att producera mer eller mindre hormoner.
Hormonet T4 kräver jod, vilket du kan få i dig från salt med jod, färska grönsaker, fisk och skaldjur, kelp och alger. För att jod ska dras till sköldkörteln kräver processen vitamin B2 och vitamin C. Utan dessa kan jod inte dras in till sköldkörteln.
Men nu är ju inte T4 det aktiva hormonet, utan ska omvandlas ute i kroppen till T3. Denna process kräver även i sin tur en hel del näring! Ett enzym ansvarar för denna omvandling som är beroende av selen som är ett mineral.
Utan selen kan vi alltså inte konvertera T4 till det aktiva T3. I stället bildas det till omvänt T3 – Reverse T3(RT3) Omvänt T3 är inaktiv.
I Sverige är det mycket svårt att kunna ta blodprov för RT3, men det gjordes förr. Varför man tagit bort möjligheten för detta prov har jag inget svar på. Troligen ansåg man det onödigt och utan betydelse för behandlingen. Men det kan vara ett av problemen när medicineringen inte fungerar, just när kroppen inte kan omvandla T4 från medicinen eller det naturliga i kroppen till det aktiva T3. Ser man då på blodprov att man har mycket RT3, så är det lättare att förstå varför man inte återfår sin hälsa. Extra intag av selen kan underlätta, minska på stress och hård träning hjälper även till att minska RT3.
Selen kan även minska TPO antikroppar som är vanligt vid Hashimoto, vilket är den vanligaste orsaken till hypotyreos.
För att aktivera cellen när nu T3 förenats sig med sin receptor på ytan av cellen så behövs näringsämnena vitamin D och vitamin A. Utan dessa fettlösliga vitaminer så blir det svårt att öka din ämnesomsättning och att öka din energi. Äter du en fettsnål kost har du dessutom svårt att ta upp dessa vitaminer. Så kom ihåg att alltid ha naturliga fetter i din mat!
Det behövs alltså en hel del näringsämnen för att få fart på sköldkörtelns hormoner.
• Protein
• Magnesium
• B12
• Zink
• Jod
• B2
• Vitamin C
• Selen
• Vitamin D
• Vitamin A
Sedan har även järn en viktig betydelse för sköldkörteln och kroppens immunförsvar. Det är vanligt med järn- och B12-brister vid hypotyreos, men även viktigt att se över folat och homocystein. Järn behövs för tex:
• bygger upp blodets kvalitet och stärker kroppens motståndskraft mot stress och sjukdom.
• främjar absorption och användning av olika B-vitaminer.
• ger bättre prestationsförmåga, uthållighet och motståndskraft.
• behövs för bildning av DNA vid celldelning.
• är viktigt för inlärnings- och koncentrationsförmågan.
• bidrar till omvandling av L-fenylalanin till L-tyrosin och till en frisk sköldkörtelfunktion.
• är viktigt för ett friskt immunförsvar. För lite eller för mycket orsakar problem med immunförsvaret.
Så har du nu fått diagnosen hypotyreos, så bör du även be din läkare att kontrollera dina näringsnivåer, för att säkerställa att du blir optimalt behandlad och undviker symtom från näringsbrister. Kanske är det näringsbristerna som gör att din sköldkörtel är lite trög. Det finns de som lagt om sin kost samt stress-reducerat sina liv och faktiskt förblivit medicinfria.
Innan du startar din medicinering med syntetiskt T4, fundera alltså på om inte du kan börja med att optimera dina näringsnivåer. Stress använder massor av dina näringsförråd, så se till att fylla på vid stress samt prioritera återhämtning före alla måsten!
Kanske dags för en kostomläggning eller till och med en livsstilsförändring?