Årets Biggest Loser-deltagare har koll på sina blodvärden

0

Stefan Branth är ansvarig läkare i årets Biggest Loser. Han är till vardags överläkare på Akademiska sjukhuset i Uppsala, känd från tidigare Tv-produktioner som Diagnos okänd och Sjukhuset och har varit läkare och rådgivare åt en rad idrottsstjärnor och landslag. En återkommande kontroll av viktiga blodvärden hos deltagarna som utsätts för tuffa påfrestningar är viktigt och en förutsättning för att nå resultat, säger han.

Stefan Branth har bland annat varit läkare och rådgivare åt svenska bronslaget i fotboll från 1994 och engelska fotbollslandslaget 2002. Han har också själv en bakgrund som elitorienterare och har därmed en bra insikt i vad som kan hända med våra medicinska värden under hård träning och andra påfrestningar.

– Biggest Loser är ett bra exempel på en sådan situation. En förutsättning för att jag skulle vilja delta i programmet som ansvarig läkare var just därför att man utökade screeningen av deltagarna. Det innefattade fler medicinska kontroller med exempelvis EKG-mätningar än tidigare säsonger, men också ett antal viktiga blodvärden. Här tog vi in Blodkollen för att löpande kunna ha koll på deltagarnas värden.

– Exempel på blodvärden som påverkas extra mycket under den här typen av påfrestningar är sköldkörtelhormoner, blodfetter, järn och D-vitamin, förklarar Stefan Branth.

”Det finns vissa faror med att utsätta sig för hård belastning”

Till att börja med genomfördes en allmän screening för att undersöka om deltagarna skulle klara att vara med i programmet utan att utsätta sig för hälsorisker. Sedan gjorde man en ny screening av basvärden inför start.

Viktiga saker man måste kontrollera innan man börjar är om det finns avvikande värden i sköldkörteln, hormonstörningar eller allvarliga brister för det är ett tufft program med hård träning. Det finns också vissa faror med att utsätta sig för den här typen av belastning och att gå ner snabbt i vikt.

– Men har man koll på vissa blodvärden och även EKG och andra grundläggande medicinska värden så blir det både säkrare och bättre resultat, förklarar Stefan Branth.

Mycket går att påverka genom kost och anpassad träning

Efter cirka sex veckor genomfördes sedan en ny noggrann screening, dvs. då majoriteten av deltagarna fortfarande var kvar i tävlingen.

– Ja, i denna fas var det viktigt med medicinsk kontroll inklusive blodprovstester. När man varit igång ett tag har också mycket hänt med värdena och man måste se upp så att man inte hamnar fel. Sköldkörtelhormoner är ett bra exempel, många kan börja känna sig trötta och känner att de inte orkar träna. Kvinnor som tränar hårt kan också lätt få järnbrist och tappa ork. Även exempelvis könshormoner kan påverkas negativ, precis som andra hormoner som på olika sätt styr ämnesomsättningen.

– Allt detta kan man påverka genom rätt träning och kost men det gäller att ha den kontrollen för att kunna anpassa näringsintag och belastning för att ge deltagarna bästa möjliga förutsättningar.

Fantastiska resultat uppnåddes

De deltagare som går längst i tävlingen kämpar i cirka 5 månader totalt. Stefan Branth är fascinerad över de resultat som uppnåddes.

– Ja det var verkligen fantastiska resultat vi såg, även hos dem som inte gick hela vägen. Förutom att det förstås alltid är bra för hälsan med viktnedgång om man är överviktig så såg vi också att värdena för det allmänna välmåendet låg mycket bra. Att vi lyckades fånga upp avvikelser och snabbt rätta till upplägget med träning och kost vid behov var väldigt värdefullt, och fungerade utmärkt i samarbete med Blodkollen.

Klicka här och läs intervjun i sin helhet hos Blodkollen

Om författaren

mm

Hälsorapporten är ett forum för hälsointresserade. Vi belyser vården och hälsofrågor ur alla synvinklar och lyfter fram starka personligheter som kan göra skillnad. Kontakta oss gärna på [email protected] om du har frågor eller vill tipsa oss om något.