Allt fler väljer alkoholfria drycker till jul

0

Under julen väljer allt fler alkoholfria drycker. Det är tydligt när ICA jämför försäljningen av alkoholfritt under julperioden de senaste åren. Alkoholfri öl är den populäraste drycken bland alkoholfria alternativ.

Försäljningen av alkoholfri öl har hittills ökat med 23 procent jämfört med föregående år. Även försäljningen av alkoholfritt vin och cider har ökat, konstaterar Paula Frösell, dietist ICA Sverige.

– Att fler väljer alkoholfria alternativ till julbordet är positivt inte enbart utifrån ett hälsoperspektiv utan också för att julen framför allt är barnens högtid. Alkoholen i sig innebär inte några hälsofördelar och ju lägre alkoholintag desto bättre för hälsan.

Fler alkoholfria alternativ finns idag

– Tillsätter man dessutom frukt och bär som innehåller vitaminer, mineraler och fibrer i sin alkoholfria dryck blir det till och med ett hälsosamt alternativ, berättar hon.

Det finns flera orsaker till att allt fler väljer alkoholfria drycker, framförallt är det på grund av svenskarnas ökade intresse för hälsa. Fler är medvetna om hur alkohol påverkar kroppen kombinerat med att det i dag finns ett stort utbud av alkoholfria alternativ anpassade till maten som ska ätas.

Bidrar till större ork att avstå från alkohol

– Det är många fester och sociala sammanhang som avlöser varandra kring jul och nyår. Att välja alkoholfritt kan också bidra till större ork för sådant som kanske hade känts tyngre efter några glas alkohol. Exempelvis en långpromenad eller en liten löprunda i mellandagarna efter mycket ätande, säger Paula Frösell.

Källa: Pressinformation från ICA

Om författaren

mm

Hälsorapporten är ett forum för hälsointresserade. Vi belyser vården och hälsofrågor ur alla synvinklar och lyfter fram starka personligheter som kan göra skillnad. Kontakta oss gärna på [email protected] om du har frågor eller vill tipsa oss om något.