Close Menu
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Aktuellt
    • Anpassning till döds – en banbrytande bok om narcissism
    • Skräddarsydd fysisk aktivitet mot kroniska sjukdomar
    • Kraftig underanvändning av blodfettssänkande behandling
    • Näring och nutrition – viktig del av behandlingen för psykiater Bo
    • Forskning: Hjärtstimulator injiceras vid risk för akut arytmi
    • Oxalater – växtgiftet som finns i hälsosamma livsmedel
    • Felbehandlad hypotyreos?  Rätt hjälp finns att få
    • Bukfetma och svaga muskler debuterar i tidig ålder
    Hälsorapporten
    • Hem
    • Senaste nytt
    • Kategorier
      • Vården
      • Kost och näring
      • Forskning
      • Psykologi
      • Fysioterapi
      • Träning & Fysiologi
      • Debatt
      • Krönikan
    • Om Hälsorapporten
    • Experterna
    • Föreläsare
    • Kontakt
    Hälsorapporten
    You are at:Home»Kost och näring»Spårbarhetsteknik för hälsosammare köttkonsumtion
    Foto: Hälsingestintan AB

    Spårbarhetsteknik för hälsosammare köttkonsumtion

    0
    By Hälsorapporten on 2 december, 2015 Kost och näring, Nyhetsbevakning

    Köttbolaget Hälsingestintan har genom en ny spårbarhetsteknik möjliggjort att konsumenten redan på förpackningen kan få information om gården och rasen och via en QR-kod och sin smartphone gå in och digitalt möta bonden/uppfödaren och besöka den gård köttet kommer ifrån.

    Av såväl klimat- som hälsoskäl pekar trenden mot att vi kommer att äta en mindre mängd kött och mer växtbaserad mat framöver. Det här är en utveckling som Hälsingestintan ställer sig bakom, trots att kött är bolagets affärsidé.

    – Ja, vi vill se mer aktiva val där slentrianätande av kött ersätts av en medveten konsumtion av kvalitetskött med kontroll på ursprung, uppfödning och hantering av köttet, kommenterar Britt-Marie Stegs, VD för Hälsingestintan.

    Det här är nästa steg i hennes strävan att erbjuda konsumenter bra kvalitetskött byggd på god djuromsorg, dvs. genom att möta bonden digitalt och därmed få den information om köttet man som konsument önskar.

    Enligt Hälsingestintan har man skapat en världsunik spårbarhet för kött då det är första gången som detta sker i större skala. Tekniken bygger på att djuren utrustas med elektroniska transpondrar (RFID-teknik) i öronen när de föds. Märkena har en unik id-kod som innehåller information om djurets id som via en databas kan kopplas ihop med födelsedag, ras, gårdstillhörighet med mera, vilket ger en säkrad identitet och flera logistiska fördelar.

    – Vi är först i världen med denna teknik för kött. För oss handlar det om god djuromsorg, stressfri slakt med vårt mobila slakteri och gott kött med känt ursprung. Vi är så glada och stolta att kunna presentera denna världsnyhet och visa upp hela vår kedja med den här nya tekniken, säger Britt-Marie Stegs, och fortsätter:

    – Kött i butik är alltför ofta anonymt och utan klassificering och kvalitetssortering. Det ändrar vi på nu och ger alla konsumenter information om var vårt etiska kött kommer ifrån. Ansvarstagande bönder får också en välförtjänt konkurrensfördel och stark ställning på marknaden gentemot andra köttproducerande bönder i världen.

    • Facebook
    • Twitter
    • Google+
    • LinkedIn
    mm
    Hälsorapporten
    • Website

    Hälsorapporten är ett forum för hälsointresserade. Vi belyser vården och hälsofrågor ur alla synvinklar och lyfter fram starka personligheter som kan göra skillnad. Kontakta oss gärna på redaktionen@halsorapporten.nu om du har frågor eller vill tipsa oss om något.

    Related Posts

    Anpassning till döds – en banbrytande bok om narcissism

    Näring och nutrition – viktig del av behandlingen för psykiater Bo

    Oxalater – växtgiftet som finns i hälsosamma livsmedel

    Våra samarbetspartners:
    Våra samarbetspartners:
    • Aktuellt
    7 juni, 2024

    Felbehandlad hypotyreos?  Rätt hjälp finns att få

    Senaste inläggen
    • Anpassning till döds – en banbrytande bok om narcissism
    • Skräddarsydd fysisk aktivitet mot kroniska sjukdomar
    • Kraftig underanvändning av blodfettssänkande behandling
    • Näring och nutrition – viktig del av behandlingen för psykiater Bo
    • Forskning: Hjärtstimulator injiceras vid risk för akut arytmi
    Följ oss på Facebook
    • Facebook
    • Forskning
    12 november, 2024

    Skräddarsydd fysisk aktivitet mot kroniska sjukdomar

    24 oktober, 2024

    Kraftig underanvändning av blodfettssänkande behandling

    5 september, 2024

    Forskning: Hjärtstimulator injiceras vid risk för akut arytmi

    28 maj, 2024

    Bukfetma och svaga muskler debuterar i tidig ålder

    Om oss

    Hälsorapporten är ett forum för alla hälsointresserade och ska ta upp ämnet ur alla dess synvinklar. Eftersom alla är intresserade av sin egen och/eller någon annans hälsa på ett eller annat sätt så riktar sig Hälsorapporten till alla läsarkategorier och åldersgrupper vilket gör att vi skiljer oss från andra publikationer inom hälsoområdet som ofta har en specifik målgrupp och läsarkrets. Välkommen!

    Senaste inläggen
    • Anpassning till döds – en banbrytande bok om narcissism
    • Skräddarsydd fysisk aktivitet mot kroniska sjukdomar
    • Kraftig underanvändning av blodfettssänkande behandling
    • Näring och nutrition – viktig del av behandlingen för psykiater Bo
    • Forskning: Hjärtstimulator injiceras vid risk för akut arytmi
    Kontakta Hälsorapporten

    För att kontakta redaktör Mats Holmström, övriga skribenter, gästskribenter eller experter, maila: redaktionen@halsorapporten.nu

    Vid frågor direkt till experterna, maila redaktionen med expertens namn i ärenderutan. Redaktionen vidarebefordrar frågan till respektive expert som återkommer med svar så fort denne har möjlighet.

    Copyright &copy Hälsorapporten
    • Tipsa redaktionen
    • Samarbeta

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.