Vårdförbundet meddelar att man stämt flera av vårdens arbetsgivare till Arbetsmiljöverket. Detta efter sommarens svåra problem med för låg bemanning inom hälso- och sjukvården.
Huvudorsaken till att arbetsgivare inte förmår attrahera och behålla sjuksköterskor är enligt Vårdförbundet lönenivåerna inom sektorn. Förbundet kräver därför att staten stöttar hälso- och sjukvårdens arbetsgivare med en särskild lönesatsning.
Socialminister Annika Strandhäll (s) besökte nyilgen Danderyds akutmottagning efter mediala larm om orimlig arbetsbelastning. Vårdförbundets förtroendevalda har anmält arbetsplatsen till Arbetsmiljöverket. Arbetsmiljön beskrivs som ”en krigszon” där personal tvingas jobba 15 timmar i sträck eftersom arbetsgivaren inte lyckats bemanna med tillräckligt många sjuksköterskor.
”Ingen ska skadas av vård”
– Vårdens arbetsgivare tar till desperata åtgärder för att kunna hålla vårdplatser öppna under sommaren och det sker på bekostnad av patientsäkerheten och medarbetares hälsa. Det är inte acceptabelt, ingen ska skadas av vård och ingen ska bli sjuk av att vårda andra, säger Sineva Ribeiro, ordförande, Vårdförbundet.
Ett annat exempel är äldreboendet Karl-Johansgården i Uppsala där en ensam sjuksköterska har fått ta hand om nästan 100 (98) patienter vid flera tillfällen under sommaren. Även i detta fall har Vårdförbundet gjort en anmälan, meddelar man.
Vårdförbundet vill göra en lönesatsning
Vårdförbundet anser att rekryteringsläget inom hälso- och sjukvården nu är så ansträngt att det inte räcker med konkurrens mellan arbetsgivare.
– Vårdförbundet vill se ett statligt ansvarstagande för en lönesatsning för att göra yrket mer attraktivt, som fullt genomförd beräknas kosta staten nio miljarder kronor. Enligt Konjunkturinstitutet finns det ett reformutrymme på 110 miljarder kronor nästa mandatperiod, då borde staten kunna prioritera att satsa nio miljarder över en femårsperiod på vårdens viktigaste fråga, säger Sineva Ribeiro.
Om Vårdförbundets krav på politiken
• Vårdförbundet kräver i sitt valmanifest ”Vård i världsklass – för alla” en rad reformer för att lösa hälso- och sjukvårdens problem, bland annat ett statligt ansvarstagande för en lönesatsning som ger alla specialistsjuksköterskor och barnmorskor 2 000 kr mer i månaden under fem års tid (det vill säga 10 000 kronor mer på fem år).
• Fullt genomförd beräknas lönesatsningen kosta staten närmare 9 miljarder kronor.
• Som en referens har landstingens personalkostnader ökat med 5-6 mdkr varje år (2016 låg landstingens personalkostnader enligt SKL på 143,5 mdkr).
Källa: Pressinformation Från Vårdförbundet