Michael Uhlin, docent och forskningschef vid Centrum för allogen stamcellstransplantation, Karolinska Universitetssjukhuset Huddinge, får Svenska Läkaresällskapets Translationella forskningspris för sina studier kring individanpassad cancerbehandling.
– Med min forskning försöker jag utveckla mer individanpassade cellterapier. Patienter med blodcancersjukdomar är ofta sköra på grund av. hård cellterapibehandling, strålning och ibland stamcellstransplantation. För dessa patienter finns ett behov av att rikta deras cellbaserade behandling för att minska risken för ytterligare biverkningar, förklarar Michael Uhlin.
Priset på 50 000 kronor får Michael Uhlin för sin projektansökan ”γδ-T cells as a novel cancer-therapy and their development after allogeneic SCT” i vilken hans forskargrupp med hjälp av cellseparationsmetoder tar fram nya sätt att rena celler som kan ges till patienten. Både för att behandla infektioner men också potentiellt för att slå mot tumörceller.
– I framtiden kommer forskningen att hjälpa till att bygga upp ett scenario där varje patient, beroende på cancersjukdom, ska kunna få en väldigt skräddarsydd cellterapibehandling som är optimal för just deras situation, fortsätter Michael Uhlin.
Michael Uhlins projektansökan utsågs till den som bäst representerar den translationella forskningen, det vill säga. forskning som kommer att få stor klinisk betydelse i vården.
– Det känns väldigt roligt att SLS uppmärksammat just vår forskning bland allt annat bra i detta sammanhang. Det känns som en bekräftelse på att vi gör något viktigt!
För att svensk klinisk forskning ska kunna växa sig ännu starkare anser Michael Uhlin att det behövs ett starkt samarbete både mellan olika sjukhus i Sverige, på grund av Sveriges storlek, samt mellan olika discipliner såsom teknik och medicin.
– Det finns tekniker som inte upptäckts av kliniska forskare liksom det finns medicinska frågeställningar som inte upptäckts av tekniker, säger han.
Fakta: Priset delas ut vid Medicinska riksstämman den 3 december. Svenska Läkaresällskapet främjar medicinsk forskning och delar varje år ut omkring 25 miljoner kronor i form av projektanslag, post doc-stipendier och resebidrag. SLS medlemmar kan söka bidrag till sin forskning mellan den 1 december och den 1 februari.