I fjol var 8 000 patienter i Västra Götalandsregionen sjukskrivna med diagnosen utmattning. Nu öppnar en ny psykiatrimottagning för utmattningssyndrom (PMU) i Göteborg. Den riktar sig till patienter med svårbehandlad utmattning, främst personer som förutom utmattning fått andra diagnoser som ångest och depression. Gro Sundell är enhetschef för PMU.
Utmattningssyndrom en sjukdom som kan drabba vem som helst. Tidigare var den vanligaste patienten en dubbelarbetande medelålders kvinna. Men det har blivit allt vanligare att även män och yngre drabbas.
Personer med utmattningssyndrom söker sig i första hand till vårdcentralen som gör ett fantastiskt arbete och många blir bra igen inom ett år. Men vissa patienter tillfrisknar inte och det är de patienterna vi vill nå.
Utmattningssyndrom i kombination med annan diagnos
Det som är unikt för mottagningen är att den är specialiserad på samsjuklighet, det vill säga utmattningssyndrom i kombination med en annan psykiatrisk diagnos. Som patient kommer man till mottagningen för rådgivning och konsultation via remisser från primärvården. Ska man genomgå behandling sker det via remiss från den specialiserade allmänpsykiatrin.
– Ja, eftersom våra patienter även kommer att ha en annan psykiatrisk diagnos är det viktigt att man även får behandling för denna parallellt som man får behandling hos oss, säger Gro Sundell.
Ett kvalitetsregister kommer att upprättas för att få reda på mer om utmattningssyndrom vid samsjuklighet.
– Vi vill försöka ta reda på varför de här patienterna inte blir bra och genom ett kvalitetsregister hoppas vi kunna se om utmattningssyndrom till exempel är mer vanligt förekommande vid vissa psykiatriska tillstånd än andra, säger Gro Sundell.
Rådgivning och konsultation om utmattningssyndrom
Mottagningen är regional vilket innebär att den kommer att ta emot patienter från hela Västra Götalandsregionen. Tanken är att mottagningen även ska arbeta med rådgivning och konsultation gentemot vårdcentraler och andra vårdgivare.
– Vi har redan en mängd förfrågningar och kommer att ta emot våra första patienter den här veckan, sedan tror vi att det kommer att bli omkring 400 nybesök per år, säger Gro Sundell.
Mottagningen är centralt belägen i nya lokaler på Viktor Rydbergsgatan i den fastighet där franska skolan i Göteborg tidigare funnits. Mycket tid har lagts på att skapa en harmonisk miljö.
En ombonad miljö är också ett sätt att få patienterna att känna sig värdefulla. Behandlingen hos oss går i första hand ut på att lära patienterna att begränsa sig själva och hitta en balans i tillvaron. Vi är inga supermänniskor och behöver heller inte vara det, säger Gro Sundell.
Fakta om PMU: På mottagningen kommer totalt 16 personer att arbeta – två läkare, fyra psykologer, tre arbetsterapeuter, två fysioterapeuter, en kurator, sjuksköterska, en sekreterare och en enhetschef. Som patient kommer man till mottagningen via remiss från vårdcentral för konsultation eller via den specialiserade allmänpsykiatrin för behandling.
Källa: Västra Götalandsregionen/Sahlgrenska universitetssjukhuset