Styrketräning på en medelhård intensitetsnivå är en lämplig träningsform under graviditeten. Det har sjukgymnasten och forskaren Karolina Petrov Fieril kommit fram till i en avhandling vid Sahlgrenska akademin.
Rekommendationer kring intensitet, varaktighet och typ av träning under graviditeten varierar över hela världen men tidigare forskning har främst undersökt effekterna av konditionsträning och det finns få studier som tittat på styrketräning under graviditeten. I sin avhandling har Karolina Petrov Fieril undersökt effekterna av styrketräning under graviditeten, både genom intervjuer med kvinnor som styrketränat under graviditeten och genom kvantitativa studier.
Gravida rekommenderas ofta lättare träning som simning och promenader, och brukar undvika styrketräning. Men styrketräning under graviditeten kan upplevas minska de graviditetsrelaterade besvären och öka känslan av kontroll för kvinnorna, enligt Karolina Petrov Fieril.
– Kvinnorna som styrketränat under graviditeten har upplevt att de mått bra av att träna styrketräning, att träningen kunde minska de graviditetsrelaterade besvären och öka känslan av att hantera sin graviditet, berättar hon.
Hon berättar vidare att de graviditetsrelaterade problem som kvinnorna själva upplevde minskade genom styrketräningen var problem som dålig hållning, trötthet, huvudvärk, illamående, sömnlöshet och ryggsmärtor. I avhandlingen undersöktes också hur blodtryck och puls påverkas under ett konditions- respektive styrketräningspass hos gravida kvinnor.
– Vi såg att de påverkas på samma sätt oavsett träningsaktivitet och att de håller sig inom hälsosamma värden, säger Karolina Petrov Fieril.
Fakta: Avhandlingen ”Effects and experiences of exercise during pregnancy” försvarades den 23 oktober, vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet. Länk till avhandlingen här