Embolektomi innebär att en kateter förs in via ljumsken, leds upp till hjärnan och tar bort blodproppen med ett sugverktyg. Samhällsvinsterna för varje embolektomi är stora – strokevården på Sahlgrenska Universitetssjukhuset sparade över hundra miljoner kronor åt samhället bara i fjol.
Stroke är den tredje vanligaste dödsorsaken i Sverige och för dem som överlever är vägen tillbaka i regel lång och mödosam. Risken är stor att man drabbas av funktionsnedsättningar, men med moderna behandlingsmetoder förbättras oddsen att slippa besvär.
Sahlgrenska sjukhuset var först med metoden
Sahlgrenska Universitetssjukhuset var först i landet med embolektomier, även kallade trombektomier. Det är ett ingrepp för att avlägsna blodproppar via ett sugverktyg som leds från ljumsken upp till hjärnan. Varje ingrepp innebär en genomsnittlig samhällsvinst på ungefär 410 000 kronor enligt Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (länk, se sida 53).
– Den som drabbas av stroke kan besparas mycket lidande och få en högre livskvalitet genom rätt behandling. Om strokepatienten slipper funktionsnedsättningar blir samhällsvinsterna också stora, eftersom behovet av omsorg från närstående och kommunen minskar, säger Annika Nordanstig, neurolog på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.
Strokevården är en vinst för samhället
Under 2018 utförde Sahlgrenska Universitetssjukhuset ungefär 270 embolektomier. Det är en ökning med 30 procent jämfört med året innan och innebär en samhällsvinst på över 100 miljoner kronor. Samtidigt innebär nya behandlingsmetoder ofta nya kostnader för sjukhusen.
– Visst kan det som är en stor vinst för samhället innebära ökade utgifter för sjukhuset. Stroke, cancer och transplantationer är några sådana områden. Men i grund och botten är det givetvis fantastiskt att forskning och teknisk utveckling ger så enorma samhällsvinster, säger Per Albertsson, områdeschef på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.
Källa: Sahlgrenska Universitetssjukhuset/Västra Götalandsregionen