”Det finns inga vetenskapliga belägg för att en glutenfri kost är nyttigare för den som inte har celiaki”(glutenintolerans). Det skrev professor Jonas F Ludvigsson, barnläkare vid Örebro universitetssjukhus, i ett debattinlägg på SVT Opinion på kanelbullens dag, den 4 oktober.
Jonas F Ludvigsson är en av Sveriges mest framstående celiakiforskare. Under rubriken Okunskapen om gluten leder till problem listar han bland annat flera spridda missuppfattningar om gluten och sjukdomen celiaki.
– Att glutenfri kost skulle vara nyttig för alla har snabbt blivit en av de mest spridda vanföreställningarna bland människor som intresserar sig för kost, menar Ludvigsson bland annat i artikeln samtidigt som han påpekar att personer med celiaki givetvis måste äta glutenfri kost.
Jonas F. Ludvigssons släppte samtidigt också boken ”Doktorns guide till gluten”. Boken är en populärvetenskaplig introduktion till celiaki, andra glutenrelaterade sjukdomar och glutenfri kost. Svenska Celiakiförbundets generalsekreterare Christina Ralsgård har skrivit förordet.
Läs debattartikeln i SVT Opinion här
Fakta: Svenska Celiakiförbundet är intresseorganisationen för alla som har sjukdomen celiaki (även kallad glutenintolerans). Förbundet företräder också laktosintoleranta, samt de som inte tål mjölk – eller sojaprotein. Förbundet har 24 000 medlemmar i ca 30 läns- och lokalföreningar över hela landet.
Källa: Svenska Celiakiförbundet