Medicinsk laser är en dokumenterat effektiv behandling mot bland mycket annat smärttillstånd och inflammation. Trots det är det få läkare som erbjuder sina patienter metoden. Specialistläkare Ronny Borelius är ett av få undantag. I över 30 år har han använt sig av laser på sin läkarmottagning Kvartersakuten i Leksand och han brinner starkt för att sprida kunskap om metoden.
När numera pensionerade Ronny gjorde sin ST-tjänstgöring på vägen till att bli specialistläkare i allmänmedicin, startade han samtidigt en lasermottagning i Borlänge tillsammans med en distriktssjuksköterska och en sjukgymnast.
– På den tiden var det här ett extrajobb för mig, helt baserat på mitt stora intresse för medicinsk laser. Vartefter jag närmade mig min specialistexamen tog tjejerna över mer och mer och några år hann passera innan jag kom i kontakt med laser igen. Det var närmare bestämt när jag och min fru var i Stockholm och besökte Irradia. Jag lärde känna grundaren Lars Hode och blev mer och mer intresserad. Det slutade med att jag och min fru utbildade oss till certifierade laserterapeuter, berättar han.
Medicinsk laser – effektivt mot idrottsskador
Som färdig specialistläkare startade Ronny läkarmottagningen Kvartersakuten i Leksand, som han i skrivande stund drivit fram till alldeles nyligen. Parallellt med sina traditionella läkarbehandlingar har han sedan start erbjudit medicinsk laserbehandling mot bland annat smärta och inflammation. Han har även opererat med kirurgisk laser, jobbat med ögonlock, tagit bort födelsemärken, fettknutor och tatueringar.
– Förutom att jag haft min mottagning i många år här i Leksand har jag också haft flera såväl hedervärda som spännande uppdrag som läkare vid sidan om. Bland annat har jag varit hockeylaget Leksand IF´s läkare och där såg jag till att vi köpte in en laser till laget. Den där lasern gick varm kan man säga.
”Det var många roliga episoder med hockeylaget. Killarna får ju smällar hela tiden och jag minns att de kunde komma in till mig mellan perioderna och säga: ”Öh, kan du köra lite med din ficklampa?”. Hastigt uppkomna skador som kan uppstå under en hård hockeyträning eller match ger inflammerad vävnad runt omkring det skadade området, och där är lasern överlägsen på att snabbt dämpa inflammation och svullnad.”
– Där hade vi ju en jätteeffekt eftersom jag kom in direkt efter en smäll och stoppade upp inflammationer. Jag hade också en spelare som bröt vadbenet under en match, han fick alltså en fraktur. Även där behandlade vi med laser, han var igång på några veckor och vi behandlade tre gånger om dagen under den perioden. Det är väldigt snabbt när det gäller en sådan skada. Sedan var det mycket knä- och ljumskproblem, varav de flesta behandlades på plats i ishallen. Några kom till min mottagning också och då tog vi även blodprover. Det var en stor bit.
Ronny har också varit ansvarig läkare under löpartävlingar och inte mins danstävlingar genom åren. Där behandlade han med laser på plats, exempelvis när en dansare trampade snett och stukade sig vilket naturligtvis är vanligt förekommande under sådana evenemang.
– Ja, under en danstävling är det i stort sett bara lasern som jobbar. Går man på direkt med lasern så blir det inte alls den stora svullnaden som annars lätt uppstår. Det värsta som kan hända vid ett sådant tillstånd är ju att blodet kommer ut i det skadade området. Kan man förhindra det så läker skadan väldigt fort men kommer det ut så ska det brytas ner och då sker olika inflammationsfaser.
– Tänk dig exempelvis en lårkaka. Om du behandlar den med medicinsk laser med en gång så kan besvären vara borta inom en vecka. Men gör du inte detta så tar det istället minst sex veckor. Laser har en fantastisk effekt även på det sättet och det är alltid bra att behandla så snabbt som möjligt när en sådan skada uppstår.
Besvären minskar vid prostatabesvär som prostatit
På Kvartersakuten har Ronny även laserbehandlat många män med prostataproblem. Prostatit är ett mycket vanligt besvär hos män i takt med stigande ålder och många har återkommande skov av jobbiga symtom som inte alltid går att behandla med antibiotika eller andra mediciner.
– Här fungerar laser utmärkt för att dämpa besvären, jag har haft många män med prostataproblem på min mottagning. Man behandlar både ovanför könsorganet och nere i mellangården samtidigt. Det som då händer är att cirkulationen förbättras avsevärt i området, vilket ger en betydlig lättnad gällande de jobbiga symtomen.
”Lasern gör att besvären minskar, inte själva prostatan. För att minska prostatavävnaden krävs istället mediciner. Det finns en kapsel runt prostatan och när prostatan växer trycker den på kapseln. Det blir då stopp och det uppstår inflammationer och en allmän obehagskänsla.”
Ronny påpekar i samband med detta att han dock inte har behandlat prostatacancer med laser, utan endast patienter som han inte behöver skicka vidare till urolog för vidare undersökning. Han börjar alltid med att ta det klassiska PSA-provet på patienten och ligger det ”bara” något över det normala så undersöker han patienten fysiskt. Känner han minsta lilla knöl ber han genast om en second opinion hos en urolog.
Man kan samtidigt ha de här besvären utan att det är cancer och då rör det sig ofta om en prostataförstoring, inflammation och/eller prostatit och det kan Ronny som sagt med fördel behandla med laser. Det här har naturligtvis varit en trygghet för patienter som kommit till Ronny på Kvartersakuten.
– Även om PSA-värdet aldrig kan visa på något exakt tillstånd så gick jag som sagt alltid vidare till urolog vid minsta misstanke. Jag har även hållit föredrag om vikten av att ta detta prov som en indikation i olika sammanhang. Mitt budskap vid dessa föredrag var att alla ska ta PSA-prov. ”Ni behöver inte komma till mig”, sa jag till åhörarna, ”men om PSA-värdet är högt är det alltid värt att gå vidare”.
Ronny fortsätter att berätta om olika tillstånd som han behandlat, och där medicinsk laser visat sig vara den avgörande faktorn för att få det att vända till det bättre för patienten. Ett intressant sådant exempel är trigeminusneuralgi, som karaktäriseras av attacker med kortvarig intensiv ansiktssmärta. Symtomen är attacker av kortvarig men väldigt intensiv ansiktssmärta. Under första delen av sjukdomsförloppet är attackerna sekundkorta, men kan efter hand bli upp till två minuter långa och återkommer åtskilliga gånger per dygn.
Artros, trigeminusneuralgi och diabetessår
– Det här är ett ganska ovanligt tillstånd men inte desto mindre fruktansvärt för den som drabbas. Det är en hjärnnerv som är grunden till smärtorna och spasmerna kan vara väldigt intensiva. Drabbas du behandlas du normalt med bland annat epilepsimedicin.
– Jag hade en kille från Chile som kom till mig. Han var här i Sverige på besök och hade kämpat länge med detta tillstånd. De hade försökt få ner inflammationen på olika sätt, bland annat med just epilepsimedicin, men ingenting hade hjälpt. Han var desperat och kom med sin fru till mottagningen på kvällen. Då behandlade jag honom med medicinsk laser. Eftersom hans besök i Sverige bara varade en vecka så behandlade vi varje dag under den veckan.
– Inte långt senare, när paret återvänt till hemlandet, ringde den här mannens fru från Chile och berättade att han var helt smärtfri. Det kändes naturligtvis fantastiskt. Jag skickade information till dem om vad mina laserapparater hette, om det skulle vara så att de skulle komma i kontakt med någon i hemlandet som kunde fortsätta att laserbehandla honom. Sedan vet jag inte vad som hände men han blev alltså helt smärtfri av laserbehandlingen, konstaterar Ronny.
Även vad det gäller den vanliga diagnosen artros har laser varit helt suveränt, fortsätter Ronny.
– Som ett exempel hade jag en äldre dam från trakten. Hon satt i rullstol och hade väldigt svullna knän. Utöver det var hon överviktig vilket även gjorde det svårt att operera henne. Både jag och min fru behandlade henne med laser. Hon fick tre behandlingar i veckan under en lång tid. Plötsligt ställde hon sig upp igen. Det var fantastiskt. Jag vet inte om hon lever idag men detta är ett minne som etsat sig fast.
Sedan 30 år har medicinsk laser alltså varit en naturlig del av Ronnys läkarmottagning. Det man annars är van vid är kanske att man har ont någonstans, kommer till läkaren och får en remiss till sjukgymnast.
– På Kvartersakuten satte vi istället upp en tid till rummet intill, där man erbjöds medicinsk laserbehandling. Ibland kunde detta ske under samma besök. Det är en väldigt fin sak att kunna erbjuda istället för att patienten ska behöva vänta länge på ett besök hos sjukgymnasten.
Motstånd från vården trots fantastiska resultat
Alla som kom till Ronny på kvartersakuten erbjöds dock naturligtvis inte laserbehandling. Istället var det beroende på diagnos. Däremot har han hjälpt väldigt många med metoden, berättar han.
”Kommer du med exempelvis högt blodtryck finns det ingen anledning att behandla med laser, utan det handlar framförallt om inflammatoriska tillstånd av olika slag. Å andra sidan finns det väldigt många olika sådana besvär. Utöver de jag tidigare nämnt fungerar laser även väldigt bra för exempelvis sårbehandling. Jag hade en god vän som fick skelettcancer i benet och hade stora sår. Detta behandlade vi med laser med god effekt.”
– Sedan har vi diabetessår där laser är ”outstanding”. Det som händer vid detta tillstånd är att cirkulationen i kärlen slutar att fungera. Det innebär att du får behandla under något längre tid, upp till en halvtimme i vissa fall.
Kvartersakuten hade också avtal med landstinget vilket innebar att det blev samma pris för patienten som på vårdcentralen även vid laserbehandlingar. Detta, i kombination med hur patienter även i övrigt omhändertogs på Kvartersakuten, blev så populärt så att om Ronny var utomlands eller på något uppdrag i en annan del av landet så väntade många helt enkelt på att han skulle komma tillbaka, istället för att gå till Vårdcentralen. Inte minst väntade man på Ronny eftersom medicinsk laser fortfarande möter motstånd inom den traditionella vården.
Bland annat menar Ronny att nämnda motstånd grundas redan under läkarutbildningen.
– Fortfarande är det många som undervisar på läkarutbildningen som är av den gamla stammen. Hade man varit mer aktiv och förklarat vilken jättegod effekt behandling med laser har i de allra flesta fall så hade det sett annorlunda ut. Det är jag övertygad om, konstaterar Ronny och fortsätter:
”Jag har själv problem med mina fingrar, något ärftligt som kallas ”kärringknutor” och som gör att det är svårt att greppa saker. Jag har även opererat axlarna, mina leder är dåliga och så även min rygg. Jag behandlar därför mig själv dagligen med laser. Min fru hjälper till genom att behandla mig på ryggen. Utan laser skulle jag knappt komma ur sängen på morgonen. Det är laser som hjälper mig att fungera i det dagliga livet, helt klart.”
Vill fortsätta bidra med kunskap om medicinsk laser
– Till ganska stor del är det alltså utbildningen det är fel på anser jag, och utöver det att man fortfarande är så konservativ inom vården. Man skickar till sjukgymnast och talar om för patienter med ett smärttillstånd att denne ska avstå från rökning och alkohol. Visst är det viktiga faktorer, men man kan undra varför man tar upp detta när någon har ont i knät?
– Vad som hänt inom sjukvården är att vi idag har för få undersköterskor, för få sjuksköterskor och för få läkare. Därför är utbildningen väldigt teoretisk med många läkarstuderande i samma grupp eftersom det även är brist på lärare. När jag läste medicin för numera många år sedan var vi med och opererade och vi fick vara med praktiskt på en rad andra sätt. Vi fick prova att göra gastroskopier på varandra för att nämna ytterligare ett exempel. Idag står man bakom ett fönster och tittar, man får inte vara med och assistera. Det är en stor nackdel.
Tidigt under vårt möte i Leksand nämnde Ronny att det var hans vetgirighet och intresse för alternativa metoder som fick in honom på spåret medicinsk laser. Även om han numera har passerat pensionsåldern med råge och nyligen sålt Kvartersakuten, konstaterar han att det fortfarande ”kliar i fingrarna” när det gäller att bidra med kunskap om laser och inte minst att fortsätta hjälpa människor att bli fria från en rad olika sjukdomar och smärttillstånd.
– Jag funderar faktiskt på att öppna en renodlad laserklinik igen efter alla dessa år. När jag möter och pratar med mina gamla patienter här i Leksand blir jag alltmer övertygad om att behovet finns. Medicinsk laser är en fantastisk metod och jag är gärna med och sprider budskapet, avslutar Ronny Borelius.
Läs mer om medicinsk laser hos vår samarbetspartner Irradia
Text och foto: Mats Holmström