”En kaka utan gluten är också en kaka och den innehåller många gånger mer socker och fett än originalprodukten. För den som inte har celiaki/glutenintolerans behöver det inte vara mer hälsosamt att äta glutenfritt”. Det säger dietisten och IBS-experten Sofia Antonsson angående den rådande debatten kring glutenfri kost och dess effekter.
Det har blivit något av en trend att helt utesluta gluten ur kosten. Många tycks tro att glutenfritt innebär hälsofördelar men ännu finns inga vetenskapliga belägg för att det stämmer för alla. Ca 1–3 procent av befolkningen beräknas ha celiaki, men många fler känner att de reagerar på gluten på olika sätt. Vi människor kan inte fullständigt bryta ner gluten vilket hos vissa tycks ger en mer genomsläpplig tarm och ett immunologiskt svar i kroppen.
Det här kan enligt Sofia förklara varför en del blir av med ledvärk och migrän när de drar ner på glutenintaget.
Det handlar om aktiva val
Gluten i sig tillför inget av näringsvärde så det är inte på något sätt farligt att helt utesluta gluten ur kosten. Men har man inte celiaki utan är glutenkänslig så är det onödigt att äta strikt glutenfritt. Då räcker det oftast med att ta bort de största källorna. Sen är det viktigt att ha koll på vad man ersätter det med tycker jag. Det handlar om aktiva val och man ska ha klart för sig varför man gör valet, inte bara tro.
Dessutom är det skillnad på gluten och gluten. De mer ogynnsamma formerna finns i vete medan råg och dinkel innehåller andra typer av gluten som inte påverkar kroppen på samma sätt.
– Om det är något man ska se upp med så är det tillsatt vetegluten i bröd. Det är ett trick som industribagerierna använder sig av för att få mer lätthanterliga och snabbjästa degar. Just den formen av gluten är inte bra så välj bort om det står på innehållsförteckningen, säger Sofia.
”Ta reda på om du är glutenintolerant”
Det är en betydande skillnad mellan celiaki och glutenkänslighet. Vid celiaki bildas antikroppar som skadar tarmen och tillståndet upptäcks genom blodprov. Glutenkänslighet finns det däremot inga blodprover som kan påvisa. Har man gjort ett glutentest som visar att man inte har celiaki får man börja nysta själv i vad som bör uteslutas eller anpassas i kosten, förklarar Sofia.
Innan man börjar laborera är det viktigt att ta reda på om man har celiaki. Har man det så ska man givetvis utesluta gluten ur kosten. Men har man inte celiaki så kan det mycket väl vara så att man är glutenkänslig eller har någon form av IBS. När vi behandlar våra patienter med FODMAP har vi alltid som grundförutsättning att man ska ha gjort en glutentest. Då är det viktigt att man har ätit gluten när man gör en sådan test, så att resultatet blir korrekt.
Många med IBS plockar felaktigt bort gluten
Sofia Antonsson konstaterar att många som hon möter för länge sedan plockat bort bröd och pasta och blivit av med ballongmagen. Genast drar man slutsatsen att det är gluten som är boven. Men eftersom gluten är ett protein kan det inte jäsa i magen. I stället är det fibrerna i sädesslagen (FODMAPs) som är boven i dramat och tar man bort bröd och pasta försvinner ju även dessa. Lösningen är att inte att ta bort sädesslagen helt utan i stället välja rätt sorter.
– Vi svenskar älskar ju bröd. Då kan man pröva att ersätta vanligt bröd med surdegsbröd som innehåller gluten men har mindre påverkan på tarmen. Långjästa bröd är alltid att föredra. De flesta med IBS och orolig mage kan, efter en korrekt genomförd FODMAP-behandling, äta surdegsbröd i mindre mängd utan problem förklarar Sofia.
Trenden tycks vara att välja bort ingredienser
Enligt Sofia Antonsson är vi svenskar ibland lite för trendkänsliga i samband med populära dieter vilket gör att det handlar mer om att välja bort ”ohälsosamma” ingredienser än att välja till det som är nyttigt. Gluten är ett bra exempel här.
– Ja, och här har vi en viss identitetsaspekt. Vi talar om vem vi är genom att visa hur vi lever, hur vi tränar och vad vi väljer bort i kosten. Det är ok bara man vet vad och hur man gör och vilken nivå man ska ligga på. Det är onödigt krångligt att välja bort gluten helt om man inte behöver och det kan snarare göra att man blir mer stressad. Man kanske vill unna sig en god pasta när man är i Italien till exempel. Så tänk på helheten, hitta bättre alternativ och skippa de mer uppenbara sockerfällorna istället, säger Sofia Antonsson.