Den 1 januari 2014 infördes en skatt på 10 procent gällande sockerbaserade drycker i Mexiko. Enligt en ny studie har åtgärden minskat försäljningen av dryckerna signifikant och skulle därmed kunna påverka utvecklingen avsevärt i kampen mot övervikt och fetma.
Ett år senare hade försäljningen av sockerdrycker minskat med 12 procent samtidigt som försäljningen av obeskattade drycker, framförallt buteljerat vatten, steg med fyra procent enligt studien som publicerades i tidskriften BMJ den 6 januari.
– Den kortsiktiga effekten av att belägga sockerdrycker med skatt verkar vara “mild men betydande”. För att förstå de mer långsiktiga effekterna, potentiella substitut och hälsomässiga konsekvenser krävs dock ytterligare studier, kommenterade studiens författare Shu Wen Ng, associerad professor på nutritionssektionen vid University of North Carolina at Chapel Hill och hans kollegor i ett nyhetsuttalande.
Analysen av data från mer än 6 200 mexikanska hushåll i större städer visade att den genomsnittliga mexikanen under 2014 köpte 4,2 liter mindre sockerdrycker än vad som hade skett om inte skatten införts. Försäljningsminskningen var störst (17 procent vid årets slut) bland fattiga hushåll. Eftersom detta var en observerande studie anser forskarna dock inte att definitiva slutsatser om orsak och verkan kan dras.
Mexiko har höga nivåer av diabetes, övervikt och fetma och att minska sockerkonsumtionen har varit ett betydande mål för hälsoekonomer och myndigheter. Franco Sassi, hälsoekonom vid organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling i Paris, tror att skatteåtgärden kan vara en betydande hjälp i kampen mot övervikt och fetma, men också att den inte är den ”magiska lösningen” på problemet.
– Sådana skatter behöver kombineras med andra åtgärder, såsom regleringar från regeringen, utbildning av allmänheten inom nutrition samt medel till forskning och utveckling inom livsmedelsproduktion, skrev Sassi i en kommentar till studien.
Amerikanska organisationen ”American Heart Association” kommenterade i sin tur nyligen det mexikanska initiativet:
– Vetenskapliga studier visar att en överkonsumtion av produkter med tillsatt socker är en bidragande orsak till hjärtsjukdomar och andra kroniska sjukdomar som fetma och diabetes. Mexiko har visat vägen för andra nationer att minska allmänhetens intag av sockerdrycker och har visat att åtgärden att beskatta dessa är en effektiv metod för att göra hälsosamma val enklare.