Genom ett samarbete med Sjuksköterskor mot Tobak har Vårdförbundet varit med i ett forskningsprojekt där sjuksköterskor hjälpt varandra att bli rökfria i internatform på Gotland. I utvärderingen har de sjuksköterskor som deltagit i projektet visat att metoden ger mycket goda resultat.
– Det är fantastiskt att se hur sjuksköterskor kan stötta varandra för målet att bli tobaksfria och hur de i sin profession blir bättre på att motivera patienter till samma val, kommenterar Sineva Ribeiro, ordförande Vårdförbundet.
Grundtanken har varit att det förutom en stor personlig vinst för varje deltagare som lyckats bli tobaksfri också ger en möjlighet att fungera som positiv förebild i sin profession.
– Alla vet att det kan vara svårt att sluta röka och snusa. Om tobaksbrukaren får hjälp med en strategi stärks självförtroendet att klara av det. Både självkänsla och självförtroende är ofta skadat av många misslyckanden, berättar Mona Wahlgren specialistsjuksköterska och folkhälsoutvecklare Tobakspreventiva mottagningen Visby lasarett, Mona Ringbjer, specialistsjuksköterska och verksamhetsutvecklare Norrbottens läns landsting och Yvonne Bergmark Bröske, sjuksköterska egen företagare YB-hälsan.
I projektet har man också sett att det behövs en veckas intensivbehandling för att bli tobaksfri. Det behövs också ett antal uppföljningar för att personerna ska förbli tobaksfria på samma sätt som uppföljningar görs vid andra medicinska behandlingar.
– Vi kan betrakta tillståndet att ha ett tobaksberoende som kroniskt, lika med en långvarig behandling, säger Mona Wahlgren.
I projektet har man sett att man kan blanda grupper med olika tobaksberoende. Ett vinnande koncept har varit att agera på alla levnadsvanor inklusive vardagsstressen. Internatformen har gjort det möjligt.
För kommuner och landsting finns mycket pengar att vinna eftersom vi vet att en tobaksfri tid före och efter operationer och ett flertal behandlingar ger en mycket större effekt av insatserna. Vi hoppas att fler kommuner och landsting följer efter.
– Vid ettårsuppföljningarna har 64 procent varit tobaksfria. Utmaningen kan vara att hitta var en veckas intensivbehandling kan utföras. Det behövs inte en dyr sjukhusklinik, säger Mona Wahlgren.
– Det är av största vikt för vården att arbeta hälsofrämjande. När det gäller minskning av tobaksrelaterade sjukdomar kan stora vinster göras både vad gäller ökad livslängd och livskvalitet, men också i form av minskade vårdkostnader. Här kan sjuksköterskan i vårdmötet spela en avgörande roll med hjälp av beprövade metoder i tobaksavvänjning, säger Sineva Ribeiro.
Källa: Pressinformation från Vårdförbundet