Strax innan jul meddelade Socialdepartementet att regeringen under 2016 satsar 150 miljoner kronor på olika insatser för bättre vård till personer med kroniska sjukdomar. Detta genom att ingå en överenskommelse med Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) och att ge uppdrag till Socialstyrelsen och Livsmedelsverket.
– Vi växlar upp och höjer ambitionerna för arbetet med en vård anpassad till personer med kroniska sjukdomar. Det handlar bland annat om att få till en mer patientcentrerad vård, om att ta fram nya kunskapsstöd och riktlinjer, och se till att de som finns används, och om ett ökat fokus på primärvårdens arbete, kommenterar Gabriel Wikström, Folkhälso- sjukvårds- och idrottsminister, och fortsätter:
– En vård som blir bättre för de som lider av kroniska sjukdomar är också en vård som är bättre för alla. På så sätt bidrar satsningen också till en jämlik hälsa.
I överenskommelse med SKL vill regeringen särskilt främja utveckling av primärvården och avsätter 78 miljoner kronor varav 48 miljoner kronor går till landstingen, meddelar man vidare.
– Målet är att underlätta och även förnya vården för de stora patientgrupper som lider av de stora folksjukdomarna. I grunden handlar det om jämlik vård, men även om att skapa bättre förutsättningar för vårdcentralerna att möta befolkningens behov på ett modernt sätt.
– Patienter idag vill bli involverade, och de vill ha lösningar som passar just dem. Vi lever i en digital värld och det ska bli tydligare även inom primärvården, säger Lena Micko, ordförande för Sveriges Kommuner och Landsting.
Livsmedelsverket får 4 miljoner kronor för att främja arbetet med hälsosamma matvanor inom hälso- och sjukvården för att förebygga kroniska sjukdomar.
Källa: Pressmeddelande från Socialdepartementet