Forskare vid Sahlgrenska akademin och GIH har undersökt hur risken för hjärt- och kärlsjukdomar sjunker i takt med hur mycket stillasittande som byts ut mot fysisk aktivitet, och beroende på intensitetsnivå. Enbart några minuters lågintensiv träning per dag kan räcka för att minska risken, konstaterar man bland annat i studien.
En stillasittande livsstil ökar risken för det så kallade metabola syndromet (MetS), ett samlingsbegrepp för ett antal faktorer som ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar och som kortfattat handlar om bukfetma i kombination med riskfaktorer gällande blodfetter, kolesterol, högt blodtryck och nedsatt glukostolerans eller diabetes typ 2. Faktorerna ökar risken var för sig, men i kombination ökar den sammanlagda risken.
Forskarna vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, har tillsammans med GIH (Gymnastik- och idrottshögskolan) studerat hur risken för det metabola syndromet påverkas av att stillasittande byts ut mot fysisk aktivitet i tre olika intensitetsnivåer.
– Resultatet visar att det räcker med att byta ut stillasittandet mot tio minuters lågintensiv fysisk aktivitet, oftast motsvarande en promenad, per dag för att få en betydande minskad risk för det metabola syndromet. Om den fysiska aktiviteten utförs på medel- eller högintensiv nivå, som vid motion/träning, minskar risken ytterligare, kommenterar Mats Börjesson, professor vid Sahlgrenska akademin.
I studien, som publiceras i European Journal of Preventive Cardiology, deltog 836 män och kvinnor mellan 50 och 64 år, som ingår i den stora och pågående SCAPIS-studien som finansieras av Hjärt-Lungfonden. Deltagarna genomgick ett stort antal tester och deras fysiska aktivitet mättes med en accelerometer under drygt 14 timmar per dag. Nästan 8 timmar i snitt per dag var de helt stillasittande.
I studien undersöktes hur risken för det metabola syndromet minskade med fysisk aktivitet på låg, mellan eller hög intensitetsnivå, från att stillasittandet byttes ut mot rörelse i en minut och upp till 120 minuter per dag.
Kurvan som visar resultaten vid högintensiv fysisk aktivitet sjunker mest drastiskt. Vid 10 minuters högintensiv träning per dag har risken redan mer än halverats och den är helt eliminerad vid träning en timme per dag.
– Det har att göra med att människor som rör på sig så mycket inte längre har de riskfaktorerna som ingår i det metabola syndromet, förklarar Göran Bergström, professor vid Sahlgrenska akademin och huvudansvarig för hela SCAPIS-studien.
Enligt forskarna kan tabellen som visar hur mycket fysisk aktivitet/rörelse som krävs, och på vilken nivå för att minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar komma till stor användning för läkare som på ett enkelt sätt kan förklara vikten av fysisk aktivitet för patienterna.
Fakta: SCAPIS står för Swedish CArdioPulmonary bioImage Study och är ett världsunikt forskningsprojekt inom hjärta, kärl och lungor. Studien leds av en nationell forskargrupp, genomförs av sex olika universitetssjukhus i Sverige och samordnas från Sahlgrenska Universitetssjukhuset samt Göteborgs universitet. Projektet finansieras av Hjärt-Lungfonden som huvudfinansiär samt med betydande bidrag från Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse, Vinnova, Vetenskapsrådet och universitetssjukhusen själva. Inom ramen för SCAPIS-studien görs omfattande undersökningar av hjärt- och lungstatus på 30 000 svenskar i åldern 50-64 år.
Artikeln ”Isotemporal substituton of sedentary time by physical activity of different intensities and bout lengths, and its associations with metabolic risk” publicerades i European Journal of Preventive Cardiology, online i december.