Smärtmottagningen på SÖS bedriver ett projekt tillsammans med psykiatrin inom Stockholms läns sjukvårdsområde, SLSO, för att bättre kunna möta behovet hos den stora patientgrupp som är inneliggande, och som har psykiska besvär på grund av sin smärta.
Var femte svensk har problem med smärta som kräver kontakt med sjukvården. På sjukhus har en av fyra inneliggande patienter psykiska besvär, vid långvarig smärta är andelen över hälften. Smärta kopplat till psykiatriska och psykologiska tillstånd står för de absolut högsta sjukskrivningstalen, menar man på SÖS.
Till Södersjukhusets smärtmottagning kommer patienter med akut och långvarig smärta. Personer som drabbas av långvarig smärta får ofta psykologiska besvär till följ av sin smärta, man kanske inte kan vara på jobbet eller orkar träffa sina vänner längre. Då är depressioner och ångest inte ovanliga tillstånd.
Av dessa patienter finns en grupp som är extra sköra, som både lever med smärta och psykisk sjukdom som kräver långa kontakter med psykiatrin.
– Problemet för dessa patienter är att de ofta inte får tillgång till samma somatiska vård som andra patienter. Här har vi ett verkligt skarpt läge. Det är en patientgrupp som ökar och det är viktigt för vården att ta fram verktyg för att möta den här typen av komplexa patienter, berättar Jonatan Kotschack, psykolog på Södersjukhusets smärtmottagning.
– För att visa räckvidden av de här frågorna kommer vi att visa på konsekvenserna när psykiska problem inte beaktas inom somatisk sjukvård. Med utgångspunkt i våra internationella spaningar och egna erfarenheter presenterar vi nya möjligheter att arbeta integrerat somatiskt och psykiatriskt som passar väl in i framtidens sjukvård, kommenterar Lars Wahlström, överläkare Stockholms läns sjukvårdsområde.