”Ibland är den kost som du blivit rekommenderad inte hälsosam på lång sikt, även om du kan må bättre i början. Orsaken kan vara att du får i dig för mycket oxalater”. Det berättar Madeleine Marcus, näringsterapeut på den funktionsmedicinska kliniken 2Heal Medical.
Oxalater är ett naturligt växtgift i form av salter och estrar av oxalsyra. De finns i stor mängd i exempelvis många av de nötter, fröer, frukter, bär, kryddor och grönsaker som man ofta rekommenderas för hälsans skull.
Madeleine, som genom åren har hjälpt tusentals människor att hitta vägen till en bättre hälsa genom att individanpassa sin behandling enligt funktionsmedicinska principer, har fördjupat sig inom just växtgifter som oxalater.
– Det stämmer. Många växter innehåller en stor mängd oxalater som är giftigt för kroppen och kan utlösa sjukdomar och smärttillstånd. Därför har traditionella kostråd, framförallt under senare år, inneburit att många som tror att de äter hälsosamt även äter en oxalatrik kost helt omedvetet, förklarar hon.
En lista över oxalatrika livsmedel
– Kroppen kan producera oxalater och de finns även i luften. Vi kan hantera upp till cirka 250 mg per dag men om vi dagligen får i oss exempelvis spenat, mandelbröd, gurkmeja, olika fröer med mera, kan vi komma upp i enorma mängder oxalater och över tid så kan man bli väldigt sjuk. Det har jag egen erfarenhet av, och det kan fortfarande ge mig ont i kroppen då och då, berättar Madeleine.
Oxalater är därför någonting som Madeleine oftast tar upp första gången hon träffar sina klienter och går igenom kostvanorna tillsammans med dessa.
– Ja, de får skriva ner hur de har ätit. Det är svårt att se exakt hur mycket oxalater har påverkat men ser jag att de äter mycket oxalater så finns det ofta någon koppling och då behöver de bli medvetna om vilka livsmedel som innehåller mycket av detta. De får också en lista med olika ingredienser och där olika färgmarkeringar förklarar i vilken grad man bör vara försiktig.
– Jag har sedan olika kostrådsupplägg beroende på respektive klients förutsättningar. Vissa har exempelvis ätit mycket skräpmat. Dock är det inte så många med den bakgrunden som kommer till mig, de flesta har redan försökt leva nyttigt. Dessa har sannolikt en oxalatrik kosthållning.
Oxalater behöver fasas ut över lång tid
– Det finns även andra växtgifter som har betydelse för hälsan. Exempelvis lektiner, glykoalkaloider, fytinsyra med flera. Till skillnad från oxalaterna är det dock oftast inga problem att minska ned eller sluta med dessa.
När det kommer till oxalater behöver man däremot även ta hänsyn till att kroppen troligen kommer att ”dumpa” inlagrade oxalater över lång tid, varför man bland annat behöver fasa ut dem över en längre tid. Det är något som Madeleine ofta hjälper mina klienter med.
– Ofta är alltså det som vi tidigare blivit rekommenderade inte hälsosamt på lång sikt, även om man kan må bättre i början för att man tagit bort exempelvis skräpmat, förklarar hon.
Läs en längre intervju med Madeleine i 2Heal Medicals blogg här
Boka ett första möte med Madeleine hos 2Heal Medical här
Läs mer om funktionsmedicin i Hälsorapporten här
Text: Mats Holmström