Kvinnor med kroniska sömnstörningar kan ha ökad risk för att utveckla typ 2-diabetes. Det har forskare vid Harvard T.H. Chan School of Public Health i Boston kommit fram till.
Problem med insomning eller sammanhängande sömn, mindre än sex timmars sömn, frekventa snarkningar, sömnapné eller roterande skiftarbete tycks öka risken för typ 2-diabetes enligt forskarna som fann att kvinnor med de två förstnämnda symptomen i genomsnitt hade 45 procent högre risk att drabbas av diagnosen. Kvinnor med minst fyra av symptomen hade i sin tur fyra gånger så hög risk.
– Kvinnor med sömnstörningar, särskilt i kombination med andra besvär, bör vara uppmärksamma på en potentiellt högre risk för diabetes, säger chefsforskare Dr. Yanping Li, vid Harvard T.H. Chan School of Public Health, enligt amerikanska HealthDay News.
– Läkare bör därför också vara mer uppmärksamma på risken för diabetes bland kvinnor med sömnbesvär, fortsätter hon.
Dr. Joel Zonszein, direktör på Clinical Diabetes Center vid Montefiore Medical Center i New York, konstaterar i sin tur att de nya fynden förvisso påvisar ett samband mellan sömnstörningar och diabetes typ-2, men också att det inte finns något orsak och verkan-samband. Däremot är det rimligt att risken för diagnosen ökar genom att sömnbesvären orsakar hormonella obalanser hos kvinnorna.
– Att inte sova ordentligt påverkar dygnsrytmen som i sin tur regleras av hormoner som är väldigt viktiga för ämnesomsättning och blodsockerkontroll. Därför är det inte överraskande att sömnbesvär associeras till såväl övervikt som diabetes, konstaterar Zonszein, som själv inte medverkade vid studien.
Forskningsrapporten publicerades den 28 januari i tidskriften Diabetologia.
Fakta om studien: Forskarna samlade data från över 133 000 amerikanska kvinnor mellan 2000-2014. I inledningen av studien hade ingen av kvinnorna diabetes, hjärtproblem eller cancer. Under 10 år av uppföljning utvecklade mer än 6 400 av kvinnorna typ 2-diabetes.