Akademiska sjukhuset meddelar idag att man är först i landet med en ny metod för screening av cancerläkemedel. Det handlar om en metod som ökar möjligheten att skräddarsy behandling för patienter med olika cancersjukdomar och som innebär att man undersöker hur känsliga eller motståndskraftiga tumörceller är för olika cancerläkemedel.
– Screeningmetoden har använts i mindre skala på Akademiska sedan 2005 men har nu uppgraderats med ny teknik och nya datorsystem. Vi kan idag utföra tester på över 80 olika cancerläkemedel parallellt, berättar Rolf Larsson, överläkare och professor inom klinisk kemi och farmakologi, Akademiska sjukhuset, i ett pressmeddelande.
Det är sedan den 1 februari i år som klinisk kemi och farmakologi, som ingår i Akademiska laboratoriet, har utökat kapaciteten för resistenstest av cancerläkemedel. Den nya metoden innebär att man undersöker hur känsliga eller motståndskraftiga tumörceller är för olika läkemedel. Testet går att använda på tumörceller från såväl solida tumörer som blodmärg eller blod. Härmed ökar möjligheten att välja en effektiv cancerbehandling, anpassad till den enskilde patienten, meddelar man.
Kristin Blom, biomedicinsk analytiker, presenterade resultat från den uppgraderade analysen på en kongress arrangerad av Society for Laboratory Automation and Screening i San Diego i januari i år, vilket väckte stor uppmärksamhet.
– Vi hoppas att analysen nu kommer att användas i större omfattning. Genom kontinuerligt arbete med miniatyrisering och automation arbetar vi för att ständigt utöka repertoaren av testade cancerläkemedel. Målet är att bättre cancerbehandling för den enskilda patienten, säger hon.
Fakta om Akademiska Laboratoriet: Utför drygt 6,8 miljoner analyser per år baserade på över 800 olika metoder.Är verksamma inom tio olika laboratoriemedicinska kunskapsområden: transfusionsmedicin, immunologi, kemi, farmakologi, genetik, bakteriologi, virologi, vårdhygien, patologi och cytologi.
Källa: Pressmeddelande från Akademiska Sjukhuset