Tack vare en forskningsstudie blir Skellefteå kommun först i Sverige med att använda medicinsk laser i behandlingar av svårläkta sår. Projektledare för studien är leg. fysioterapeut Marianne Degerman. För Hälsorapporten berättar hon om de fantastiska behandlingsresultat som lett fram till att Skellefteå kommun tagit detta banbrytande beslut.
Marianne arbetade tidigare i hemsjukvården, vilket betyder att hon åkte runt och besökte många äldre patienter med en rad olika besvär. Hon blev leg. fysioterapeut redan 1990, men det var först 2017 som hon på allvar började intressera sig för medicinsk laser. Som många gånger förr var det något av en tillfällighet som visade henne vägen till något skulle komma att bli ett stort genombrott för metoden i hennes hemkommun.
– Jag besökte Fysioterapidagarna i Stockholm och just då hade jag en värkande axel som inte tycktes vilja ge med sig. Det talade jag om för lasertillverkaren Irradias personal vid deras monter på mässan. De erbjöd sig att provbehandla min axel och under kvällen kände jag att jag redan hade en mycket bättre rörlighet i axeln men jag kunde samtidigt inte sova för att det gjorde väldigt ont. Spontant konstaterade jag att det här måste vara bra eftersom någonting utan tvekan hade hänt.
– Detta var den första av tre mässdagar och nästa morgon stod jag där vid montern igen. ”Törs du fortsätta”, frågade en av representanterna. Det slutade med att jag fick behandling under alla tre dagar och det blev bara bättre och bättre med min axel, berättar Marianne.
Medicinsk laser testades på oroliga patienter
Stärkt av denna positiva upplevelse började Marianne att fundera. Hemma i Skellefteå hade hon några äldre patienter som på grund av sin demenssjukdom var väldigt oroliga. De hade svårt att vara i stillhet varför de ofta vandrade på enheten.
– Jag brukade besöka de här enheterna för att observera rörelsemönster hos dessa patienter för att om möjligt identifiera smärta eller annan orsak till oron. Det är väldigt svårt att ta reda på om orsaken är exempelvis smärta då man som demenssjuk inte alltid kan svara adekvat på frågor. Det är ofta komplicerat att avleda oron och risken att personen blir så trött att den ramlar är stor. Man försöker med smärtlindrande mediciner för att se om det kan hjälpa.
– Handlar det om exempelvis artrosproblematik kan man dock inte alltid behandla med mediciner. Starka smärtlindrande har ofta ingen effekt alls vid ett sådant tillstånd. Med mina erfarenheter från Fysioterapidagarna slog det mig då att jag skulle vilja prova medicinsk laser på några av de här patienterna. Jag hade också läst om de effekter som laser har på just artros, berättar Marianne.
– Efter att ha fått låna en laser började jag testa på några av de här patienterna. Jag fick jättebra resultat! Jag utvärderade genom att följa upp ”vid behov-medicinering” som ofta ges till oroliga personer med demenssjukdom och en av patienterna som jag misstänkte hade just artrossmärta tog 2-3 sådana tabletter per dag. Den här kvinnan behandlade jag två gånger i veckan och hon var snart nere i två tabletter i veckan. Behandlingen fortsatte i tre månader och efter det behövde hon ingen behovsmedicinering alls. Detta höll dessutom i sig i tre månader efter laserbehandlingen.
Marianne blev alltmer övertygad om att medicinsk laser borde vara en del av hemsjukvården i Skellefteå. Samtidigt började hon fundera över hur hon skulle kunna motivera detta för kommunen.
Drygt 320 sår har behandlats
– Det är ju så lätt att snacka bort sådana här resultat. ”Patienten kanske bara hade en bättre period”, är ett vanligt motargument. Känslan var därför att jag skulle behöva motivera inköpet av laserutrustning med någonting annat än artros, dvs. någonting som är lättare att visa. ”Varför inte sår?” slog det mig då. Det är svårt att snacka bort ett sår, har man det så syns det. Det är också ett vanligt problem som innebär mycket smärta och lidande.
– Jag började med att fråga sjuksköterskorna i mitt område hur vi hade det med sår. Det visade sig att vi hade många med detta problem. ”Är det ok om jag följer med och lyser?” frågade jag, med motiveringen att ingenting skadligt kunde hända. Det fick jag och efter det följde jag med sjuksköterskorna när de behandlade våra gemensamma patienter med just svårläkta sår.
De här besöken dokumenterades även med bilder och snart upptäckte Marianne och sjuksköterskorna att medicinsk laser fungerade väldigt bra mot de flesta typer av sår. Entusiasmen inför att visa detta för dem som ”sitter med plånboken” växte. Hon gjorde en sammanställning av befintliga sårbehandlingsstudier. Därutöver en beräkning på möjliga kostnadsbesparingar gällande behandling och omläggning av såren. Sedan presenterade hon detta tillsammans med sina positiva resultat från behandlingarna.
Där någonstans fick Marianne klartecken att genomföra studien.
Under studiens gång har drygt 320 sår behandlats och Marianne och hennes kollegor har en kapacitet på att hinna med 7-10 patienter om dagen. Finns dessa patienter på samma boende eller i närliggande område klarar man att behandla 40 personer i veckan.
Laser är smärtlindrande och spar pengar
– Många gånger förväntar man sig inte att de här såren ska läka, men under studien har vi även lyckats läka sår som patienten haft i 10-15 år. Efter så många år är personen i mycket sämre skick jämfört med när de drabbades av sitt svårläkta sår och har egentligen sämre förutsättningar att läka. Det känns väldigt positivt.
– Förutom behandlingsresultaten har vi i studien kunnat visa att behovet av omläggning av de flesta svårläkta sår kan minskas med en tredjedel. Tyvärr är det ju så att pengar styr, men det är samtidigt skönt att vi kan förbättra livskvaliteten för de här patienterna samtidigt som vi sparar pengar. Det är ett argument i sig för medicinsk laser”
Att laserbehandlingen också är smärtlindrande är en annan viktig aspekt, påpekar Marianne.
– Många har svår smärta i sina sår och får därför smärtstillande tabletter. Efter 2-3 veckor med laserbehandling brukar man dock kunna dra ner på den medicinen, helt enkelt eftersom de inte har ont längre. Laser hjälper också till genom att såren är ganska rena efter ett tag och att vi därmed inte behöver vara och ”gnugga” i dem, något som i sig gör jätteont. Det påverkar också hur man lägger om såren. Är det mycket vätska använder man normalt kemiska produkter, men det behövs inte med laserbehandling!
”På några månader hade såret läkt”
– Våra sårpatienter säger också att det som är skönt med laserbehandling är att man inte behöver ”gruva sig så mycket” för omläggningen. Man blir inte lika stressad inför det att sköterskan ska komma eftersom man vet att det inte kommer att göra lika ont. När vi kommer så tvättar vi naturligtvis rent. Men vi gör inga stora saker. Vi är inte och skrapar i såren om man säger så. Vi tvättar försiktigt i och runt, sedan är ju laserbehandlingen som sagt smärtlindrande. Många har på grund av behandlingen också kunnat sova bättre.
Marianne har flera berättelser om personer som fått hjälp under studiens gång. Hon berättar bland annat om patienter som varit inne för diabetessår och där man tidigare bedömt att såret är för svårt och att man behöver amputera. Men det är heller inte alltid som den lösningen går att genomföra.
– Vi hade en dam med en långt gången demenssjukdom, och som fått ett extremt stort trycksår på sin häl. Hon var till stor del sängliggande och behövde därför vändas med jämna mellanrum. Hon hade arteriell svikt i sitt ben, vilket innebär en mycket större risk för trycksår. Man gjorde en mätning och hittade ingen arteriell cirkulation i underbenet. Kirurgen konstaterade att hon inte skulle klara av en amputation.
– Vi började behandla den här kvinnan med laser. Har man varit nära den här typen av svåra sår så vet man också hur fruktansvärt det luktar. Det luktade verkligen hemskt på hela avdelningen. Den här patienten var demenssjuk med hallucinationer och var rejält påverkad i humöret av sin situation, hon mådde inte alls bra. Hon befann sig på en väldigt otrevlig plats i livet.
– Hon fick smärtstillande och hade strålningar och ilningar i benet. Personer med arteriella sår brukar av den anledningen sova sittandes eller hänga med benet utanför sängen för att få någon slags cirkulation i benet. Vi lyste med lasern och tänkte att ”det här kommer inte att gå”. Men såret började sakta att förändras och på några månader hade det läkt. Den här damen var född 1927, och hade vi inte laserbehandlat henne så hade hon bara klarat sig i några veckor. Hon levde i ett år och åtta månader utan sår efter behandlingen, och det är tack vare medicinsk laser!
Alla ska ha samma möjlighet till laserbehandling
– Kontentan av den här i historien är att någonstans där i mitten, när vi började se att det bildades hud och vävnad på den där hälen. Känslan att det slutade lukta och hela humöret på den här kvinnan ändrades. Mitt i sin demenssjukdom var hon nu på en positiv plats. Hon drack kallt vatten ur en brunn och hon var på ett soligt humör. Det var sommar och skönt fast det var mitt i vintern. Det var faktiskt det bästa resultatet av den här behandlingen. Att hon blev så glad!
I skrivande stund pågår Mariannes studie fortfarande men den befinner sig i sitt slutskede. Insamlandet av material ska vara klart under hösten 2022 och då ska Marianne och hennes kollegor sammanställa den kompletta studien.
– Min första artikel publicerades i PLOS One den 15 september och jag kommer även fortsätta skriva artiklar om olika sårdiagnoser som vi behandlat. Vi har fått fantastiska resultat och skaffat en bevisföring på att medicinsk laser är en mycket effektiv metod mot svårläkta sår. Jag hoppas att det kan göra skillnad. Jag är naturligtvis glad att Skellefteå kommun blir först med att ta in medicinsk laser i behandlingen av dessa patienter. Men jag hoppas såklart att även andra kommuner följer i samma spår. Alla patienter ska ha samma möjlighet till laserbehandling, tycker jag.”
Länk till Mariannes forskningsartikel här
Mer om laser i Hälsorapporten här
Text: Mats Holmström