I en krönika till tidningen Kurera konstaterar Nadja Öström, föreläsare och coach inom sköldkörtelhälsa och författare till boken “Sköldkörtelsjuk och frisk – Ett inre kaos”, att hypotyreos fortfarande betraktas som en lättbehandlad sjukdom inom vården, men att de som drabbas vet att det många gånger är mycket mer komplext.
Krönikan publicerades i samband med den årliga Sköldkörteldagen i Stockholm och World International Thyroid Awareness Week. I sin text understryker Nadja bland annat vikten att ta nödvändiga prover för att få en tydlig bild av hormonfunktionen i kroppen:
Läs utdrag ur krönikan nedan, och/eller hela krönikan hos Kurera via länk längst ned.
Flera olika symptom kan vara tecken på hypotyreos
”Den som drabbats av en ångestattack vet hur obehagligt det känns. Hur den smyger sig på inifrån och man vet knappt vart man ska ta vägen när känslan av ångest fyller hela kroppen. Att känna ångest när man har mycket oro och stress är en reaktion av kroppen, därför kan man även förstå orsak och verkan.”
”Men när ångest smyger över en utan förklaring blir det svårare att förstå. Får vi andra obehagliga symptom som kanske att hjärtat slår oregelbundet, tröttheten är förlamande och minnet försvinner så söker vi troligen läkare för att få svar på våra hälsofrågor. Vi väntar med en viss oro på provsvaren och tänker att doktorn kommer ge oss ett svar på vad detta handlar om.”
Vi är många som får uppleva att de inte hittar något fel. Vi är många som blir erbjudna symptomlindrande mediciner som exempelvis SSRI och betablockerare. Men vi står kvar ovetandes om varför vi drabbats av dessa tillstånd.
”Ytterligare kan vikten långsamt förändras utan förklaring. Kanske rasar du i vikt, kanske ökar siffrorna på vågen utan att du gjort någon kostförändring. Att hitta en diet som hjälper samt öka aktivitet är bra åtgärder. Tyvärr kan resultaten utebli trots envisa och ihållande strikta livsstilsförändringar.”
”Tröttheten som inte kan sovas bort gör oss handikappade, vi somnar sittandes rakt upp och ner. Vi orkar inte med våra barn, arbetet blir allt tyngre att klara av. Kroppen kanske värker och träningsvärken håller i sig mycket längre än vad den tidigare gjort. Den vi lever med drabbas av våra humörsvängningar, ilska och ledsamhet.”
”Vi blir en tröttare och ledsnare version av oss själva”
”Under flera år kan detta pågå och vi försöka hitta naturliga förklaringar för denna utveckling. Vi förstår inte riktigt själva hur vi kunde tappa bort oss själva och bli en tröttare, ledsnare, argare version av oss själva. Varför minns vi allt sämre? Varför är jag så arg? Varför känns ingenting roligt längre? Varför orkar jag ingenting och hur hamnade alla dessa kilon på min kropp? Eller så rasar vikten hur mycket jag än äter! Man känner inte igen sig själv och många frågor maler i huvudet. Hur blev det så här?”
Det kan vara sköldkörtelsjukdom som utvecklats. Sköldkörtelsjukdomar som hypotyreos och hypertyreos ger antingen brist på de livsviktiga sköldkörtelhormonerna T4 och T3, eller en ökad produktion där båda tillstånd kan ge många symptom.