28 procent av svenskarna äter endast ett lagat mål mat om dagen och det är allra vanligast bland de äldre. Det visar en Sifo-undersökning som är genomförd bland 1 199 svenskar i åldern 15-79 år på uppdrag av ViktVäktarna.
Vanligaste förklaringarna är enligt undersökningen att det beror på gammal vana, att man sällan är hungrig och att man tycker sig vara dålig på att laga mat. Det är främst de äldre som håller sig till ett lagat mål mat per dag: 42 procent av de som är mellan 56-79 år uppger detta mot 18 procent av de som är 15-34 år.
Största orsaken är enligt ViktVäktarna gammal vana och bland de äldre är brist på hunger en annan vanlig förklaring medan de yngre även uppger brist på tid och matlagningskunskaper.
Karin Nileskog, kostansvarig på ViktVäktarna, vill uppmuntra oss svenskar att äta både två och tre mål mat om dagen för att undvika sötsug och sockerrikt småätande.
– När blodsockret faller skickar hjärnan hungersignaler som uppmuntrar oss att få i oss energi snabbt – och då sträcker vi oss gärna efter socker och snabba kolhydrater. Den som äter två, helst tre ordentliga mål mat minskar risken för detta genom att blodsockret hålls i schack hela dagen, säger hon.
Fakta från undersökningen: 28 procent äter ett mål lagad mat om dagen, 42 procent av de som är mellan 56-79 år mot 18 procent av de som är 15-34 år. Orsakerna till att inte äta fler lagade mål om dagen är: ”Gammal vana” (43 %), ”Jag är sällan hungrig” (19 %), ”Jag är dålig på att laga mat” (16 %), ”Jag hinner inte” (12 %), ”Jag vill gå ner i vikt” (9 %), ”Mat intresserar mig inte” (8 %), ”Jag vill spara pengar” (4 %), ”Inget av nämnda alternativ/vet ej” (16 %).