”Det är riskabelt att sätta hälsan på undantag. Arbetsgivarna behöver ta den här signalen på allvar.” Det säger Erna Zelmin-Ekenhem, generaldirektör på Arbetsmiljöverket, angående att myndighetens undersökning ”Arbetsmiljön 2015” bland annat visar att sju av tio under året arbetat en gång eller mer trots att de är sjuka.
I den årliga undersökningen finns svar på frågor som rör allt från ont i kroppen av arbetet, buller på arbetsplatsen, till hur arbetet organiseras och hur människor relaterar till varandra på arbetsplatsen. Att arbeta trots att man är sjuk och krav på tillgänglighet på fritiden är nya frågor för i år.
Av de tillfrågade hade alltså cirka sju av tio arbetat en gång eller mer det senaste året trots att de var sjuka. Bland dem som utmärkte sig fanns fritidspedagoger, förskolelärare och grundskollärare samt dem på ledningsnivå inom stora och medelstora företag och myndigheter.
Varannan också säger att han eller hon har för mycket att göra. Återigen utmärker sig yrken inom utbildning samt hälso- och sjukvårdsspecialister. Fyra av tio sysselsatta upplever att deras arbetsgivare förväntar sig att de ska vara anträffbara per telefon på fritiden. De som toppar statistiken finns inom ledningen på stora och medelstora företag, på myndigheter samt försäljare.
Var tredje tillfrågad känner sig tvungen att ta med jobb hem, dra in på lunchen och arbeta över minst en gång per vecka. Branscher som utmärker sig är arbete på ledningsnivå inom bland annat stora företag, specialister inom bland annat hälsa och sjukvård samt dem inom utbildning, särskilt grundskolelärare.
Vad gäller hot och våld är kvinnorna särskilt drabbade. Nära var femte tillfrågad kvinna har blivit utsatt för våld eller hot någon gång det senaste året jämfört med var tionde man. På frågan om de utsatts för sexuella trakasserier från andra personer än chefer och arbetskamrater uppger cirka 20 procent av kvinnorna mellan 16–29 år att de blivit utsatta minst en gång det senaste året. Det är att jämföra med cirka 5 procent bland män i samma åldersgrupp.
Rapporten visar på en ökning från 2013 från 13–19 procent för de unga kvinnorna. Vård och omsorgsbranscherna är de som sticker ut i statistiken.
– Det är oacceptabelt att behöva utstå trakasserier på jobbet, oavsett vilken typ av trakasserier det är. Sedan är det arbetsgivarens skyldighet att agera och att ha rutiner för detta, säger Zelmin-Ekenhem.
Källa: Pressinformation från Arbetsmiljöverket