Rollen som diabetessjuksköterska blir allt viktigare, inte minst på grund av att uppskattningsvis 400 000 personer i Sverige idag har någon form av diabetes. Nu startar Högskolan i Skövde ett magisterprogram inom diabetesvård, i samverkan med Göteborgs universitet och Högskolan i Väst.
– Egenvård är centralt för människor som lever med diabetes. Därför måste en sjuksköterska som ska utbilda och stödja personer som själva sköter sin diabetes ha hög medicinsk, pedagogisk och vetenskaplig kompetens samt en god förmåga att implementera nya forskningsresultat, berättar Susanne Andersson, lektor i omvårdnad vid Högskolan i Skövde.
Man konstaterar att rollen som diabetessjuksköterska sedan länge är mycket väl etablerad inom såväl sjukhusanslutna diabetesmottagningar som i primärvården, där det på många vårdcentraler finns sjuksköterskor som fördjupat sin kompetens inom diabetes.
Men från och med hösten 2016 kan alltså legitimerade sjuksköterskor få en magisterexamen inom diabetesvård. Utbildningen ges i samverkan mellan Göteborgs universitet, Högskolan i Skövde och Högskolan Väst. Studenterna antas vid ett av lärosätena, och får undervisning på alla tre orter.
– Som diabetessjuksköterska driver man kvalitetsarbetet inom diabetes på sin enhet med ett övergripande ansvar för det Nationella diabetesregistret (NDR) och de möjligheter till förbättringsarbete som det kan ge. Man blir också den drivande kraften i teamet att tillämpa nya riktlinjer.
– Allt för att säkerställa att enheten arbetar målinriktat och på evidensbaserad grund vilket ger säker och kostnadseffektiv vård, säger Susanne Andersson.
De ämnesspecifika kurserna om bland annat hur diabetes kan yttra sig, förebyggas och behandlas ges vid något av de tre samarbetande lärosätena. Kurser inriktade mot vetenskaplig metod och examensarbete ges av det lärosäte där studenten är antagen, enligt information från Högskolan i Skövde.
Fakta: Varje lärosäte kommer inledningsvis att anta tio studenter. Ansökningsperioden för att söka till utbildningen startar den 15 mars i år. Vid Högskolan i Skövde kan man även läsa till sjuksköterska, barnmorska, distriktsköterska, skolsköterska och äldresjuksköterska.