Laserterapi är i många fall en effektiv metod för att lindra smärta. Ensamt men framförallt i kombination med träningsinriktad rehabilitering kan metoden påskynda läkning och förkorta rehabilitering av en rad olika besvär i rörelseapparaten. Att sprida kunskap om metoden och dess fördelar har därför blivit en livsuppgift för Cecilia Lind, sjukgymnast, laserterapeut, hälsoinspiratör och författare av boken Laserterapi – en praktisk guide.
Cecilia talar av egen erfarenhet, då hon kring millenniumskiftet tvingades ge upp sin karriär som dansare och artist på grund av svår ryggvärk, vilket efter en lång och brokig väg tillbaka ledde henne till att utbilda sig till fysioterapeut/sjukgymnast med examen 2006. Något år senare upptäckte hon laserterapi som behandlingsform och utbildade sig då till laserterapeut. Hösten 2014 släpptes hennes debutbok ”Laserterapi – en praktisk guide” som framförallt riktar sig till manuella terapeuter.
– Ja, att det här med fysio- och laserterapi skulle bli min inriktning var ingenting jag hade planerat. Numera är det dock en självklarhet för mig att sprida information och kunskap om laserterapi. Detta eftersom jag själv har lyckats hjälpa många med svåra och långvariga besvär. De positiva studierna kring laserbehandling av smärttillstånd har också ökat i snabb takt under 2000-talet. Men det är framförallt de resultat och de ”solskenshistorier” jag fått i min egen kliniska erfarenhet som har fått mig att verkligen brinna för laserterapi som behandlingsform, berättar Cecilia.
Laserljuset påverkar våra celler
Cecilia Lind praktiserar medicinsk laser, internationellt betecknad LLLT, som till skillnad från kirurgisk (eller termisk) laser inte bygger på utveckling av värme utan det är laserljuset i sig, som har visat sig påverka så kallade fotoreceptorer i kroppen, som i sin tur kan påverka de läkande processerna. Inte minst har man i cellstudier konstaterat att laserljus påverkar de betydelsefulla mitokondrierna (dvs. motorn i cellen) och den inflammatoriska/läkeprocessen.
Utförd på ett professionellt sätt, med rätt våglängd och dos, och över rätt område, kan medicinsk laserbehandling därför lindra smärta, påverka cirkulation och dämpa inflammationer hos många som kämpar med akuta eller kroniska smärttillstånd i rörelseapparaten.
Snabbare rehabilitering
Vikten av att kombinera den smärtlindrande laserbehandlingen med träningsinriktad rehabilitering är något som måste framhållas tydligt, påpekar Cecilia, som själv lyckades bli kvitt sina mångåriga ryggproblem genom att hitta rätt nivå på sin träningsintensitet och att även behandla sig själv med laser.
– En stor fördel med laserbehandling är att man snabbare kan få igång en träningsinriktad rehabilitering. Många som inte klarat av enbart träning i sin rehab kan i kombination med laserterapi klara av träningen utan att få negativa bieffekter. Därmed uppnår man även en snabbare rehab och bättre livskvalitet. Det innebär även att patienten många gånger även kan minska på starka, smärtstillande läkemedel, vilket annars är vanligt, konstaterar Cecilia Lind och fortsätter:
– Alla svarar inte på laserbehandling men tillräckligt många för att metoden ska förtjäna att uppmärksammas mer, inte minst av den traditionella vården. Det är också bland annat det jag vill uppnå genom att vara en förespråkare för metoden, genom att föreläsa, utbilda, genom boken och att själv använda mig av laser som en del av min verksamhet som fysioterapeut.
– På kliniken möter jag människor som levt med sin smärta i många år, som inte fått någon diagnos eller hjälp hos vården, och som nästan gett upp. Det känns givetvis fantastiskt att kunna hjälpa dessa människor. Det är också därför jag anser att laser som behandlingsmetod måste bli tillgänglig för fler!
Boken ska sprida budskapet
Att boken Laserterapi – en praktisk guide kom till är ett resultat av att Cecilia Lind under sin egen utbildning upptäckte att de böcker som fanns inom ämnet var tunga att ta sig igenom och mestadels var skrivna på engelska. Som titeln antyder fungerar boken som en guide och är uppdelad i två delar: Den första innehåller allmän information som man kan ha nytta av vid behandling med metoden; exempelvis mekanismer, lagar och regler, indikationer och kontraindikationer. Den andra delen innehåller riktlinjer för laserbehandling av över 30 olika besvär/diagnoser i rörelseapparaten. Den riktar sig till manuella terapeuter men kan med fördel läsas och förstås av andra vårdgivare och/eller intresserade genom pedagogisk uppbyggnad och beskrivande, anatomiska bilder. Under hösten kommer boken också att komma ut engelska, då under namnet ”Pain relief with Laser Therapy”.
– Jag hoppas att boken kan bidra till att sprida budskapet om laserterapi som behandlingsmetod mot smärta. Inte minst för patienternas skull och de resultat som de går miste om genom den okunskap om metoden som finns inom vården idag, säger Cecilia Lind.
Om Cecilia Lind: Cecilia arbetar som sjukgymnast och laserterapeut på kliniken SLS (Stockholms Led & Smärtspecialist) i Stockholm och hon är också föreläsare, utbildare och inspiratör inom hälsoområdet. Hon brinner för att öka människors livskvalitet, livsfunktion och hälsa genom ökad medvetenhet, smärtlindring och rörelse/träning. Inte minst med hjälp av laserterapi som hon upptäckte av en tillfällighet under sin väg tillbaka efter en svår ryggskada. Cecilia Lind är också Hälsorapportens expert inom området fysioterapi.
Läs mer om laserterapi och boken på laserguide.se
Besök SLS hemsida för bokning och/eller information om teamet: sls.nu