Behandling med medicinsk laser har visat sig vara en effektiv metod mot en rad olika besvär. Chrisse Bäckström, finsk sjuksköterska med specialiteterna inre medicin, kirurgi och psykiatri, har arbetat med metoden i 18 år och behandlar idag, förutom smärttillstånd i rörelseapparaten, även infertilitet med goda resultat.
Chrisse Bäckström har idag mottagningar i Helsingfors, Ekenäs och Ingå. Hon är den svenska lasertillverkaren Irradia´s representant i Finland och styrelseledamot i Svenska Laser-Medicinska Sällskapet (SLMS). Hon själv upptäckte medicinsk laser som behandlingsmetod för ungefär 20 år sedan.
– Jag arbetade då på ett privat sjukhus som bland annat genomförde laseroperationer. Men de hade också en stor ”maskin” som togs fram vid tillfällen då patienter hade svårläkta sår – och som visade sig vara en medicinsk laser av äldre modell. Jag hade tidigare arbetat inom äldrevården och sett många svårläkta sår som trots behandling inte läktes eller hade en mycket långsam läkning. När jag såg att den här typen av sår läkte betydligt snabbare med laser tänkte jag att också de äldre på ålderdomshemmet borde få möjlighet att erbjudas laserbehandling. När jag senare återgick till att arbeta inom äldrevården ansökte jag därför hos den lokala Lions-föreningen om en donation av ett laserinstrument till ålderdomshemmet, vilket jag också fick igenom.
– I samband med detta fick jag också själv låna en medicinsk laser för utvärdering och när jag gick igenom bruksanvisningen läste jag till min förvåning att man med detta kunde behandla bl.a. inflammationer, smärta och svullnad. Det fick mig att nyfiket testa att behandla min egen axel som jag haft problem med länge. Eftersom behandlingen inte kändes alls så tänkte jag först att den heller inte borde ha någon effekt. Med smärtan minskade betydligt nästan omedelbart efter behandlingen och jag började sedan testa lasern på mina kollegors olika problem, vilket innebar bl.a. behandling av tennisarmbågar, ischias, nacksmärtor och bihålor. Det visade sig vara mycket effektivt med laserbehandling på dessa besvär och jag började läsa allt jag hittade om laserns effekter. Drygt ett år efter det öppnade jag min mottagning och idag behandlar jag uteslutande med medicinsk laser, berättat Chrisse Bäckström.
Vad behandlar du framförallt för typ av besvär i din verksamhet idag?
– Jag brukar säga att det egentligen inte finns någonting som man inte kan behandla med laser, även om man kanske inte har lika bra effekt på allt. Muskulära problem och ledbesvär är nog de vanligaste indikationerna, men som sjuksköterska behandlar man allt från sår, hemorroider, mag- och tarmproblem till tinnitus, ansiktsnervssmärta och mycket annat. Idrottsskador är en ganska stor grupp som har behov av laserbehandling. Jag kan egentligen inte påstå att det finns någon kroppsdel som jag inte behandlat.
Hur ser intresset och kunskapen ut gällande laserbehandling i Finland, jämfört med Sverige?
– Intresset för laser har, precis som i Sverige, ökat rejält under de senaste 10-15 åren i Finland, dock något långsammare än i Sverige. Inom exempelvis idrotten är laserbehandling fortfarande ett ganska okänt begrepp här. I Finland måste man ha sjukvårdsutbildning, alltså vara läkare, sjuksköterska, fysioterapeut, undersköterska eller registrerad massör och höra till den professionella sjukvården, för att få idka privat sjukvård, till vilken medicinsk laserbehandling hör.
Under Svenska Laser-Medicinska Sällskapets (SLMS) vårmöte talade du bland annat om sårvård, men också om dina erfarenheter av att behandla infertilitet med medicinsk laser. Berätta mer om detta!
– Ja, SLMS-mötena är populära genom att de innebär ett bra tillfälle att få svar på frågor och förstås träffa andra likasinnade från olika Nordiska länder. Dessutom kommer det upp olika tankar och problem och det diskuteras hur man bäst kan lösa dem. Under vårmötet talade jag om sårvård och visade en presentation med före- och efterbilder vid sårvård med laser. Det är ju en av de saker man kan visa på bild, muskel- och ledproblem är svårare att demonstrera visuellt. Dessutom talade jag om just infertilitet och hur jag brukar gå tillväga när jag behandlar det tillståndet.
Har dina behandlingar av infertilitet varit framgångsrika?
– De har varit mycket lyckade! Jag har laserbehandlat totalt cirka 16 kvinnor för infertilitet. De har försökt bli gravida i allt från två till sju år, utan att lyckas. De flesta av dem hade provat hormonbehandling eller genomgått stora undersökningar. En del har haft någon diagnos, som t.ex. PCO. En hade bara en fungerande äggstock och en annan hade haft tre missfall, ganska tätt på varandra. 10 av dessa blev gravida under eller genast efter behandlingen. Två stycken blev gravida några månader senare och en efter ca 7 månader.
– Behandlingen är ytterst enkel att utföra. Man behandlar över äggstockarna och över livmodern. Behandlingen är smärtfri och utan biverkningar. Antalet behandlingar brukar vara 6-9 och utförs en gång i veckan. Medan de positiva studierna kring medicinsk laserbehandling av exempelvis smärttillstånd i rörelseapparaten ökat drastiskt under 2000-talet finns ännu så länge, vad jag vet, inga forskningsstudier gjorda kring laser och infertilitet. Min egen kliniska erfarenhet från behandling av infertilitet är dock mycket positiv och lovande, berättar Chrisse Bäckström.