E-hälsa och digital vård tar en allt större plats i våra liv men en förhållandevis liten andel av entreprenörerna inom området är kvinnor. Vi har träffat de två färgstarka undantagen Lovisa Ryding och Sofia Antonsson och frågat varför.
Biomedicinska analytikern Lovisa Ryding fick idén till Blodkollen då hon själv sökte mer detaljerade provsvar på sina blodvärden medan dietisten och IBS-experten Sofia Antonsson i sin tur startade Belly Balance för att kunna hjälpa fler med magproblem. Lovisas och Sofias affärsidéer är båda sprungna ur ett tydligt behov hos befolkningen och de har också båda egen erfarenhet av att behöva den hjälpen de idag erbjuder.
Att kunna vara delaktig i sitt eget hälsoarbete
– Ja, i mitt fall hade jag själv behov av att veta mer om mina blodvärden för att förstå hur jag själv skulle må bättre. I mitt arbete som biomedicinsk analytiker märkte jag samtidigt att den här delen av vården är ineffektiv på så sätt att patienterna ofta inte får ta del av de provresultat de undrar över. För att man proaktivt ska kunna vara delaktig i sin egen hälsa och kunna förebygga sjukdomar så är den här informationen viktig, berättar Lovisa Ryding.
Idag fungerar det ofta så att man går till läkaren och säger ”fixa mig” men det fungerar inte alltid. Åtgärden är nämligen ofta att man inte går djupare än att man bedövar symptom.
Sofia Antonsson startade i sin tur Belly Balance tillsammans med sin dietistkollega Jeanette Steijer som ett resultat av att många lider av IBS och andra mag-tarmbesvär samtidigt som långt ifrån alla har möjlighet att fysiskt träffa en dietist tillräckligt ofta för att kunna råda bot på besvären. Sofias resa började med att hon själv hade IBS, upptäckte och fick hjälp genom kostbehandlingen FODMAP, som hon sedan lanserade i Sverige.
Idén bygger på att det finns ett stort problem bland befolkningen
Ja, Belly Balance är definitivt en behovsstyrd tjänst som är anpassad efter efterfrågan. Det som driver oss är att det finns ett stort problem och en stor smärta bland befolkningen. Vi ger hjälp till självhjälp för att man ska kunna ta tag i sin egen hälsa.
– Det är också ett symptom på den tid vi lever i att man ser till att ta hand om sin hälsa på annat håll om man inte får hjälp den vanliga vägen, konstaterar Sofia.
Lovisa Ryding startade Blodkollen mest av eget intresse och hade ingen kunskap om startups, affärsjuridik, att träffa investerare och liknande. Den här världen blev något av en chock för henne.
Man måste vara hårdhudad som entreprenör inom e-hälsa
– Jag körde bara på eftersom jag var intresserad och hade sett ett behov hos många fler än mig själv. Men plötsligt började folk höra av sig, de pratade om pengar och lovade guld och gröna skogar. Det var de som kom till mig i början och jag började stegvis inse att man behöver vara hårdhudad och att inte alla som visar intresse i grunden är välvilliga och ärliga.
– Det har varit en hel del knivhugg i ryggen kan man säga, vilket kort sagt inneburit att jag fått starta om bolaget från noll flera gånger och många gånger haft det tufft trots att många har varit intresserade och användare strömmat till tjänsten från start. Jag satsade också 100 procent direkt efter att ha startat Blodkollen genom att säga upp mig från min dåvarande anställning, berättar Lovisa.
Fick bra hjälp av STING
Sofia och kollegan Jeanette har upplevt övergången till entreprenörskapet på ett delvis annat sätt.
– Jag och Jeanette har haft turen att ha inkomster i bolaget från dag ett eftersom grunden är vår dietistmottagning som vi utgick från innan vi startade bolaget IBS-fri som senare skulle bli Belly Balance. Jag hade redan givit ut böcker och varit med som expert i tv men tidigt hade vi också förmånen att komma med i affärsinkubatorn STING. Då lyfte vi blicken och började förstå hur det fungerar med startups och allt vad det innebär.
– Vi hade en kvinnlig coach som var helt fantastisk och fick en bra grund om bland annat ekonomi. STING är ett mycket bra nätverk med trevliga människor men inte heller vi hade någon erfarenhet av att exempelvis någon ska komma in och investera i bolaget. Något som oftast är nödvändigt för att man ska växa i början, men också en klurig del av det hela, konstaterar Sofia.
Ser gärna fler kvinnliga entreprenörer inom e-hälsa
Både Lovisa och Sofia har drivit sina respektive bolag under några år vid det här laget och deras erfarenheter och insikter är många. Erfarenheter de gärna delar med sig av då de båda gärna ser fler kvinnliga entreprenörer inom e-hälsa.
Jag har bland annat lärt mig att jag själv ska vara den som har makten och kontrollen över all data då långt ifrån alla som erbjuder finansiering och tillhörande tjänster har de bästa av syften. Jag har också fått se till att vartefter lära mig om aktier, nyemissioner och sådant. Det har varit en berg- och dalbana och jag har säkert varit naiv ibland och litat för mycket på människor som erbjudit sin hjälp.
– Ett tips som jag kan ge är att inte säga upp den trygghet du har i form av exempelvis en anställning innan du har fått igång ditt bolag ordentligt. Och man behöver också draghjälp så de bästa är att starta tillsammans med någon, det finns en fara i att göra allt själv. Sedan är det viktigt att vara uthållig, att inte räkna med att bli rik direkt utan satsa på att få fram en bra produkt eller tjänst som talar för sig själv, berättar Lovisa.
”Det gäller att ha koll på allt”
– Ja, det är viktigt att omge sig och samarbeta med rätt människor men det är samtidigt svårt att ställa en kravspecifikation på människor som ska hjälpa till med sådant som gör att vi kan fokusera på själva tjänsten och att därmed hjälpa allt fler. Vi brukar säga: ”Vi är dietister, vi ska inte hålla på med allt det där andra”, men det gäller verkligen att ha koll på allt från ekonomi till hemsidesprogrammering och marknadsföring, konstaterar Sofia och fortsätter:
Jag håller också med Lovisa om att man inte bör ge upp tryggheten för snabbt men samtidigt måste man satsa allt i ett nystartat företag. Det är också svårt att se på en person vid ett första möte om det kommer att fungera att samarbeta, särskilt när man är lite ”törstande” i början. Man vill ju så gärna.
– Jag tackar varje dag för att jag har haft Jeanette med mig i detta så att starta upp tillsammans med någon som du litar på är absolut den bästa grunden. Till syvende och sist handlar det ju om att lägga ner tid och då är det också viktigt att man känner att man satsar lika mycket, såväl i pengar som i tidsnedläggning och att man har papper på det. Det påminner egentligen lite om ett samboavtal.
Varför är det många fler män än kvinnor som är entreprenörer inom e-hälsa och digital vård?
Jag ska inte generalisera men jag tror att vi kvinnor i större utsträckning går in i ett sådana här projekt för att vi brinner för det och vill hjälpa snarare än kapitalisera. Vi är nog också försiktigare även om jag själv är väldigt impulsiv och öppen. Jag utstrålar nog också styrka vilket gör att man också kan få för sig att jag tål väldigt mycket.
– Men varje dag är en kamp och vill man ha hjälp av en investerare så gäller det att hitta den som verkligen är intresserad av idén i sig och sedan håller sina löften. Blodkollen är dock mitt livsprojekt så trots hinder på vägen har det verkligen varit värt det, säger Lovisa Ryding.
”Kvinnor behöver blåsa upp sig mer”
– Jag håller med. Vi kvinnor är i större utsträckning vana vid att ”reda oss själva” och kanske ber vi om hjälp i ett senare skede än männen. Vi på Belly Balance har också varit väldigt noga med att de vi släpper in i bolaget inte bara har kapital och den rätta viljan utan även någon kompetens som de kan bidra för att vi ska lyckas bättre. Vi brinner ju verkligen för det här, att det ska fungera och fortsätta så att fler kan få hjälp med sina krånglande magar, konstatera Sofia, och avslutar:
Det pratas ju mycket om att det ska satsas på kvinnliga entreprenörer och både jag och Lovisa har en toppenbra tjänst som kan hjälpa väldigt många. Men vi kan nog lära oss av männen och ”blåsa upp oss” lite mer i olika sammanhang. Men jag hoppas att detta kommer att bli allt bättre och att vi får fler kvinnliga kollegor i e-hälsobranschen. Vi kvinnor brinner starkt för hälsa och vi behövs.
Klicka här och läs mer om Blodkollen
Klicka här och läs mer om Belly Balance
Text och foto: Mats Holmström