2Heal Medical är specialistkliniken där såväl patienter med kroniska sjukdomar som de som vill förebygga framtida besvär kan få effektiv hjälp. Grundaren Isis Amer-Wåhlin berättar om hur kliniken genom traditionell specialistbehandling i kombination med funktionsmedicin kan få bukt med svårbehandlade hälsotillstånd.
Isis är överläkare med en lång bakgrund inom den traditionella vården och som forskare. Utöver detta har hon ett särskilt intresse för hormonella sjukdomar och funktionsmedicin. Det sistnämnda kan beskrivas som en metod där man identifierar underliggande orsaker till kroniska sjukdomar och andra tillstånd. Detta resulterade i att hon tillsammans med specialistläkarkollegor startade kliniken 2Heal Medical 2019.
”80 procent av alla kroniska sjukdomar går att förhindra.”
– Bakgrunden är att det inom det traditionella vårdsystemet har varit svårt att skapa någonting nytt. Den kombination av funktionsmedicin och traditionella behandlingar som vi erbjuder är ett exempel på detta. Som många andra inom vården hade vi känt en frustration över att man verkligen ska ha tur om man får jobba i en verksamhet där man kan utöva sin kunskap fullt ut. Förutsättningarna är inte sådana i det traditionella systemet vilket särskilt drabbar patienter med kroniska sjukdomar.
– Med min långa bakgrund inom forskning och traditionell vård var det dock ett stort steg att göra denna resa i senare delen av mitt yrkesliv. Det är en utmaning att drivas av en idé om en lösning på ett samhällsproblem, och att satsa på något nytt innebär en uppoffring både ekonomiskt och privat, berättar Isis.
Söker roten till problemet vid kroniska sjukdomar
– 80 procent av alla kroniska sjukdomar går att förhindra, varför den preventiva aspekten är viktig för oss. Vi kallar det precisionshälsa, vilket innebär att man även kan komma till oss om man vill förebygga sjukdomar eller vill ha ett stöd i att optimera sin hälsa. Man kanske t.ex. vet om att man har riskfaktorer för en specifik sjukdom. Vi jobbar då med preventiv istället för reaktiv vård, förklarar Isis.
”Det handlar om en noggrannare utredning än vad patienten annars är van vid.”
På 2Heal Medical tas man om hand av ett skräddarsytt team som till att börja med utreder rotorsaken till problemet tillsammans med patienten. Förutom specialistläkare har man som patient även tillgång till exempelvis psykoterapeut, nutritionist, fysioterapeut och hälsocoach.
Oavsett besvär får man som ny patient börja med att gå igenom några viktiga steg för att Isis och hennes kollegor ska få en så tydlig och bred bild som möjligt.
– Det handlar om en noggrannare utredning än vad patienten annars är van vid. Man börjar med ett längre besök hos en läkare. Inför det besöket har man svarat på en rad frågor i samband med registrering så att jag som läkare har en ordentlig bakgrund. Man har också tagit av oss angivna blodprover inför besöket så att vi omedelbart kan börja ringa in problemet samt även utesluta vissa saker.
– Blodproverna är i sig mer omfattande än de man normalt får ta på sin vårdcentral. Här ser vi bland annat om det finns en oupptäckt näringsbrist. Vi tar vitaminprover, vi undersöker patientens metabola hälsa och undersöker autoimmunitet. I nästa steg lägger vi ihop den informationen vi fått in med svaren som patienten har givit på frågorna inför den första konsultationen. Det ger oss en mycket djup 360gr analys och en terapeutisk allians att bygga vidare på, berättar Isis.
Skräddarsydda kostråd vid mag-tarmsjukdomar
– Därefter utarbetas en behandlingsplan som i många fall handlar om en livsstilsförändring. Dvs. förändrad kost, träning, att få hjälp med sömnen och/eller ta hand om stressfaktorer. Det kan också vara så att obesvarade frågor dyker upp under processen och att vi då föreslår ytterligare tester.
”Att använda sig av funktionsmedicin ger en bredare bild av patientens hälsa.”
Isis ger exempel på ytterliga tester som kan bli aktuella en bit in i behandlingen.
– Har du exempelvis IBS kan det handla om att vi vill ta reda på om du har någon intolerans. Efter ett sådant test kan vi skräddarsy kostråden för dessa patienter utifrån principen att mat är medicin. Har du en mag-tarmsjukdom så behöver du jobba med att ta bort det som triggar problemen. Dessa sjukdomar medför också att du inte har en optimal matsmältning. Därför behöver du se till att problemet läker ut så att du sedan kan gå tillbaka till en bredare kost.
– Vi gör vid behov även avföringsanalyser, samt DNA-tester för att identifiera olika riskprofiler hos patienterna. Att använda sig av funktionsmedicin ger en bredare bild av patientens hälsa.
2Heal Medical finns fysiskt på Drottninggatan i Stockholm men verksamheten expanderar stegvis i andra delar av landet. Bor man inte i närheten av någon av de fysiska klinikerna kan man dock enkelt inleda och hantera delar av behandlingsprocessen digitalt.
– Jag har länge intresserat mig för digital vård och i samband med Covid-pandemin tvingades ju de flesta vårdaktörer att anpassa sig till detta alternativ. Idag sker ungefär hälften av våra patientkontakter digitalt vilket fungerar utmärkt. Samtidigt tror vi mycket på det fysiska mötet och den fysiska undersökningen. Att erbjuda en digifysisk behandling är därför optimalt för oss, konstaterar Isis.
Kroniska sjukdomar kräver ett helhetsperspektiv
När man hör Isis berätta kan man undra vad det beror på att 2Heal Medicals koncept med traditionell vård kombinerat med funktionsmedicin är så gott som unikt i Sverige. Detta med tanke på att personer med kroniska sjukdomar annars lätt ”fastnar” i systemet och kastas mellan olika vårdgivare.
”Det krävs ett systemperspektiv för att komma till rätta med komplexa problem.”
– I exempelvis Central- och Sydeuropa finns det många kliniker som jobbar på det här sättet, medan det här i norra Europa är väldigt ovanligt. Svårt att säga vad det beror på, kanske finns det delvis är en kulturell aspekt. I Sverige har vi historiskt sett haft perioder med mer holistiskt hälsofokus. Den traditionella sjukvården har samtidigt inte ägnat sig åt detta helhetstänk, något som naturligtvis också är en resursfråga.
– Med tanke på framtiden finns dock all anledning att jobba med helheten hos patienten. Det krävs ett systemperspektiv, som motsats till silofieringen som förhindrar oss från att ta oss an komplexa problem.
– Kroniska sjukdomar har ofta en livsstilsbakgrund som innebär möjlighet till prevention och kanske till och med bot. När sjukdomen väl etablerat sig krävs mycket kraft och energi att komma till rätta med den. Då är det viktigt att man som vårdgivare tar sig an sjukdomen ur alla tillgängliga perspektiv. Inte minst för att undvika lidande hos patienten, avslutar Isis Amer-Wåhlin.
Läs mer om 2Heal Medical här (länk)
Text: Mats Holmström
Foto: 2Heal Medical