Enligt en ny studie vid Karolinska Institutet är en stor andel medelålders svenskar kvalificerade för blodfettssänkande medicinering enligt de senaste europeiska riktlinjerna. Trots detta är det endast en liten andel som får medicineringen idag.
Studien är baserad på data från Hjärt-Lungfondens stora forskningssatsning SCAPIS.
– En viktig slutsats av den här forskningen är att det förekommer en kraftig underanvändning av blodfettssänkande behandling i förhållande till gällande riktlinjer i den svenska befolkningen. Något som kan resultera i att många riskerar att utveckla hjärt-kärlsjukdom, kommenterar Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden, i samband med ett pressmeddelande.
Blodfettssänkande behandling enligt europeiska riktlinjer
För att undvika att en person insjuknar i hjärt-kärlsjukdom är det viktigt att behandla riskfaktorerna för sjukdomen. Det finns europeiska riktlinjer för att skatta risken för att en till synes frisk person utan etablerad åderförfettningssjukdom ska utveckla och avlida i hjärt-kärlsjukdom.
I den aktuella studien har forskarna undersökt hur stor andel av 26 570 till synes friska personer i åldrarna 50–64 år ur Hjärt-Lungfondens stora forskningssatsning SCAPIS som kvalificerar för blodfettssänkande behandling enligt de europeiska riktlinjerna.
Fler borde kontrollera sina blodfetter
Resultaten från studien visar att 35 procent av medelålders män och kvinnor skulle kunna ha nytta av blodfettsänkande behandling enligt de senaste europeiska riktlinjernas riskskattningsverktyg. Men endast sex procent hade fått behandling.
– Vår slutsats är att om man implementerar de senaste europeiska riktlinjerna i den preventiva vården resulterar det i att mer än en av tre till synes friska medelålders personer är lämpliga för blodfettssänkande behandling och att fler, enligt riktlinjerna, borde kontrollera sina blodfetter, konstaterar Ali Yari, hjärtspecialist vid Karolinska Institutet och en av forskarna bakom studien.
Mer från Hjärt-Lungfonden i Hälsorapporten
Källa: Pressmeddelande från Hjärt-Lungfonden