”Om politiker menar allvar med att vi ska ha en jämlik vård måste Vårdförbundets modell akademisk specialisttjänstgöring AST snarast införas överallt.” Det hävdar säger Sineva Ribeiro, ordförande i Vårdförbundet.
AST innebär att sjuksköterskor kan specialistutbilda sig med full lön inom ramen för kollektivavtal.
Samband mellan kunskap och överlevnad
Socialstyrelsens nya siffror visar att bristen på specialistsjuksköterskor ökar inom de viktiga områdena medicin, kirurgi och psykiatri. Samtidigt som vården blir alltmer avancerad. Och internationell forskning visar att det finns ett direkt samband mellan sjuksköterskors kunskap och patienternas möjligheter till överlevnad, symtomminskning och välbefinnande.
Det är märkligt att det ska ta sån tid att införa en nationell reglering av AST när vi har alla fakta på bordet. Hur ska vi säkra kompetensförsörjningen när det går så här långsamt? Vi vill trygga en god, säker och jämlik hälso- och sjukvård för alla människor i Sverige. Inte minst för multisjuka äldre.
– Det är populärt att utbilda sig till sjuksköterska. Det är kö till utbildningarna. Men vi måste få goda villkor för att vidareutbilda sig till specialistsjuksköterska, säger Sineva Ribeiro i ett pressmeddelande från Vårdförbundet.
Socialstyrelsen visar att bland sjuksköterskor som arbetar inom hälso- och sjukvård är det 45 procent som har minst en examen från specialistutbildning för sjuksköterskor. År 1995 var motsvarande andel 65 procent.
Antalet specialistsjuksköterskor har minskat med 7 procent
Nästan hälften, 47 procent, av samtliga specialistsjuksköterskor är 55 år eller äldre. Det innebär att inom de närmaste 15 åren kommer en stor andel av dagens befintliga specialistsjuksköterskor i vården att pensioneras.
Antalet specialistsjuksköterskor har dessutom minskat med 7 procent i förhållande till befolkningen 2009–2014. Utvecklingen skiljer sig mellan olika specialiteter. Internmedicin och kirurgi har minskat med 38 procent.
Ambulanssjukvård har däremot ökat med 79 procent. Även antalet specialistsjuksköterskor för vård av äldre ökar. Det beror på att dessa på specialiteter är nya. Under samma tidsperiod ökade också antalet röntgensjuksköterskor per 100 000 invånare med 1,6 procent.
Läs hela rapporten på Socialstyrelsens webbplats här
Källa: Pressinformation från Vårdförbundet