Leif Swärd, docent vid Göteborgs universitet och svenska fotbollslandslagets läkare, har forskat om tillväxt i höftleder och rygg sedan 1984 och tror själv att det faktum att det inte finns så mycket internationell forskning inom området kan vara en bidragande orsak till att han tilldelas SCIF:s pris på 100 000 kronor.
– Så är det nog men jag är inte desto mindre väldigt hedrad och glatt överraskad över priset, kommenterar Leif Swärd, som är en av landets främsta idrottsortopeder, specialiserad inom området artroskopisk kirurgi, och som hjälpt flera framstående elitidrottare i Sverige och internationellt med sin idrottsforskning.
Swärds forskning har visat att förslitningsskador blivit ett växande problem inom idrotten och mer vanliga även inom ungdomsidrotten. Sedan 2011 är han svenska fotbollslandslagets läkare.
Det lilla priset på 50 000 kronor delas mellan Mikael Mattsson, medicine doktor i medicinsk vetenskap vid GIH, och Filip Larsen, medicine doktor vid KI och med koppling till GIH.
– Den stora anledningen till att vi delar ut pris inom idrottsvetenskap är att fysisk aktivitet och rörelse är viktiga för människans välmående och hälsa i alla åldrar. Dessutom har fysisk aktivitet och idrott på alla nivåer mycket stor betydelse för samhället, berättar Per Nilsson, ordförande i forskningskommittén, SCIF.
SCIF (Sveriges Centralförening för Idrottens Främjande) bidrar varje år med medel till svensk forskning av hög kvalitet inom idrottsvetenskap. Föreningen bildades 1897 och är landets första centrala idrottsorganisation. SCIF låg bland annat bakom ansökan om det olympiska spelen i Stockholm 1912 och byggandet av Stockholms Stadion.