En undersökning i 18 länder visar att antalet blodgivare har minskat med nära en tredjedel under de senaste tio åren. Därför skapades kampanjen Missing Type av NHS Blood and Transplant i England och North Wales 2015. Den fick stor uppmärksamhet och nådde över två miljarder människor. Nu genomförs kampanjen för första gången globalt.
21 länder medverkar i den globala kampanjen, som inleds den 16 augusti. Grundidén är att bokstäverna A, B och O (blodgruppsbeteckningarna) tas bort ur namn, logotyper och skyltar. Detta för att påminna om att A, B och O behövs i blodbanken.
Bokstäverna A, B och O tas därför nu bort från kända platser och varumärken runtom i världen. Bilder utan A, B och O från bland annat Bondi Beach, Tokyo Towers och City Radio Tower sprids i sociala medier. Detta för att visa på behovet av fler blodgivare.
I den svenska sjukvården går det åt en blodpåse varje minut. Blodcentralerna i Sverige meddelar att man gör gemensam sak med blodorganisationer i de andra 20 deltagande länderna för att få fler blodgivare och öka kännedomen om blodgivningens betydelse.
– Blodtransfusioner räddar liv och förbättrar hälsan för miljoner människor i världen. Det är livsviktigt att vi har många blodgivare. Oavsett om det handlar om cancerbehandling, blodsjukdomar, olyckor, operationer eller förlossningar så är blodtransfusioner en nödvändig del i den moderna sjukvården, berättar Ulrika Ljung, ordförande Blodkommunikation Sverige.
I en undersökning inför den globala kampanjen rapporterade de medverkande länderna att antalet personer som gav blod för första gången var drygt 1,8 miljoner år 2005 och 1,3 miljoner år 2015. Det är en minskning med 27,6 procent på tio år.
I Sverige fanns 411 622 registrerade blodgivare år 2005 enligt Blodcentralens siffror. Att jämföras med 340 506 år 2015. Det är nedgång med drygt 17 procent. En mer positiv utveckling kan ses på antalet nyanmälda blodgivare i Sverige, som har ökat under de senaste åren.
– Förändringar i omvärlden, som zika-virus, influensaepidemier och terrorhot, ändrar förutsättningarna. Det finns också mycket som periodvis kan hindra personer att ge blod. Till exempel måste man vänta med att ge blod efter resor till vissa länder, byte av sexpartner och nya tatueringar. Därför behöver vi fler blodgivare.
– Genom Missing Type-kampanjen hoppas vi att många blir inspirerade och anmäler sig som blodgivare, säger Ulrika Ljung.
Källa: Pressinformation från Blodcentralen