Minst 1,5 miljoner av oss svenskar drabbas av tarmsjukdomen IBS någon gång under livet. Att lindra symptomen genom medicinering eller kostbehandling har tidigare varit svårt men sedan dietisten och IBS-experten Sofia Antonsson tog behandlingsformen FODMAP till Sverige får allt fler hjälp med sina uppsvällda och krånglande magar.
Sofia Antonsson, som kommit ut med flera receptböcker med information om IBS och FODMAP, fick själv diagnosen IBS för ett antal år sedan och hittade av en slump behandlingsformen som lanserades av australiensiska forskare i början av 2000-talet.
– Det stämmer. Jag provade metoden och blev betydligt bättre vilket resulterade i att jag började forska i detta och jag tog sedan fram svenskt patientmaterial. Materialet uppdateras ständigt, används på 150 dietistmottagningar idag och vi utbildar löpande fler dietister som vill använda sig av behandlingsformen samt erbjuder också en IBS-skola online där man kan få hjälp och lära sig om FODMAP. Det är fantastiskt kul att arbeta med detta, inte minst för att folk är så tacksamma, berättar hon.
Kolhydrater som jäser i tarmen
FODMAP-behandlingen bör genomföras i samråd med dietist och går ut på att utesluta fermenterbara kolhydrater ur kosten, dvs. kolhydrater som kan jäsa i tarmen. Exempel på betydande sådana kolhydrater är oligosackarider som finns i bröd och andra spannmålsprodukter, fruktsocker och mjölksocker (laktos). Listan på livsmedel som innehåller dessa kolhydrater är dock lång vilket gör samarbetet med dietist viktigt för att uppnå optimalt resultat. Lök, kål och baljväxter är exempel på livsmedel som i övrigt anses som extremt hälsosamma, men där flera av varianterna kan ge symptom för IBS-patienter.
Under de första 4-6 veckorna av behandlingen utesluter man de fermenterbara kolhydraterna helt, varpå man sedan återinför dem i kosten en i taget för att på det sättet komma fram till vilka av FODMAP-ingredienserna som man bör utesluta ur sin kost. Efter cirka ett halvår ska man ha identifierat de ingredienser som man inte ska äta alls, men också de som man kan äta lite grand av samt de som inte ger några symptom alls.
– Det är viktigt att tänka på att IBS är en sjukdom och att FODMAP är en sjukdomsspecifik kostbehandling där det krävs att man gör på exakt rätt sätt för att få maximalt resultat. I Australien och England är FODMAP stort och är numera den första behandlingen man provar vid diagnosen IBS, förklarar Sofia Antonsson, vars erfarenhet är att minst 75 procent blir hjälpta av behandlingen.
Sprider kunskap om FODMAP
Sofia och hennes kollega Jeanette Steijer driver en dietistmottagning i Stockholm men arbetar till stor del med att genom företaget IBSfri sprida kunskap om behandlingen, utveckla konceptet och uppdatera databasen med listor på livsmedel. Information sprids dels genom böckerna men även genom att besöka dietister i landet och berätta om FODMAP.
– Ja, och sedan får dietisterna tillgång till listor med livsmedel, märkta enligt ett färgsystem färger som en indikation på hur stor andel FODMAP-ingredienser dessa innehåller. Vi uppdaterar ständigt listorna efter den senaste informationen och forskningen som finns tillgänglig, berättar Sofia, som konstaterar att intresset ökar i Sverige.
– I Australien har FODMAP funnits sedan 2001 och absolut, vi ser ett ökande intresse i Sverige sedan vi startade men det tar tid innan det tar fart. Numera är det dock många läkare som remitterar IBS-patienter till FODMAP-behandling och vi har också fördel av att dietister är kopplade till vården.
Hjälper även vid stressymptom
Enligt Sofia Antonsson finns det stora och samstämmiga studier att tillgå i form av patientunderlag på flera tusen patienter som indikerar att minst 75 procent blir hjälpta. För att maximera de positiva resultaten så hjälper Sofia och hennes kollegor också sina patienter med stress, som ofta kan vara grundorsaken till en krånglande mage.
– Ja, det är inget krav att inkludera stressfaktorn när man behandlar med FODMAP, men i vår IBS-skola så ingår även stress i konceptet. Vid vår klinik har vi också terapeuter i samma hus som vi samarbetar med. Om grundorsaken till magproblemen är stress så är det förstås det som ska behandlas i första hand men något som är bra med FODMAP är att man får en viss effekt med metoden även om grundorsaken är just stress. Får man lugn i magen så blir det en positiv start på processen och det är sedan lättare att behandla även stressymptomen, konstaterar Sofia Antonsson.
Fakta: Sofia Antonsson är förutom dietist, IBS-expert och författare av flertalet böcker också flitigt anlitad som kostrådgivare och receptmakerska i TV och annan media. Sofia är också Hälsorapportens expert och återkommande profil inom kategorin Kost & Näring.