Många med hypotyreos mår inte bra av de standardbehandlingar som traditionellt erbjuds. Enligt överläkare Isis Amer-Wåhlin, grundare av den funktionsmedicinska kliniken 2Heal Medical, krävs en mer omfattande bedömning och därefter en för respektive patient skräddarsydd behandling vid såväl sköldkörtelsjukdomar som andra hormonella och kroniska besvär.
2Heal Medical behandlar sköldkörtelsjukdomar som hypotyreos ur ett funktionsmedicinskt perspektiv, vilket innebär att klinikens samlade expertis tar reda på grundorsaken till sjukdomen, och därefter individanpassar behandlingen för att hjälpa patienten att må bättre.
Det innebär att kliniken, förutom att skräddarsy medicineringen, tar hänsyn till bland annat livsstilsfaktorer, tarmhälsa, stress, kost och näringsstatus. Enligt funktionsmedicinen har dessa faktorer mycket stor påverkan vid alla typer av kroniska sjukdomar, inte minst hypotyreos.
Specialdieter behöver stämmas av med näringsterapeut
– Människor är idag mer medvetna om exempelvis kostens betydelse. Samtidigt har vi uppmärksammat att detta ofta leder till att man själv experimenterar med olika specialdieter. Dessa behöver dock stämmas av med såväl läkare som näringsterapeut för bästa resultat.
– Därutöver är kroppens hormoner och substanser som bär instruktioner till olika organ komplexa och sammankopplade. Därför kräver sköldkörtelsjukdomar att man söker roten till problemet och behandlar sjukdomen med flera olika expertiser, förklara Isis.
Det vanligaste sättet att initialt undersöka sköldkörtelns funktion är att ta ett blodprov som visar TSH-värdet. Om TSH är högt är det ett tecken på att hjärnan skickar signaler till sköldkörteln om att tillverka mer hormon. Detta tyder på att du har låg sköldkörtelfunktion, dvs. hypotyreos.
Vid hypotyreos räcker det inte med att bara mäta TSH-värdet
Isis förklarar att TSH dock bara visar hur signalerna fungerar mellan hypofysen i hjärnan och sköldkörteln, och inte hur mycket aktivt hormon som sköldkörteln faktiskt tillverkar och kroppen kan använda. Även vid en första bedömning krävs alltså en bredare bild av respektive patient.
– Ja, bland annat måste även sköldkörtelhormonerna T4 och T3 mätas. Detta för att säkra att omvandling från T4 till aktivt T3, optimal funktion och intracellulär effekt av T3 fungerar. Alla steg i denna process är beroende av olika näringsämnen, därför är förståelse för eventuell autoimmunitet mycket viktigt.
– Dina symtom är den första ledtråden. Samtidigt är många av dessa symtom generella och därför är det viktigt att initialt göra en omfattande blodprovsanalys och därefter lägga samman alla olika expertiser för en helhetsbedömning och påföljande optimal behandling, sammanfattar Isis.
Läs en tidigare längre intervju inför Sköldkörteldagen (25 maj) i 2heals blogg här
Läs tidigare intervju med Isis Amer-Wåhlin i Hälsorapporten här