En förlossning som tar lång tid kan leda till skador på både den födande kvinnan och barnet och en av de vanligaste orsakerna till att en förlossning drar ut på tiden är svaga värkar. Södersjukhuset meddelar att man inför nu en ny metod för att råda bot på dilemmat.
När en förlossning blir långdragen kan barnet drabbas av syrebrist och kvinnan kan få en ökad risk för blödningar och infektioner efter förlossningen. Det finns också en ökad risk för kvinnan att senare i livet drabbas av urininkontinens eller framfall, meddelar man vidare.
Det är i en internationell forskningsstudie som Södersjukhusets kvinnoklinik tagit fram en ny unik metod för att identifiera svaga värkar hos den födande och på så sätt minska antalet långdragna förlossningar. Genom att analysera värdet på en liten mängd fostervatten som ändå kommer ut under förlossningen kan man få kunskap om livmoderns tillstånd.
– Med metoden kan vi på ett enkelt sätt avgöra om en födande är mottaglig för värkstimulerande dropp. Om vi ser att den födande inte kan stimuleras till fortsatta värkar kan vi ta beslut om kejsarsnitt eller sugklocka i ett tidigare skede.
–I dag pågår de här förlossningarna ofta i många timmar. Att kunna ta beslutet och behandla dessa förlossningar på ett tidigare stadium gagnar alla inblandade, menar Eva Wiberg-Itzel, överläkare vid kvinnokliniken på Södersjukhuset och ansvarig för forskningsprojektet.
Födande som är mottagliga för värkstimulering kan få en individuellt anpassad behandling och i högre utsträckning förlösas normalt.
– För den enskilda kvinnan innebär metoden att barnmorskan får en ökad kunskap om just hennes förlossning. En kunskap som idag helt saknas. När vi minskar antalet långdragna förlossningar kan vi på ett bättre sätt använda våra förlossningsplatser och ta emot flera födande på förlossningen på Södersjukhuset, säger Eva Wiberg-Itzel.
Källa: Pressinformation från Södersjukhuset