Close Menu
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Aktuellt
    • Anpassning till döds – en banbrytande bok om narcissism
    • Skräddarsydd fysisk aktivitet mot kroniska sjukdomar
    • Kraftig underanvändning av blodfettssänkande behandling
    • Näring och nutrition – viktig del av behandlingen för psykiater Bo
    • Forskning: Hjärtstimulator injiceras vid risk för akut arytmi
    • Oxalater – växtgiftet som finns i hälsosamma livsmedel
    • Felbehandlad hypotyreos?  Rätt hjälp finns att få
    • Bukfetma och svaga muskler debuterar i tidig ålder
    Hälsorapporten
    • Hem
    • Senaste nytt
    • Kategorier
      • Vården
      • Kost och näring
      • Forskning
      • Psykologi
      • Fysioterapi
      • Träning & Fysiologi
      • Debatt
      • Krönikan
    • Om Hälsorapporten
    • Experterna
    • Föreläsare
    • Kontakt
    Hälsorapporten
    You are at:Home»Kost och näring»En tredjedel av våra äldres lunch blir matsvinn
    matsvinn

    En tredjedel av våra äldres lunch blir matsvinn

    0
    By Hälsorapporten on 7 september, 2023 Kost och näring, Nyhetsbevakning

    En tredjedel av lunchen på äldreboenden äts inte upp. Det framgår när Livsmedelsverket för tredje gången kartlagt matsvinn inom äldreomsorgen. Att satsa på mätningar kan synliggöra matsvinn inom äldreomsorgen och möjliggöra upptäckt av risk för undernäring, menar myndigheten.

    Undernäring är vanligt bland sköra äldre, därför är det enligt Livsmedelsverket allvarligt att maten som planerats utifrån de äldres behov av energi och näring inte blir uppäten.

    Matsvinn beror inte på att det lagas för mycket

    60 av landets 290 kommuner har rapporterat in data från 2022 års matsvinnsmätningar. I genomsnitt slängs cirka 108 gram per ätande vid lunchen – det vill säga uppemot en tredjedel av måltiden. Enligt Livsmedelsverket är detta, förutom ett stort resursslöseri, en riskfaktor för undernäring.

    Så länge mat slängs innebär det pengar i sophinken och onödig belastning på klimat och miljö. Men att matsvinn uppstår inom äldreomsorgen handlar inte om att det lagas för mycket mat, mängden är noggrant beräknad för de äldres behov av energi och näring.

    – Maten som slängs borde ha ätits upp. På äldreboenden är många sköra och undernäring är vanligt. Därför är det allvarligt att matsvinnet är så stort, berättar Emelie Eriksson på Livsmedelsverkets Kompetenscentrum för måltider i vård, skola och omsorg.

    Arbetet med matsvinn konkurrerar med omvårdnadsarbetet

    Jämfört med kartläggningen från 2020 har fler kommuner rapporterat matsvinnsdata för äldreboenden, men det är fortfarande få. Som jämförelse rapporterade tre gånger så många kommuner in matsvinnsdata för skolan och förskolan.

    Ett skäl kan enligt Livsmedelsverket vara att omsorgsverksamheterna har svårt att prioritera matsvinnsarbetet. Samtidigt kan matsvinnsmätningar användas för att synliggöra maten som inte äts upp och därmed fungera som ett verktyg för att identifiera risk för undernäring.

    – Vi tror att ett breddat fokus – från att mäta i syfte att minska matsvinnet för miljöns och ekonomins skull, till att även mäta för att följa upp att de äldre äter tillräckligt – kan göra att fler omsorgsverksamheter ser vinster med matsvinnsarbetet. Det kan bli en del i det viktiga arbetet med att förebygga undernäring.

    Delaktighet och trivsam miljö

    Att den äldre fått vara delaktig i beslut kring måltiden och att måltidsmiljön är trivsam är faktorer som påverkar måltidsupplevelsen positivt, menar Emelie.

    – Måltider som utgår från individens önskemål och behov, där det finns en flexibilitet kring vad den äldre vill äta och när, har visat sig kunna bidra till både nöjdare matgäster, att mer mat äts upp och därmed minskat matsvinn, avslutar hon.

    Fakta om undersökningen:

    60 av landets 290 kommuner har rapporterat in matsvinnsdata från luncher i kommunala äldreboenden, från mätningar som gjordes 2022.

    Det är tredje gången kartläggningen genomförts, de tidigare gäller data från 2019 och 2020. Matsvinnet ser inte ut att ha minskat sedan 2020, men det är svårt att avgöra säkert då resultatet bland annat kan påverkas av vilka kommuner som rapporterat in matsvinnsdata.

    Källa: Pressinformation från Livsmedelsverket

    • Facebook
    • Twitter
    • Google+
    • LinkedIn
    mm
    Hälsorapporten
    • Website

    Hälsorapporten är ett forum för hälsointresserade. Vi belyser vården och hälsofrågor ur alla synvinklar och lyfter fram starka personligheter som kan göra skillnad. Kontakta oss gärna på redaktionen@halsorapporten.nu om du har frågor eller vill tipsa oss om något.

    Related Posts

    Anpassning till döds – en banbrytande bok om narcissism

    Näring och nutrition – viktig del av behandlingen för psykiater Bo

    Oxalater – växtgiftet som finns i hälsosamma livsmedel

    Våra samarbetspartners:
    Våra samarbetspartners:
    • Aktuellt
    7 juni, 2024

    Felbehandlad hypotyreos?  Rätt hjälp finns att få

    Senaste inläggen
    • Anpassning till döds – en banbrytande bok om narcissism
    • Skräddarsydd fysisk aktivitet mot kroniska sjukdomar
    • Kraftig underanvändning av blodfettssänkande behandling
    • Näring och nutrition – viktig del av behandlingen för psykiater Bo
    • Forskning: Hjärtstimulator injiceras vid risk för akut arytmi
    Följ oss på Facebook
    • Facebook
    • Forskning
    12 november, 2024

    Skräddarsydd fysisk aktivitet mot kroniska sjukdomar

    24 oktober, 2024

    Kraftig underanvändning av blodfettssänkande behandling

    5 september, 2024

    Forskning: Hjärtstimulator injiceras vid risk för akut arytmi

    28 maj, 2024

    Bukfetma och svaga muskler debuterar i tidig ålder

    Om oss

    Hälsorapporten är ett forum för alla hälsointresserade och ska ta upp ämnet ur alla dess synvinklar. Eftersom alla är intresserade av sin egen och/eller någon annans hälsa på ett eller annat sätt så riktar sig Hälsorapporten till alla läsarkategorier och åldersgrupper vilket gör att vi skiljer oss från andra publikationer inom hälsoområdet som ofta har en specifik målgrupp och läsarkrets. Välkommen!

    Senaste inläggen
    • Anpassning till döds – en banbrytande bok om narcissism
    • Skräddarsydd fysisk aktivitet mot kroniska sjukdomar
    • Kraftig underanvändning av blodfettssänkande behandling
    • Näring och nutrition – viktig del av behandlingen för psykiater Bo
    • Forskning: Hjärtstimulator injiceras vid risk för akut arytmi
    Kontakta Hälsorapporten

    För att kontakta redaktör Mats Holmström, övriga skribenter, gästskribenter eller experter, maila: redaktionen@halsorapporten.nu

    Vid frågor direkt till experterna, maila redaktionen med expertens namn i ärenderutan. Redaktionen vidarebefordrar frågan till respektive expert som återkommer med svar så fort denne har möjlighet.

    Copyright &copy Hälsorapporten
    • Tipsa redaktionen
    • Samarbeta

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.