”Detta är mycket positivt och innebär att e-hälsa prioriteras även i det gränsöverskridande perspektivet”. Det konstaterar Lisa Hagberg, utredare på eHälsomyndigheten angående att Sverige nu lämnat in ansökan till EU-kommisionen om att förverkliga tjänster för gränsöverskridande utbyte av patientöversikt och e-recept under perioden 2017-2020.
eHälsomyndigheten har för svensk räkning lämnat in en ansökan om finansiering för e-hälsa inom EU-kommissionens infrastruktursatsning Connecting Europe Facility (CEF). Utöver Sverige har totalt 20 andra länder ansökt om att delta i programmet. Detta är ett första steg – fler länder kan komma att ansluta vid ett senare skede, meddelar man.
Länderna har redan ett väl etablerat samarbete inom eHealth Network och Joint Action to Support eHealth Network, initiativ som drivs av medlemsstaterna och EU-kommissionen gemensamt.
CEF är EU:s infrastrukturprogram för etablering av gränsöverskridande digitala tjänster inom samtliga sektorer. Efter förhandlingar mellan medlemsstaterna och EU-kommissionen avsattes en del av budgeten till e-hälsa, närmare bestämt 7,5 miljoner euro.
– Nu har vi lämnat in den svenska ansökan och väntar med spänning på att kunna ta nästa steg mot en ökad fri rörlighet för Europas invånare gällande dels receptförskrivna läkemedel, dels patientinformation så att såväl läkemedelsuttag på utländska apotek som hälso- och sjukvård utomlands kan underlättas, berättar Lisa Hagberg.
Under förutsättning att den svenska ansökan blir godkänd ska eHälsomyndigheten under programmet nedan arbeta med att:
Etablera en nationell kontaktpunkt för e-hälsa
Tillhandahålla tjänster som möjliggör för invånare att tillgängliggöra deras e-recept för gränsöverskridande utbyte i februari 2018
Tillhandahålla tjänster som möjliggör för apotek i Sverige att ta emot och expediera utländska e-recept i februari 2019.
Detta är mycket positivt och innebär att e-hälsa prioriteras även i det gränsöverskridande perspektivet. Nu har EU-kommissionen en grannlaga uppgift i att bedöma ansökningarna och fördela resurser mellan länderna, säger Lisa Hagberg.
Ansvarig myndighet under EU-kommissionen INEA (Innovation & Networks Executive Agency) väntas vara klar med granskningen av ansökningarna i juni. Avtal förväntas tidigast senhösten 2016 och starten kan sedan ske i januari 2017, enlig eHälsomyndigheten.
Fakta frän eHälsomyndigheten: Varje månad expedieras cirka 9 miljoner recept i Sverige, ungefär 98 procent av dessa är e-recept. eHälsomyndigheten lagrar och förmedlar elektroniska recept utfärdade i Sverige. Det är i våra register som e-receptet lagras när en förskrivare, till exempel läkare, sjuksköterska eller veterinär, skickar det från sin dator. Samtliga apotek i Sverige kan sedan expediera receptet.