”Tidpunkten är sällsynt illa vald och försvårar en redan ansträngd sommarbemanning i sjukvården”. Det menar representanter för de privata vårdgivarna Aleris, Capio och Praktikertjänt i en debattartikel, angående den nya vårdmomsen som träder i kraft den 1 juli.
I en debattartikel i DI pekar vårdgivarna på hur den nya vårdmomsen riskerar att slå mot svensk sjukvård i form av ökade vårdköer och minskad valfrihet för patienterna. Bland annat innebär åtgärden 25 procents moms på läkare och sjuksköterskor som arbetar som konsulter i privata vårdföretag.
Enligt vårdgivarna slår momsen ensidigt mot privata vårdgivare eftersom dessa, till skillnad från de offentliga vårdgivarna, inte kompenseras för momsen. Tidpunkten anses därför vara sällsynt illa vald och bedöms försvåra en redan ansträngd sommarbemanning i sjukvården.
Aleris, Capio och Praktikertjänst menar vidare att momsen försämrar Sveriges konkurrenskraft visavi Norge och Danmark och ökar risken för att fler läkare och sjuksköterskor söker sig till dessa länder. Den slår även mot en central del av svensk sjukvård som bidrar med effektivitet, utveckling och valfrihet, konstaterar artikelförfattarna.
– 36 procent av alla patientbesök sker i dag hos en privat vårdgivare. Det är fullkomligt orimligt att en stor del av sjukvården ensidigt beläggs med en ny skatt när vi behöver varenda sjuksköterska och läkare vi har för att kapa vårdköer och fortsätta utveckla och effektivisera vården.
– Jag förutsätter att regeringen agerar så att man uppfyller löftena i Januariöverenskommelsen om bättre villkor för företagande i välfärden, inte minst för patienternas skull, säger Henrik Höjsgaard, chef Aleris Sjukvård Sverige.
Länk till debattartikeln i DI här
Källa: Pressinformation från Aleris, DI Debatt