I samband med en stressig period i livet blev Katarina Fornander sjuk i Graves sjukdom, en form av hypertyreos som i sin tur innebär överfunktion av sköldkörteln. Efter år av kamp är hon idag symtomfri och under sensommaren 2020 släppte hon boken Efter Graves – Din väg till läkning för att hjälpa och ge hopp till andra som drabbats.
Biomedicinaren Katarina Fornander började som många andra med autoimmun sjukdom känna de första symtomen i samband med flera stora händelser i livet under en kortare period, inklusive ett trauma.
– Det stämmer. I början av 2014 dog min mamma och strax efter det fick jag mitt andra barn. Under hösten började jag känna mig jättetrött och jag mådde även psykiskt dåligt. Utöver det fick jag problem med magen men det var det psykiska som jag lade märke till mest.
– Efter en tid blev jag faktiskt lite bättre men jag kände ändå att jag borde gå till en läkare. Eftersom det är så vanligt med sköldkörtelproblem och depression efter graviditet togs det prover. Då hittade läkaren de här obalanserna som innebar diagnosen Graves sjukdom, berättar Katarina.
Vanligt att vid Graves även utveckla Hashimotos och hypotyreos
Graves sjukdom är den vanligaste formen av hypertyreos, som innebär överfunktion av sköldkörteln. Precis som hypotyreos, dvs. underfunktion, är Graves ett autoimmunt tillstånd och Katarina berättar att Graves och hypotyreos har mer gemensamt än man kanske tror.
– Symtomen är rejält olika till en början men på sikt ger Graves sjukdom och hypotyreos samma obalanser. Det innebär bland annat att binjurarna fungerar sämre och att man har inflammationer i kroppen. Vid Graves är man väldigt speedad i början men blir i längden trött. Samtidigt är nervsystemet igång hela tiden och man har problem med sömnen, berättar Katarina.
– Det är även vanligt att man vid Graves efter en tid utvecklar Hashimotos sjukdom med påföljande hypotyreos. Bland de cirka 25 procent med Graves som fortfarande inte mår bra efter flera års behandling är det många gånger det som är orsaken, förklarar Katarina.
Bättre immunförsvar genom förändrad kost
Förutom att behandlas med mediciner började Katarina mer och mer inse att hon behövde göra livsstilsförändringar och inte minst lära sig mer om hur kosten påverkar.
– Det tog ett tag innan polletten ramlade ner. Efter allt som hänt insåg jag att jag kanske måste göra sådant som jag alltid hade drömt om i livet, till exempel skriva. Jag har samtidigt alltid varit hälsointresserad men livsstil och kost var ingenting som jag hade kopplat ihop med den här sjukdomen tidigare.
– Jag började frilansa för hälsotidningar och läste även en artikel om tarmbakteriers påverkan, vilket gjorde mig nyfiken. Jag hade därmed fått upp ögonen för tarmhälsa. 2016 lade jag om kosten helt och hållet genom att ta bort alla livsmedel som ligger och stör immunförsvaret. Där kände jag genast att någonting hände, det var tydligt för mig att kosten påverkade och att immunförsvaret blev bättre.
Katarina blev friskförklarad 2017 eftersom alla provsvar såg bra ut. Trots detta mådde hon sämre och sämre, och tvingades säga nej till frilansuppdrag. Det visade sig vara stressen som satt kvar i kroppen.
– Jag hade inte kopplat ihop mitt mående med stress men när jag lyssnade på en podd om meditation blev jag fascinerad över hur mycket man själv kan påverka hjärnan. Ännu förstod jag inte att detta skulle bli vändningen för mig men jag började meditera varje dag.
Insikterna som drabbad gav idén till boken
– Efter några veckor märkte jag att jag var mindre stressad, jag fortsatte meditera och efter några månader hade spiralen vänt. Jag blev lugnare och fick mer energi. Meditationen blev sista pusselbiten men jag tror att allt som jag gått igenom har bidragit till att det äntligen vände till det bättre.
Katarina mår bra idag och hennes insikter som drabbad av Graves sjukdom gav också idén till boken Efter Graves – Din väg till läkning. Möjligheten att komma igång med skrivandet dök i sin tur upp i samband med Corona-utbrottet.
– Precis som många andra kände jag mig maktlös när Corona började sprida sig och det blev samtidigt väldigt lugnt för mig arbetsmässigt under våren. Jag hade tänkt länge på att skriva den här boken men kom nu plötsligt igång. Boken kom ut under sensommaren 2020, så arbetet gick sedan ganska snabbt, konstaterar hon.
Boken riktar sig till den som drabbats av Graves sjukdom, såväl nydiagnostiserade som de som haft sjukdomen under en längre tid. Som läsare får man veta mer om orsakerna till sjukdomen, hur den påverkar kroppen och – kanske viktigast av allt – hur man gör för att ta sin hälsa i egna händer. Vid Graves innefattar detta bland annat att lära sig lugna immunförsvaret, dämpa inflammation, balansera hjärna och nervsystem, återställa näringsbalans och få tillbaka energin.
Vill öka kunskapen om Graves sjukdom
– Även experter och patienter uttalar sig i boken. Som läsare ska man känna sig mindre ensam med den här typen av sjukdomar. Kvinnor som läst boken har sagt till mig att de känner igen sig och det uppskattar jag. Just igenkänningsfaktorn är nämligen viktig, då det skrivits väldigt lite om det här tillståndet och den allmänna kunskapen om Graves sjukdom därför är låg.
– Med boken vill jag också slå ett slag för det där med hjärnan, och att jag verkligen tror på att en förändring av livsstil gör stor skillnad vid autoimmun sjukdom. Det är jag själv ett levande bevis på, avslutar Katarina Fornander.
Beställ ”Efter Graves – Din väg till läkning” från Bokus här
Läs mer om Katarina och om Graves sjukdom på Fysiomedia.se
Text och foto: Mats Holmström