Fri från kronisk sjukdom, går det? Den frågan ställs redan i undertiteln till Nadja Öströms nya intervjubok Hela Allt. Författaren själv menar att det går, men att man då måste se till hela människan, inklusive livssituation och stressfaktorer. ”Boken ska fungera som ett verktyg och ge kunskap om vilka nycklar som finns utöver mediciner och de vanliga råden”, berättar hon.
Medan Nadja i sin debutbok beskriver sin egen kamp mot sköldkörtelsjukdomen hypotyreos vänder hon i denna uppföljare blicken mot ett antal experter som hjälpt henne på vägen. Hon intervjuar även personer med olika kroniska och autoimmuna tillstånd, som berättar om hur de hanterar sin sjukdom.
– Här var det viktigt att även ha med personer som har andra obalanser i kroppen än just sköldkörteln. Jag ville lära mig om diagnoser som jag inte hade kunskap om innan för att se om det fanns en röd tråd. Det visade sig att den röda tråden fanns där, och den kallas prestation, förklarar Nadja.
Stress ligger ofta i bakgrunden
– Som kost- och sköldkörtelrådgivare har jag genom åren träffat många av de här högpresterande människorna, personer som i princip aldrig är nöjda och alltid har någon form av stress i bakgrunden. Alla andra ska må bra men man glömmer samtidigt bort sig själv.
– Jag insåg tidigt att det varit precis så för mig också. Alltid ”duktiga flickan”, aldrig nöjd med det jag gjorde. Det här skapade en stress hos mig som ligger till grund för att min sjukdom bröt ut. Så är det även för många andra, inte minst de med autoimmun och kronisk sjukdom, berättar Nadja.
I boken intervjuar Nadja personer med diagnoser som Crohns sjukdom, SLE, hypotyreos, Hashimotos sjukdom och ME. Detta varvas med hennes egna tankar och betraktelser över de många likheter som finns gällande hur och varför dessa sjukdomar uppstått. Men också hur många olika sätt det finns att närma sig en bättring.
”Min egen erfarenhet är att det varken var kosten eller något tillskott som gjorde mig frisk. Kosten är en nödvändighet för välmående men sällan hela lösningen. Att hitta rätt medicin hjälpte mig mycket men jag har framförallt jobbat med det mentala, det själsliga och stressen i livet.”
Viktigt att vara självsnäll vid kronisk sjukdom
– Den där ”duktiga flickan” har jag till exempel bearbetat genom kroppsterapi under en längre tid, och jag har insett hur mycket denna behandling hjälpt mig. I boken intervjuar jag därför bland annat kropps- och samtalsterapeuten Anna Cederstam Krantz, som också blivit en nära vän genom åren.
– Ett annat exempel är samtalsterapeuten Karin Nordlander, som berättar om hur hon lyckades bli fri från sin MS med hjälp av andlighet och sättet att tänka. Det är så viktigt hur man tänker, och inte minst att vara ”självsnäll”. Därför är just självsnäll något av ett nyckelord i boken, berättar Nadja.
Genom att läsaren av Hela Allt får ta del av såväl experters som kroniskt sjuka patienters berättelser vill Nadja förmedla att man måste titta på hela människan, ”hela alltet”, för att uppnå maximalt välmående. Samt inte minst att det finns många fler verktyg än mediciner, kosten, de traditionella råden och behandlingarna.
– Jag vet att många kroniskt sjuka har svårt att hitta tillbaka till ett välfungerande liv och har i boken samlat det jag tycker har varit viktigt för mig under min egen resa. Hela Allt ska fungera som ett verktyg att hitta sin egen väg. En slags guide som ger kunskap om vilka nycklar som finns till ett bättre mående, förklarar hon.
Det är faktiskt möjligt att hela allt
Hela Allt släpptes i våras och kommer även som ljudbok den 29 juli. Nadja hoppas och tror att hennes nya bok kommer att nå och kunna vara till hjälp för en ännu bredare målgrupp än hennes debut Sköldkörtelsjuk & frisk – ett inre kaos.
”Målgruppen är egentligen alla som vill må bättre. Men framförallt de som känner att de lagt om kosten, tagit sin medicin och följt alla andra traditionella råd, men som känner att de ändå inte mår bra. Jag hoppas att man med hjälp av min bok ska få inspiration och tips om vad som mer finns att göra, och att det faktiskt är möjligt att hela allt.”
– Människokroppen är ganska komplex, men om vi börjar lyssna på den är det egentligen ganska enkelt, avslutar Nadja Öström.
Beställ ”Hela Allt – Fri från kronisk sjukdom, går det?” HÄR
Text och foto: Mats Holmström