En skada under innebandykarriären ledde henne till sjukgymnastyrket men föga anade hon att hon senare i sin praktik skulle använda sig av KBT, sömnskolor, avspänningsgrupper och även behandla gynekologiska smärtor, tinnitus och IBS-patienter. ”Orsakerna till smärta kan vara många och tidigare saknade jag en dimension i att kunna hjälpa mina patienter”, berättar sjukgymnasten och KBT-terapeuten Åsa Österlund som nu också lanserar avspänningsappen ”Mindoffline”.
Åsa Österlund har sina rötter i Göteborg och utbildade sig till sjukgymnast i Lund men det var under åren efter utbildningen, på ett privat företag (Aleris Rehab) med flera rehabkliniker i Stockholm med omnejd, som hon kom i kontakt med det bredare sättet att arbeta med smärtpatienter.
– Ja, under utbildningen var jag mest intresserad av anatomi och fysiologi och ville jobba med idrottsmedicin när jag var klar. Eftersom jag är ”logiskt lagd” så tyckte jag däremot psykosomatik-delen var lite flummig och att den inte passade mig alls. Jag ville fokusera på mer konkreta saker som leder, muskler, styrka och kondition. Men jag skulle komma att ändra inställning.
– Det började med att jag hamnade på en privat rehabklinik i ett mycket invandrartätt område. Här fick jag möta många patienter som befann sig i en tung psykosocial situation vilket gjorde att jag fick komma ut ur min lilla värld på flera sätt. Där kände jag att jag inte riktigt hade strategierna för att möta dessa patienter fullt ut.
KBT och sömnskolor
Åsa bytte till en klinik där mer avgränsade besvär behandlades, det handlade om kortare behandlingar som rehab av nacke och axlar. Men ett frö hade såtts hos henne och hon saknade bland annat möjligheten att gå in och prata sömn med patienterna, då brist på sömn ofta kan vara en betydande orsak till att smärta bryter ut.
– Ja, och jag kunde inte bemöta detta utan kunde ”bara” hjälpa till med klassisk sjukgymnastik, träning och så vidare. Det saknades en dimension. Det är mycket som kan ligga bakom att man har ont i exempelvis en axel. Jag bestämde mig för att vidareutbilda mig inom sömn och jag gick också en gruppledarutbildning inom KBT, en möjlighet jag fick via landstinget. När jag sedan började använda dessa nya kunskaper i min praktik så fick jag många aha-upplevelser. Det gick att se och prata med patienten på ett helt annat sätt, konstaterar Åsa.
Åsa började hålla sömn- och smärtskolor, vidareutbildade sig inom KBT och bytte klinik igen inom samma företag. Medan det tidigare varit jobbigt med psykosomatik så slog KBT-studierna an till Åsas logiska hjärna, nu var det möjligt att se det stora sammanhanget i hennes möte med patienterna.
– Ja, det är på ett helt annat sätt möjligt att ta reda på vad som egentligen leder fram till besväret. En patient som kommer till mig med till mig med smärta i nacken kanske behöver någonting helt annat än ett träningsprogram. Det visar sig minst lika ofta att patienten upplever stress eller oro, inte mår bra av sin arbetssituation och/eller lider av sömnbrist. Det kan finnas både sorg, trauma och en känsla av maktlöshet bakom smärtan. Då kanske vi måste börja där.
– Idag ställer jag frågor som ”vad är viktigt för dig att kunna göra?” och ”hur vill du att det ska vara?” till patienterna och har därmed en helt ny dimension i mina behandlingar. De klassiska åtgärderna är inte alltid förenliga med vad patienten behöver och detta gäller exempelvis också träningen, förklarar Åsa Österlund.
Gynekologiska smärtor, tinnitus och IBS
Efter ett antal år i Stockholm på privata rehabkliniker återvände Åsa till Göteborg 2013, fick anställning på Capio Lundby Närsjukhus och är därmed kvar i den privata sfären. Sjukhuset har många inriktningar men den största delen av smärtbehandlingen handlade om ortopedi. Åsa anställdes för att bredda verksamheten och skapa nya patientflöden. Idag leder hon IBS-skolor, sömngrupper, avspänningsgrupper och behandlar med KBT. Hon tar sig också an exempelvis diabetes, tinnituspatienter och kvinnor med gynekologiska smärtor.
– Ja, det fungerar så att jag får in patienter inifrån huset genom att jag har varit uppe på enheterna och skapat kontakter. Det var exempelvis så det gick till när jag började ta emot tinnituspatienter där KBT har mycket bra evidens men där det också är bra att som sjukgymnast ha kunskaper om t.ex. nacke och käke.
– Under min tid i Stockholm kom jag också i kontakt med kombinationen FODMAPs (kostbehandling för IBS-patienter) och KBT och sedan ett år tillbaka driver jag tillsammans med dietistkollegan på sjukhuset också en IBS-skola. Jag älskar att arbeta med grupper och känner att vi nu verkligen kan ta ett helhetsgrepp om våra patienter på Lundby, säger Åsa Österlund.
En app för avspänning
Åsa har dessutom arbetat med att ta fram avspänningsappen ”Mindoffline”, en app som nyligen släppts till Android-mobiler men som inom kort också kommer att vara tillgänglig för Iphone. Syftet är att kunna erbjuda en välbehövlig paus i vardagen,
– Ja det är verkligen spännande, idén kom sig av att flera patienter efterfrågade det och att jag till min förvåning upptäckte att det inte finns särskilt många tjänster av den här typen på marknaden, dvs. en tjänst som kombinerar områdena kroppskännedom, avslappningsförmåga och möjligheten att kunna påverka sin hållning och spänningsnivå i vardagen. Här blandas flera olika tekniker och inriktningar – muskulär/progressiv avspänning, mental träning, autogen träning, medveten närvaro (mindfulness) och BK (basal kroppskännedom).
– Den specialskrivna låten ”En paus i stunden” finns på Spotify och Youtube och när man använder appen är det min röst som leder användaren med den avslappnande musiken i bakgrunden. Jag har lagt upp systemet på samma sätt som avspänningsgrupperna och hoppas att snart på allvar kunna lansera appen som jag tror många kommer att kunna ha glädje av. Inte minst eftersom behovet är stort, konstaterar Åsa Österlund.
Läs mer om Åsas avspänningsapp Mindoffline här