Idag saknas 24 barnonkologer i Sverige samtidigt som var femte närmar sig pensionsålder. Om ingenting görs kommer den negativa utvecklingen att fortsätta då det i snitt utbildas två nya barnonkologer om året. Svensk barncancervård står inför stora utmaningar, konstaterar man hos Barncancerfonden som också släpper Barncancerrapporten den 7 september.
I Barncancerrapporten 2016 vittnar samtliga sektionschefer vid landets barnonkologiska centrum om krisen inom barncancervården. Ökat vårdbehov, avsaknad av vårdplatser och brist på barnonkologer och specialistutbildade sjuksköterskor gör att den framtida svenska barncancervården står inför enorma utmaningar.
Cancer är idag den vanligaste dödsorsaken bland barn mellan 1-14 år och varje år drabbas drygt 300 barn i Sverige av sjukdomen. Då många behandlingar är långa befinner sig runt 1000 barn under någon form av cancerbehandling varje år.
– Bristen på vårdpersonal och specialister inom barnonkologi är det i särklass största hotet mot en bra barncancervård. Dagens läge är mycket bekymmersamt, berättar Kerstin Sollerbrant, Barncancerfondens forskningschef.
80 procent av sjuksköterskorna inom barncancervården saknar dessutom specialistutbildning. Det och mycket annat framgår i en granskning som Barncancerfonden genomfört på landets sex barncancercentrum. Detta i kombination med att nära var femte barnonkolog närmar sig pensionsålder och att i snitt två nya barnonkologer utbildas per år är en utveckling som gör att barncancervården riskerar att förlora fler specialister än de lyckas att fylla på med.
Barncancerrapporten 2016 visar att det redan idag saknas totalt 24 barnonkologer (räknat i heltider) fördelat på Sveriges sex barncancercentrum. Personalbristen påverkar i sin tur forskningen, påpekar man på Barncancerfonden.
– Eftersom patientgrupperna är små inom barncancer är intresset för att driva infrastruktur och forskning inom området svalt från läkemedelsbolag och andra aktörer. Under 2015 delade Barncancerfonden ut 236 miljoner kronor till forskning och utbildningar kring barncancer, men för en hållbar utveckling krävs det större resurser från högre instanser, säger Kerstin Sollerbrant.
Länk till Barncancerrapporten här
Källa: Pressinformation från Barncancerfonden