Vuxna med ADHD löper ökad risk för att utveckla olika typer av hjärt-kärlsjukdomar. Det visar en stor observationsstudie som letts av forskare vid Karolinska Institutet och Örebro universitet. Enligt forskarna behöver vården i högre uträckning uppmärksamma hjärt-kärlhälsan hos individer med ADHD-diagnos.
ADHD är en vanlig neuropsykiatrisk diagnos som bland annat kännetecknas av koncentrationssvårigheter och hyperaktivitet. Uppskattningsvis 2,5 procent av världens vuxna lever med diagnosen. Det är relativt vanligt att dessa personer även har andra psykiatriska diagnoser eller fysiska hälsoproblem, varav en del förknippats med ökad risk för hjärt-kärlsjukdom.
Vuxna med ADHD löpte dubbelt så stor risk
Men frågeställningen om huruvida det finns ett samband mellan ADHD i sig och hjärt-kärlsjukdom, och i så fall vilka specifika hjärt-kärlsjukdomar, har inte fått lika mycket uppmärksamhet.
I den aktuella studien har forskarna undersökt sambandet mellan ADHD och ett 20-tal olika hjärt-kärlsjukdomar efter att man separerat ut andra kända riskfaktorer som typ 2-diabetes, obesitas, rökning, sömnstörningar och psykisk ohälsa.
– Vi såg att vuxna med ADHD löpte dubbelt så stor risk att utveckla minst en hjärt-kärlsjukdom jämfört med dem utan. När vi tog hänsyn till andra väletablerade riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdom så försvagades sambandet men förblev fortfarande signifikant. Detta tyder på att ADHD är en oberoende riskfaktor för ett brett spektrum av hjärt-kärlsjukdomar, berättar Lin Li, forskare på institutionen för medicinsk epidemiologi och biostatistik vid Karolinska Institutet och studiens försteförfattare.
Resultatet bygger på nationella registerdata över fler än fem miljoner vuxna, inklusive drygt 37 000 individer med diagnosen ADHD. Efter uppföljningsperioden på i genomsnitt 11,8 år hade 38 procent av individerna med diagnosen minst en hjärt-kärlsjukdom jämfört med 24 procent av dem utan.
Förhöjda risker sågs för alla typer av hjärt-kärlsjukdomar och var särskilt höga för hjärtstopp, stroke till följd av hjärnblödning (hemorragisk stroke) och förträngningar i blodkärlen (perifer kärlsjukdom). Sambandet var något starkare hos män än hos kvinnor.
Ännu inget säkerställt orsakssamband
Vissa psykiatriska tillstånd, som till exempel missbruksproblem, ökade risken för hjärt-kärlsjukdom betydligt hos personer med ADHD. Behandling med centralstimulerande eller andra psykiatriska läkemedel förändrade inte sambandet i någon större utsträckning.
Forskarna poängterar att eftersom det är en observationsstudie så går det inte att med säkerhet fastställa något orsakssamband.
– För behandlande läkare är det viktigt att noggrant undersöka livsstilsfaktorer och potentiellt samexisterande psykiatriska diagnoser i syfte att minska risken för hjärt-kärlsjukdom hos individer med denna diagnos. Vi behöver också mer forskning som undersöker möjliga biologiska mekanismer, såsom delade genetiska komponenter för ADHD och hjärt-kärlsjukdom, konstaterar studiens sisteförfattare Henrik Larsson, professor vid Örebro universitet och anknuten forskare vid Karolinska Institutet.
Fakta: Studien, som är publicerad i tidskriften World Psychiatry, har finansierats med hjälp av anslag från EU:s 2020 forsknings- och innovationsprogram, Vetenskapsrådet, Hjärnfonden, Forskningsrådet för hälsa, arbetsliv och välfärd (Forte) och Svenska sällskapet för medicinsk forskning.
Källa: Pressinformation från Karolinska Institutet
Läs även: Risken för demens minskar om hjärt-kärlsjukdom förebyggs