Close Menu
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Aktuellt
    • Anpassning till döds – en banbrytande bok om narcissism
    • Skräddarsydd fysisk aktivitet mot kroniska sjukdomar
    • Kraftig underanvändning av blodfettssänkande behandling
    • Näring och nutrition – viktig del av behandlingen för psykiater Bo
    • Forskning: Hjärtstimulator injiceras vid risk för akut arytmi
    • Oxalater – växtgiftet som finns i hälsosamma livsmedel
    • Felbehandlad hypotyreos?  Rätt hjälp finns att få
    • Bukfetma och svaga muskler debuterar i tidig ålder
    Hälsorapporten
    • Hem
    • Senaste nytt
    • Kategorier
      • Vården
      • Kost och näring
      • Forskning
      • Psykologi
      • Fysioterapi
      • Träning & Fysiologi
      • Debatt
      • Krönikan
    • Om Hälsorapporten
    • Experterna
    • Föreläsare
    • Kontakt
    Hälsorapporten
    You are at:Home»Kost och näring»Matlagning – ovälkommen tidstjuv för svenskar

    Matlagning – ovälkommen tidstjuv för svenskar

    0
    By Hälsorapporten on 19 april, 2016 Kost och näring

    Var femte svensk lägger nästan en timme på att laga middag under vardagarna – men nära hälften skulle vilja få ner det till 30 minuter eller mindre. Det visar en Sifo-undersökning som ViktVäktarna låtit genomföra bland 1 134 svenskar.

    De vanligaste strategierna för att spara tid är att storhandla inför veckan samt att laga storkok. Betydligt färre väljer att utnyttja gårdagens rester och endast 5 procent har testat förberedda matkassar för att effektivisera matlagningstiden.

    Var femte svensk lägger alltså nästan en timme, det vill säga 40-60 minuter, på att laga middag under vardagarna – men 42 procent skulle vilja effektivisera matlagningstiden till 30 minuter eller mindre.

    Den vanligaste strategin för att spara matlagningstid är att storhandla inför veckan (45%) följt av att laga storkok (35%). Betydligt färre (27%) lagar mat på gårdagens rester och nära 1 av 5 (16 %) väljer mycket hel- eller halvfabrikat. Endast 5 procent har testat att beställa matkasse på nätet för att spara tid.
    Karin Nileskog, kostansvarig på ViktVäktarna, kommenterar:

    – Att planera veckans matlagning är ett smart drag både av ekonomiska och hälsomässiga skäl eftersom det minskar risken för spontana och osmarta matval. Men planera inte bara efter smak och råvaror; det finns mycket tid att vinna på att välja rätter med få moment, exempelvis sådana som sköter sig själv i ugnen.

    – En god och hälsosam middag för hela familjen ska inte behöva ta mer än 20-30 minuter att förbereda, säger hon.

    Undersökningen visar också att kvinnor är lite bättre på att planera matlagningen än vad männen är. 41 procent av kvinnorna lagar storkok för att spara tid, jämfört med 29 procent av männen. 48 procent av kvinnorna storhandlar jämfört med 42 procent av männen och 31 procent av kvinnorna gör nya rätter på gårdagens rester, jämfört med 24 procent av männen.

    Samtidigt tenderar männen att äta ute eller beställa hämtmat oftare än kvinnorna (11 procent jämfört med 8 procent av kvinnorna) samt laga mer halv- eller helfabrikat (17 procent jämfört med 14 procent av kvinnorna) för att spara tid.

    Exempel från undersökningen:

    Vad gör du för att effektivisera tiden det tar att laga mat på vardagar?
    Storhandlar inför veckan 45%
    Lagar storkok 35%
    Gör nya rätter på gårdagens rester 27%
    Lagar mycket halv- eller helfabrikat 16%
    Äter mycket ute/hämtmat 10%
    Beställer matkasse på nätet 5%
    Annat 7%
    Inget av ovan 11%
    Vet ej 5%

    Om undersökningen: Undersökningen genomfördes i TNS Sifos webbpanel under perioden 21 oktober – 26 oktober. Totalt intervjuades 1134 personer i ålder 18-79 år. Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Sifos webbpanel.

    Källa: Pressinformation från ViktVäktarna

    • Facebook
    • Twitter
    • Google+
    • LinkedIn
    mm
    Hälsorapporten
    • Website

    Hälsorapporten är ett forum för hälsointresserade. Vi belyser vården och hälsofrågor ur alla synvinklar och lyfter fram starka personligheter som kan göra skillnad. Kontakta oss gärna på redaktionen@halsorapporten.nu om du har frågor eller vill tipsa oss om något.

    Related Posts

    Näring och nutrition – viktig del av behandlingen för psykiater Bo

    Oxalater – växtgiftet som finns i hälsosamma livsmedel

    Felbehandlad hypotyreos?  Rätt hjälp finns att få

    Våra samarbetspartners:
    Våra samarbetspartners:
    • Aktuellt
    7 juni, 2024

    Felbehandlad hypotyreos?  Rätt hjälp finns att få

    Senaste inläggen
    • Anpassning till döds – en banbrytande bok om narcissism
    • Skräddarsydd fysisk aktivitet mot kroniska sjukdomar
    • Kraftig underanvändning av blodfettssänkande behandling
    • Näring och nutrition – viktig del av behandlingen för psykiater Bo
    • Forskning: Hjärtstimulator injiceras vid risk för akut arytmi
    Följ oss på Facebook
    • Facebook
    • Forskning
    12 november, 2024

    Skräddarsydd fysisk aktivitet mot kroniska sjukdomar

    24 oktober, 2024

    Kraftig underanvändning av blodfettssänkande behandling

    5 september, 2024

    Forskning: Hjärtstimulator injiceras vid risk för akut arytmi

    28 maj, 2024

    Bukfetma och svaga muskler debuterar i tidig ålder

    Om oss

    Hälsorapporten är ett forum för alla hälsointresserade och ska ta upp ämnet ur alla dess synvinklar. Eftersom alla är intresserade av sin egen och/eller någon annans hälsa på ett eller annat sätt så riktar sig Hälsorapporten till alla läsarkategorier och åldersgrupper vilket gör att vi skiljer oss från andra publikationer inom hälsoområdet som ofta har en specifik målgrupp och läsarkrets. Välkommen!

    Senaste inläggen
    • Anpassning till döds – en banbrytande bok om narcissism
    • Skräddarsydd fysisk aktivitet mot kroniska sjukdomar
    • Kraftig underanvändning av blodfettssänkande behandling
    • Näring och nutrition – viktig del av behandlingen för psykiater Bo
    • Forskning: Hjärtstimulator injiceras vid risk för akut arytmi
    Kontakta Hälsorapporten

    För att kontakta redaktör Mats Holmström, övriga skribenter, gästskribenter eller experter, maila: redaktionen@halsorapporten.nu

    Vid frågor direkt till experterna, maila redaktionen med expertens namn i ärenderutan. Redaktionen vidarebefordrar frågan till respektive expert som återkommer med svar så fort denne har möjlighet.

    Copyright &copy Hälsorapporten
    • Tipsa redaktionen
    • Samarbeta

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.