Close Menu
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Aktuellt
    • Anpassning till döds – en banbrytande bok om narcissism
    • Skräddarsydd fysisk aktivitet mot kroniska sjukdomar
    • Kraftig underanvändning av blodfettssänkande behandling
    • Näring och nutrition – viktig del av behandlingen för psykiater Bo
    • Forskning: Hjärtstimulator injiceras vid risk för akut arytmi
    • Oxalater – växtgiftet som finns i hälsosamma livsmedel
    • Felbehandlad hypotyreos?  Rätt hjälp finns att få
    • Bukfetma och svaga muskler debuterar i tidig ålder
    Hälsorapporten
    • Hem
    • Senaste nytt
    • Kategorier
      • Vården
      • Kost och näring
      • Forskning
      • Psykologi
      • Fysioterapi
      • Träning & Fysiologi
      • Debatt
      • Krönikan
    • Om Hälsorapporten
    • Experterna
    • Föreläsare
    • Kontakt
    Hälsorapporten
    You are at:Home»Kost och näring»Nyttigare munkar med ny bakteknik

    Nyttigare munkar med ny bakteknik

    0
    By Hälsorapporten on 14 oktober, 2015 Kost och näring

    Vi européer avnjuter runt 20 000 ton munkar varje år. En ny bakteknik, framtagen av forskare vid SP (Sveriges Tekniska Forskningsinstitut) och ett amerikanskt företag, minskar den hos munkar annars påtagliga fettmängden med 40 procent. Projektet är nominerat till EARTO Innovation Prize.

    Munkar friteras traditionellt för att få fram den goda, krispiga ytan samtidigt som inkråmet blir mjukt och saftigt. Nackdelen är att fettinnehållet blir väldigt högt.

    – Ja, friteringen gör att andelen onyttiga mättade fettsyror i munkarna blir onödigt hög. Det är inte bra. 10 till 30 procent av den europeiska befolkningen är överviktig, konstaterar Lilia Ahrné, expert på livsmedelsteknik vid SPs enhet Food and Bioscience i Göteborg.

    Infraröd värmning

    Hemligheten med den nya tekniken, som bygger på infraröd värmning (IR) i ugn, är att den imiterar friteringsprocessen och helt enkelt får munkarna att smaka lika bra, trots att de är betydligt fettsnålare. Skorpa, färg, textur, volym och smulstorlek är kvalitetsfaktorer som är viktiga för konsumenterna och som nu kan hållas på en liknande nivå som munkar som är friterade på sedvanligt vis, konstaterar man på SP.

    Genom att använda solrosolja, som tillsätts under bakprocessen, istället för palmolja får man samtidigt en hälsosammare produkt. Palmolja är dessutom ett fett som många ifrågasätter eftersom det kopplas samman med regnskogsskövling i främst Sydostasien.

    På SP har man jobbat ända sedan 1980-talet med infraröd värmning av bageriprodukter som alternativ till konventionella bakningstekniker. Fördelarna är många, menar man:

    – Infraröd värmning innebär kortare baktider och flexibilitet, vilket sparar energipengar, säger Lilia Ahrné.

    ”Ett litet bidrag till folkhälsan”

    Den nya IR-tekniken är skyddad av tre patent och är kommersialiserad av det amerikanska företaget CSM Bakery Solutions. En prototyp till en tunnelugn har utvecklats av SP tillsammans med svenska företaget Ircon Drying Systems. 2011 installerades den första produktionslinan i England. Den producerar munkar för marknaderna i Frankrike, Italien och England. En andra lina installerades i Tyskland under 2014.

    – Ett litet bidrag till folkhälsan blir det också. Om alla munkar som säljs i Europa skulle bakas med den här tekniken, så skulle det innebära 3 200 ton mindre fett, konstaterar Lilia Ahrné.

    Fakta: EARTO, European Association of Research and Technology Organisations, är samarbetsorganisationen för europiska forskningsinstitut. Varje år delar man ut ett Innovation Prize till tre innovationsprojekt med stor framtidspotential. earto.eu

    • Facebook
    • Twitter
    • Google+
    • LinkedIn
    mm
    Hälsorapporten
    • Website

    Hälsorapporten är ett forum för hälsointresserade. Vi belyser vården och hälsofrågor ur alla synvinklar och lyfter fram starka personligheter som kan göra skillnad. Kontakta oss gärna på redaktionen@halsorapporten.nu om du har frågor eller vill tipsa oss om något.

    Related Posts

    Näring och nutrition – viktig del av behandlingen för psykiater Bo

    Oxalater – växtgiftet som finns i hälsosamma livsmedel

    Felbehandlad hypotyreos?  Rätt hjälp finns att få

    Våra samarbetspartners:
    Våra samarbetspartners:
    • Aktuellt
    7 juni, 2024

    Felbehandlad hypotyreos?  Rätt hjälp finns att få

    Senaste inläggen
    • Anpassning till döds – en banbrytande bok om narcissism
    • Skräddarsydd fysisk aktivitet mot kroniska sjukdomar
    • Kraftig underanvändning av blodfettssänkande behandling
    • Näring och nutrition – viktig del av behandlingen för psykiater Bo
    • Forskning: Hjärtstimulator injiceras vid risk för akut arytmi
    Följ oss på Facebook
    • Facebook
    • Forskning
    12 november, 2024

    Skräddarsydd fysisk aktivitet mot kroniska sjukdomar

    24 oktober, 2024

    Kraftig underanvändning av blodfettssänkande behandling

    5 september, 2024

    Forskning: Hjärtstimulator injiceras vid risk för akut arytmi

    28 maj, 2024

    Bukfetma och svaga muskler debuterar i tidig ålder

    Om oss

    Hälsorapporten är ett forum för alla hälsointresserade och ska ta upp ämnet ur alla dess synvinklar. Eftersom alla är intresserade av sin egen och/eller någon annans hälsa på ett eller annat sätt så riktar sig Hälsorapporten till alla läsarkategorier och åldersgrupper vilket gör att vi skiljer oss från andra publikationer inom hälsoområdet som ofta har en specifik målgrupp och läsarkrets. Välkommen!

    Senaste inläggen
    • Anpassning till döds – en banbrytande bok om narcissism
    • Skräddarsydd fysisk aktivitet mot kroniska sjukdomar
    • Kraftig underanvändning av blodfettssänkande behandling
    • Näring och nutrition – viktig del av behandlingen för psykiater Bo
    • Forskning: Hjärtstimulator injiceras vid risk för akut arytmi
    Kontakta Hälsorapporten

    För att kontakta redaktör Mats Holmström, övriga skribenter, gästskribenter eller experter, maila: redaktionen@halsorapporten.nu

    Vid frågor direkt till experterna, maila redaktionen med expertens namn i ärenderutan. Redaktionen vidarebefordrar frågan till respektive expert som återkommer med svar så fort denne har möjlighet.

    Copyright &copy Hälsorapporten
    • Tipsa redaktionen
    • Samarbeta

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.